Б

Бюджет-2012. Інтерактивна графіка + інтерактивна таблиця. Цього року найбільше вибили собі грошей судові адміністрації

Цього року продовжено непогане фінансування "правоохоронних органів" - з тією різницею, що тепер лідерами зростання бюджетних витрат є не Генпрокуратура та СБУ з МВС, як минулого року, а різноманітні судові адміністрації (окрім Вищої Ради Юстиції).

Короткий аналіз змін у діючому бюджеті (в порівнянні із проектом)

Загальне зауваження - бюджети 2011 та 2012 важче порівнювати між собою та з попередніми фінансовими документами країни, через те, що ряд міністерств були ліквідовані і на їх місці створені нові (наприклад Міністерство транспорту -> Міністерство інфраструктури), також низка установ була переведена у підпорядкування міністерств (наприклад Державна служба статистики), і навпаки, ряд інших стали фінансово незалежними від міністерств, яким підпорядковувались до цього (наприклад, гігантське Державне агентство автомобільних доріг з бюджетом більше ніж 10 млрд гривень, якому позаздрить будь-яка державна установа).

Нижче інтерактивна графіка, клікайте на малюнок.

Отже,

Витрати проекту-2012: - 361,6 млрд гривень

Витрати Закону-2012: - 358,0 млрд гривень

За рахунок кого відбулося зниження витрат? На останній стадії прийняття бюджету-2012 найбільше постраждали наступні установи:

* Міністерство охорони здоров'я України (загальнодержавні витрати) -1.6 млрд (в остаточному варіанті скасована програма субвенцій місцевим бюджетам на ліки для населення по цільовим державним програмам)

* Міністерство оборони України - 1 млрд

* Міністерство енергетики та вугільної промисловості України - 831 млн

* Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном - 766 млн

Короткий аналіз зміни у діючому бюджеті у порівнянні із Бюджетом-2011 року

З таблиці нижче можна побачити декілька очевидних речей - наприклад значно збільшено фінансування ЦВК (на вибори до ВР у поточному році), Державне Космічне Агентство отримало більше коштів, щоб платити по кредитам, а наприклад фінансування служби статистики збільшено для проведення перепису населення.

[Клікайте на заголовки таблиці для того, щоб сортувати список за різними критеріями ]

 

В цьому році продовжено непогане фінансування "правоохоронних органів" - з тією різницею, що тепер лідерами зростання є не Генпрокуратура та СБУ з МВС, а різноманітні судові адміністрації (окрім Вищої Ради Юстиції).

Поточний "плінтусний" статус РНБО відображений у рівні фінансування цього колись важливого державного органу.

Насамкінець, головний анекдот цьогорічного бюджету. Парламент сором'язливо приховав витрати у розмірі більше ніж 380 млн гривень на "оздоровлення" депутатів та інших високопосадовців в строчці "Надання медичних послуг медичними закладами ". Якими закладами, яких послуг?

В бюджеті за 2011 рік було написано більш відверто - що це витрати на стаціонарне, поліклінічно-амбулаторне обслуговування, а також діагностика та лікування народних депутатів України та керівного складу органів державної влади (тоді це коштувало 310 млн гривень).

Отже, "народні обранці" приховали не лише масштаб витрат на здоров'я себе, красивих, але й те, що збільшили їх на 70 мільйонів гривень.

Для порівняння: усі поліклініки загального профілю та станції швидкої допомоги отримали лише 600 млн гривень.

Структуру бюджету-2012 дивіться на нашій інтерактивній візуалізації.

***

Матеріал підготований за підтримки Фонду "Відродження"

закон економіка інфографіка datavis уряд бюджет

Знак гривні
Знак гривні