Ц

Цифровий Майдан: вперше у світі громадяни здійснили масову кібер-атаку на сайти власного уряду.

За словами предствників хакерів атаки здійснюють розрізнені групи, загальна чисельність яких приблизно 500 фахівців. Їх робота дозволила приєднатися до атаки 100 - 300 тисячам користувачів інтернету. Десь стільки ж людей стояло на на Майдані восени 2004 року. Протест розвивався за звичним для останніх років, сценарієм, але є і суто українські відмінності.. :

Звичний сценарій:

1. Вибух спричинили несправедливі, на думку громади, дії влади. Якщо у Єгипті і Тунісі це були вбивства поліцейськими простих хлопців, то у нашому випадку «наїзд» на надзвичайно популярний ресурс.

2. Жодна із організованих груп не планувала і не координувала акцію. В ході протесту багато не знайомих між собою груп, які до того ж не мали лідерів, почали координувати свої дії. Причому координація налагодилася моментально, менше ніж за одну добу. Дивіться приклад одного з інструментальних сайтів, з яких здійснюються атаки: http://pastehtml.com/view/bmp0uzp8a.html

3. Середовищем, у якому із швидкістю лісової пожежі поширилася ідея хакерської атаки на урядові сайти, стали соцмережі. Якщо традиційно це Фейсбук і Твітер, то у нас замість Твітера ключову роль поряд з ФБ зіграв ВКонтактє.

4. Влада, як завжди у таких випадках, не очікувала проявів обурення і виявилася абсолютно не готовою до такого роду протестів. Нове міліцейське обладнання, яке минулого року закупило МВС, не допомогло. І при цьому влада робила дурні кроки, у нашому випадку це заява прес-секретаря Януковича з проханням не атакувати сайт президента. Вона тільки розпалила учасників атаки і показала, що з ними серйозно рахуються. Через добу протистояння влада здалася і пішла на поступки.

5. Првоохоронці почали залякувати активістів. Цілком можливо, що вони вдадуться до репресій проти організаторів та випадковим чином вибраних учасників атаки, коли хвиля обурення спаде.

Українські особливості і світові тенденції

Власне особливість одна. Вперше у світі громадяни здійснили масову кібер-атаку на сайти власного уряду. Українці перші започаткували масовий «цифровий протест» і перенесли центр протистояння з вулиці в кіберпростір. Зазвичай відбувалося все навпаки.

Немає сумніву в тому, що досвід буде успішно перенесено в інші країни. Поширеність інтернету і простота здійснення ddos-атак дозволяє повторити цей фокус у будь-якій точці світу. Головне, щоб обурення діями влади досягло критичної межі і назбиралося пару сот тисяч власників комп’ютерів.

Цілком можливо, що саме у нас народжується новий вид демократії: безпосередній вплив громадян на державу без посередників у вигляді партій і депутатів. Причому вплив цей відбувається у жорсткій і категоричній формі, яку дуже важко ігнорувати чи «забалакувати», як це звикли робити політики.

Звичайно, традиційні структури ще житимуть деякий час, але майбутнє належить явно не їм.

Так само воно належить не тим сотням тисяч, які включилися в атаку, і яких може вирахувати міліція. Воно належатиме анонімному колу хакерів, які уміють розробляти відповідний інструментарій і керувати ним.

Отож, усі учимося програмувати.

Хроніка «Цифрового Майдану», 2 лютого:

Приблизно в обід слідство відкликало вимогу про блокування домену Ex.ua, однак кримінальну справу про порушення прав інтелектуальної власності продовжують розслідувати.

Про це повідомили у відділі зв'язків із громадськістю Головного управління МВС у Києві агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому в міліції уточнили, що "слідчий, як процесуально незалежна особа, у ході розслідування цієї кримінальної справи вивчив усі надані матеріали й ухвалив таке рішення".

Раніше керівний партнер юридичної фірми "Юскутум" Артем Афян, який представляє інтереси Ex.ua повідомив AIN, що слідство відкликало вимогу про блокування домену Ex.ua, згідно з яким у вівторок реєстратор Imena.ua припинив обслуговування домену, а файлообмінний ресурс став недоступним.

Він також розповів, що справа була порушена за фактом розміщення на порталі п'ятьма невстановленими особами контрафактної продукції компанії Adobe. Суму збитку позивач оцінив у 180 тис. грн.

"Слідство розібралося, що факт розміщення на порталі неліцензійних продуктів не може стати причиною для блокування домену, тому вимога була відкликана.Тепер домен знову може бути включений, проте сервера порталу все ще у міліції. Їх вилучення ніяк не сприяє встановленню особистостей п'яти осіб, які розмістили контрафактний контент. Більш того, після блокування домену встановити особи порушників стало неможливо", - розповів Афян.

Сервери були вилучені під приводом того, що на них можуть бути копії розміщених порушниками продуктів Adobe.

Представник EX.UA Юріс Пісковий сказав, що робота з відновлення ресурсу ведеться, але більш докладних коментарів поки не дав.

Після 16.00 компанія-реєстратор Imena.UA розблокувала домен Ex.ua.

Про це йдеться у блозі реєстратора. "Враховуючи специфіку роботи DNS-системи, домен буде доступний протягом 1-24 годин. Хочемо звернути увагу, що доступність доменного імені не означає поновлення роботи сайту сервісу зберігання інформації "Ех.ua", - сказано в повідомленні.

Список офіційних сайтів, які збираються атакувати хакери

Тим часом хакери продовжуютьатакуваи офіційні сайти.

Другий день лежить сайт президента та СБУ. Партійний сайт регіоналів відновив роботу Як повідомляє Українська правда хакери припинили атаки на сайт Верховної Ради оскільки там знаходиться база законодавства і на сайт НБУ, оскільки від цього можуть постраждати прості громадяни.

За словами предствників хакерів, атаки здійснюють розрізнені групи, загальна чисельність яких приблизно 500 фахівців. Їх робота дозволила приєднатися до атаки 100 - 300 тис. користувачів інтернету. Ця цифра співставна з кількістю учасників Майдану 2004 року.

Обурені громадяни заодно заспамили сторінку пре'мєра Азарова у Фейсбуці, і адміністратор сторінки закрила можливість ставити коменти.

Також зявилися повідомлення, що хакери ведуть переговори з відомою групою Anonymous та незалежними групами хакерів із США та про спільні атаки на сайти українських органів влади та Партії Регіонів.

17.20 Усі IP-адреси, з яких проводилися атаки на сайт президента передані правоохоронцям. Атаки кваліфікуються як такі, що « мають ознаки правопорушення, передбаченого статтею 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або електрозв'язку)»

міліція спротив інтернет ex.ua хакери анонімус

Знак гривні
Знак гривні