С

Сонячні вітрила, військовий космічний літак і багато іншого. Десять найважливіших космічних місій 2012 року

Китайська орбітальна станція, космічний вітрильник, "реактивний кран" для посадки на Марс... "Тексти" підготували перелік найбільш важливих подій, що відбудуться в космонавтиці у нинішньому році.

1. Перший приватний космічний корабель полетить до Міжнародної космічної станції

Як відомо, минулого року НАСА відправила у відставку програму "Спейс Шатл". Натомість адміністрація Обами запропонувала стратегічну ініціативу: вантажі та пасажирів на МКС мають доставляти не державні, а приватні космічні компанії. У 2012 році відбудеться перший такий політ - вантажний корабель Dragon, розроблений компанією SpaceХ (її засновником є відомий підприємець Елон Маск), уперше повезе вантаж до МКС.

Запуск "Дракона" за допомогою ракетоносія Falcon 9 (також "приватного") заплановано на 7 лютого, ще через кілька днів він у автоматичному режимі пристикується до МКС. Але це не єдиний подібний проект - ще один приватний космічний корабель, Cygnus, розроблений компанією Orbital Sciences, має здійснити свій перший політ у травні.

2. Перший суборбітальний "туристичний" політ.

Компанія Virgin Galactic протягом кількох років втілює проект із коротких суборбітальних польотів у космос, орієнтованих на багатих "космотуристів". Ціна квитка - від 200 тисяч доларів, тобто, в сто разів менше, ніж "туристичний політ" на МКС на російських "Союзах". Наразі "космічний літак" SpaceShipTwo проходив випробування лише в режимі "безмоторних" польотів. На 2012 рік заплановані перші випробування з увімкненням реактивних двигунів.

3. Китайська пілотована орбітальна станція

Цього року Китай, який активно нарощує свою космічну програму, запустив перший тестовий модуль своєї майбутньої космічної станції Tiangong-1, а потім успішно пристикував до нього космічний безпілотний корабель Shenzhou 8. На 2012 роки заплановані ще два пуски до китайської орбітальної "прото-станції", причому як мінімум один із них - з екіпажем на борту.

4. Апарати GRAIL Probes розпочнуть дослідження Місяця

10 вересня 2011 року НАСА запустила на Місяць два апарати Grail (вартість програми - $496 млн), які дісталися до місця призначення під Новий рік. Протягом трьох місяців ці апарати досліджуватимуть гравітаційну структуру супутника нашої планети. Принцип дослідження вражає - два супутники-"близнюки" облітатимуть Місяць по ідентичній орбіті, один за одним, на однаковій швидкості. Відстань між ними вимірюватиме надточний лазерний далекомір. Коли на перший апарат впливатимуть локальні гравітаційні аномалії Місяця (пов'язані з його внутрішньою структурою), другий апарат, що летить позаду, фіксуватиме зміни в дистанції та траекторії, і на основі цього буде створено гравітаційну карту Місяця.

5. Випробування космічного вітрила.

LightSail-1 - це безпілотний космічний апарат, розроблений неприбутковою організацією Planetary Society. Його мета - випробувати потенційну здатність сонячного випромінювання прискорювати космічні апарати більш ефективно та "закидати" їх на дальші відстані, ніж це дозволяє традиційна технологія реактивного прискорення. LightSail-1 - це три маленькі модулі кубічної форми, приєднані до чотирьох "вітрил" із синтетичного матеріалу майлару, які мають форму повітряного змія. Запуск LightSail-1 відбудеться протягом 2012 року.

6. Космічний зонд Dawn перелетить від Вести до Церери

Апарат Dawn вартістю в 466 млн дол було запущено у 2007 році з метою вивчення астероїдів, зокрема, ця інформація може допомогти краще зрозуміти історію нашої Сонячної системи та процес формування планет. З червня минулого року він успішно прибув до астероїда Веста (на знімку) - другого за масою небесного тіла в поясі астероїдів між Марсом та Юпітером.

У липні 2012 року Dawn залишить орбіту вести та візьме курс на карликову планету Цереру - наймасивніший об'єкт у поясі астероїдів. Шлях буде тривалим: прибуття очікується лише в лютому 2015 року.

7. Марсохід Curiosity дістанеться до Червоної планети

Великий (розміром з автомобіль) марсіанський робот Curiosity, головний елемент місії НАСА під назвою "Марсіанська наукова лабораторія", має здійснити посадку на поверхню планети Марс 6 серпня 2012 року.

Curiosity, на створення якого пішла чимала сума в 2,5 мільярди доларів, стартував 26 листопада 2011 року, і зараз перебуває на траекторії польоту, періодично здійснюючи незначні корекції курсу. На борту марсохода - 10 наукових інструментів, які, зокрема, дозволять шукати сліди води чи навіть життя. Найбільш драматичним моментом має стати посадка: уперше в історії космічних польотів буде використано "небесний кран", який зависне над поверхнею на струменях реактивної тяги, спустить марсохід на тросах а потім відлетить осторонь і там впаде.

8. Секретний військовий космічний літак повернеться на Землю

Про це мало хто чув, але саме зараз над нашими головами літає секретний американський космоплан-розвідник під назвою X-37B. Цей безпілотний міні-шатл, підпорядкований Військово-Повітряним Силам США, був запущений 5 березня 2011 року. Таких апаратів наразі є два, перший здійснив політ у 2010 році. Завдання і вантаж X-37B засекречено, однак відомо, що він є прототипом космічної платформи ВПС США, за допомогою якої виконуватимуться довготермінові завдання - як мінімум, розвідка та фотографування. Не виключено, що безпілотний шатл зможе завдавати "точкові" орбітальні удари по наземних цілях.

9. Міжнародна космічна станція отримає нові "прибудови"

Наразі МКС є єдиним постійним "орбітальним представництвом" людства на орбіті - принаймні, до появи у китайців власної станції. У травні 2012 року до стотонної МКС додасться ще один компонент - багатоцільовий лабораторний модуль "Наука". Цей російський модуль буде пристиковано до "крайної" точки станції - порту "Пірс" модуля "Звезда", і тепер саме до нього стикуватимуться кораблі, що прибувають до МКС. Крім цього, модуль стане місцем проведення наукових експериментів, роботи та відпочинку екіпажу, а також "складування" вантажів із пристикованих кораблів.

На тій же ракеті "Протон" разом із "Наукою" до МКС прибуде роботизована рука, створена Європейською космічною агенцією. Пристрій додасться до російського сегменту МКС, і він допомагатиме у проведенні робіт на поверхні станції.

10. Дослідження планет

Як відомо, першими тріумфами космонавтики стали пілотовані польоти. Зараз переважає інша концепція: досліджувати космос за допомогою роботів. Це значно дешевше, а результати, отримані за допомогою тривалих автоматичних місій, є не менш фантастичними, ніж результати польотів на орбіту чи на Місяць.

Так, цього року автоматична станція Cassini, яка з 2004 року перебуває на орбіті Сатурна, здійснить низку прольотів повз сатурніанські супутники Титан та Енцелад, а також "далекі" прольоти повз інші "місяці" (Хелена, Мімас, Янус, Полідевк, Теллесто, Паллена, Діона).

Меркуріанська станція Messenger, яка прибула до найближчої до сонця планети минулого року, продовжить дослідження Меркурія.

Апарат New Horizons із 2006 року летить до карликової планети Плутон (вона тривалий час вважалася найбільш віддаленою "повноцінною" планетою Сонячної системи, але потім була переведена до класу т.зв. "малих", або карликових планет). Наступного року він наблизиться до Плутона на таку відстань, якої ще не досягав жоден із попередніх космічних апаратів. Однак до завершення подорожі ще далеко: New Horizons прибуде "в околиці" Плутона лише в 2015 році. На цьому шляху він вже перетнув орбіту планети Уран, а в 2014 році пройде повз Нептун.

За матеріалами www.space.com та http://www.wired.com

наука космонавтика космос

Знак гривні
Знак гривні