1

12 найцікавіших гуртожитків західних вузів. І чому у нас немає вищої освіти?

Слідкуючи за процесами в українській вищій освіті, ТЕКСТИ давно дійшли висновку, що в нас її майже не існує. Сам процес нашого навчання побудований за радянськими, гірше, сталінськими принципами, коли викладач із сумнівним авторитетом втовкмачує студентам в голови присипані нафталіном догми. Своя думка не те що не вітається, а суворо протипоказана. На жаль, чималу кількістьабітурієнтів і їхніх батьків ця ситуація влаштовує. Можливо, тому, що вони не уявляють, як можна вчитися інакше.

Одна з характерних рис наших вишів – гуртожитки. Попри сучасні євроремонти, в українських гуртожитках витає дух сталінізму: стороннім вхід заборонено, після енної години вхід і вихід мешканцям теж заборонено. Деякі вузи опускаються до того, що призначають із студентів старших поверху чи блоку, котрі мають слідкувати за «порядком». А такими дрібницями, як створення зручного місця для спілкування і життя студентів, у нас ніхто не переймається в принципі.

Для того щоб краще відчути різницю і знати до чого потрібно прагнути, ми передруковуємо матеріал про студентські гуртожитки західних вишів. У нас такий підхід до організації побуту студентів неможливий через неправильно збудовану систему освіти. На Заході університет є автономною самоврядню одиницею, він сам формує свій бюджет, у нас же він - коліщатко у машині Міністерства освіти. І міністр Табаник прагне тільки зменшити незалежність вузів.

Але досить про сумне, насолоджуйтеся цікавими архітектурними рішеннями і мрійте, щоб ваші діти мешкали в подбних гуртожитках тут, а не за західним кордоном.

----------------------------------------------

Навчайся, відпочивай та зустрічайся: 12 комфортних студентських гуртожитків

Автор: Pasha Gorak, OPENSTUDY

Для більшості молодих людей гуртожиток є невід’ємним елементом «студентського життя». Це місце не лише для ночівлі, але й для навчання, зустрічей та спільних проектів. Якщо на пострадянському просторі гуртожитки не особливо цікавили архітекторів, то закордоном вони часто попадають в центр уваги відомих архітектурних бюро, і будуються за неймовірними проектами. А тому OS вирішив пошукати місця, в яких студентам приємно мешкати, навчатися, та відпочивати.

Гуртожиток з контейнерів Cité A Docks

Cité A Docks – творчий проект студентського гуртожитку, що розташований в м. Гавр, Франція, і створений архітектурним бюро Cattani Architects. Архітектори намагалися подолати декілька загальних проблем проживання в гуртожитку: відсутність особистого простору, тісноту та шум. Дивовижно, але 100 нових кімнат для студентів були створені шляхом перетворення старих вантажних контейнерів у чотириповерхову будівлю. Кожна квартира має 24 м2 і включає в себе спальний та навчальний простір, а також ванну кімнату і кухню.

Будівля, спроектована з металевої конструкції,перший рівень якої був піднятий над землею. Таким чином, рівень приватності та конфіденційності зберігається як на першому поверсі, так і на останньому, що є важливим, аби у студента виникало відчуття домашнього комфорту. Всі квартири виходять у сад та обладнані на обох кінцях скляними стінами, які дозволяють отримувати природнє освітлення внутрішнього простору.

Резюме: економний та екологічний проект будівлі, яки створює для кожного студента особистий простір.

Студентська резеденція в районі La Chapelle

Цей студентський гуртожиток було спроектовано в районі La Chapelle (18 округ) в Парижі. Фасад, що виходить на вулицю має темний, сланцевий колір цегли, а внутрішня сторона, що виходить у дворик і містить жалюзі на верхніх частинах вікон та балкони, і виконана у світлому дерев’яному стилі. Кількість поверхів будівлі варіюється в залежності від сусідніх будівель: зовнішній фасад – 6, а внутрішній від 2 до 4 поверхів. Всередині будівлі міститья просторий двір – серце проекту, яке забезпечує доступ до різних частин гуртожитку. Великий двір гарантує сонячне світло для всіх кімнат і діє як свого роду «зелені легені».

Конструкція будинку також дозволяє покликана бути «буфером» між зовнішнім простором (вулицею, містом) та внутрішнім (комунальним) простором. Гуртожиток складається з 150 кімнат, які мають три різні формати та середню площу 18 м2, з ванною кімнатою та кухнею. Десять номерів були спеціально розроблені для людей з обмеженою рухливістю. Вид на внутрішній двір створює спокійну атмосферу, що сприяє покращенню уваги та якісному навчанню. Бюджет проекту 8 мільйонів євро.

Резюме: безперечно власний парк в якості “зелених легенів”, хоч і невеликий, але створює відчуття затишку.

Гуртожиток Campagneplein від Університету Твенте

Новий девятиповерховий гуртожиток Campagneplein, що складається з 87 кімнат в кампусі Університету Твенте в Нідерландах розроблений архітектурним бюро Arons and Gelauff Architects.

Будівля, що має дев’ять поверхів, виконана в формі, що створює ідеальну стінку для скелелазіння (форма будівлі утворю вигин), яка є невід’ємним атрибутом гуртожитку. Колірний контраст між стінкою для скелелазіння та фасадом будівлі, його формою створює висотний та впізнаваний характер будівлі. В гуртожитку міститься також супермаркет та перукарня.

Резюме: з таким «практичним» використанням простору (бокової стінки), можна легко підтримувати спортивну форму.

Гуртожиток Бостонського університету

Бостонський університет бачив необхідість у поліпшенні умов проживання для своїх іноземних студентів, які платять близько $ 17 тисяч за семестр. Новий гуртожиток спроектовано Tony Owen Partners and Silvester Fuller.

Це унікальний проект, який використовує «слоти» у формі будівлі, щоб забезпечити максимальну вентиляцію, доступ природнього світла у кімнати по всій будівлі, а також гарні краєвиди з вікна. Ромбовидні вікна, скляний атріум висотою в сім поверхів прекрасно дозволяє наповнювати гуртожиток повітрям та світлом.

Проект має вісім поверхів, в яких може проживати 164 студенти. У гуртожитку також розміщено три лекційні зали, бібліотека, кафе, Інтернет-зала та тераса на даху з обладнаною загальною кухнею.

Резюме: комплексний проект кампусу з усіма зручностями: від простору для навчання до тераси для вечірок.

Гуртожиток Утрехтського університету

Просте будівництво гуртожитку для Утрехтського університету перетворилося на спорудження повноцінного студентського кампусу по причині хронічної нестачі житла для молодих людей. Новий студентський комплекс включає у себе 380 кімнат, вежу Unnik (спальні приміщення) та Educatorium (навчальний простір).

Спорудженням займалась компанія Architectenbureau Marlies Rohmer. Фасад являє собою сітку з різнокольорових алюмінієвих панелей, в які непомітно вбудовані вікна. Якщо поглянути на споруду здалеку, то кольори зливаються в сірий, але чим ближче ми підходимо до будівлі, тим більше ми можемо розглянути всю барвистість гуртожитку.

Резюме: 100% «візитна картка» Утрехтського університету: в такому стилі зроблений один з корпусів університету та ще один гуртожиток.

Гуртожиток Simmons hall в Кембриджі

Simmons hall – гуртожиток для студентів Массачусетського технологічного інституту, який спроектовано в форматі «пористої губки» відомим архітектурним бюро Steven Holl Architects. За задумками архітекторів, будівля являє собою вертикальний зріз міста, що містить 350 спальних кімнат. На кожному поверсі 10-поверхової будівля, окрім кімнат для проживання, є загальний зал та їдальня.

Концепція «губки» сформована за допомогою п’яти великих отворів, які відповідають п’яти головним входам у будівлю. Додаткову «пористість» гуртожитку надають тисячі вікон, з розрахунком по дев’ять вікон на одну кімнату, що дозволяє наповнювати простір природнім світлом та чистим повітрям. Окрім спальних кімнат, в гуртожитку міститься 125-місний кінотеатр, цілодобове кафе та декілька великих терас для вечірок.

Резюме: величезна будівля, з продуманим «ергономічним» дизайном: багато вікон дають доступ світлу та свіжому повітрю.

Гуртожиток для аспірантів Університуту Торонто

Цей гуртожиток для Університету Торонто спроектовано архітектурним бюро Morphosis під керівництвом Тома Мейна (Thom Mayne). Будівля розташована на західній околиця Торонто і характеризується масивним написом “University of Toronto”, який нависає над вулицею. Цей проект вважається однією з найуспішніших робіт Тома Мейна, за яку він отримав «архітектурний Оскар» – премію Прітцкера, незважаючи на деяку критику від мешканців оточуючих будинків. Гуртожиток складається зі 199 спальних кімнат (від двох- до п’ятимісних ), в яких проживає 424 студенти-аспіранти.

Всередині будівлі розміщено великий двір для прогулянок. Всі блоки будівлі мають різну висоту. Семиповерхова будівля має заглиблений вхід, на останніх двох поверхах міститься засклена галерея, на яку винесено величезний напис назви університету, закінчення якого виходить за її межі.

Резюме: просторий внутрішній двір, який є рідкістю для мегаполісу та «скромний» дизайн, що запам’ятовується.

Гуртожитки Нотінгемського університету

Переглядаючи гуртожитки від Нотінгемського університету, ми не змогли обрати кращий, а тому вирішили написати про всі. Нотінгемський університет – один з найбільших (49 тис. студентів) та найпопулярніших університетів Англії. А тому, аби забезпечити проживання для всіх студентів, університет створив розвинуту систему гуртожитків (Halls of Residence), які всі розташовані на території університетського кампусу. Це дозволяє створити певний мікрокосм, де відбувається постійна взаємодія між студентами, аспірантами та молодими вченими. Гуртожитків всього нараховується близько 30, які розміщені в чотирьох різних кампусах.

Кожен гуртожиток має своє ім’я, яке зазвичай дається або від назв округів, районів (Sherwood, Lincoln), де він розміщений, або від імен відомих особистостей, які навчалися або викладали в Університеті (Nightingale, Willoughby). Більшість гуртожитків збудовані в 1950-хх – 1960-хх роках в стилі «англійських університетських кампусів»: до 5 поверхів висотою, вежі з механічними годинниками, червона чи жовта цегла. Усі гуртожитки відрізняються своїми формами, внутрішніми просторами та двориками чи парками навколо них.

Гуртожитки в двох кампусах (Jubilee Campus та Sutton Bonington Campus) відрізняються своїм hi-tech стилем, хоч і зберігають свої «мініатюрні форми»: більшість з них мають не більше трьох поверхів.

Резюме: такого типу кампуси – чудова природа та «компактне» будівництво, мабуть, найкраще місце для навчання та відпочинку.

Гуртожиток Nido Spitalfields в Лондоні

Для любителів міських краєвидів з висоти пташиного польоту, ласкаво просимо до Nido Spitalfields – найвищого у світі гуртожитку, висота якого 112 метрів, який розташований в центрі Лондона в районі Nido Kings Cross. Гутрожиток, який будувався з 2007 по 2010 року, позиціонує себе як «місце успіхів у навчанні, архітектурної краси, і надихаючого погляду у 2000-літню історію». В 34-поверховому гуртожитку проживає близько 1045 студентів. У багатьох кімнатах є кондиціонери та wi-fi мережа, в будівлі міститься декілька пралень, а на вулиці – велосипедна стоянка. Проект розробила компанія Tp bennett LLP.

У світі існує безліч гуртожитків «хмарочосного типу»: Sky Plaza у місті Лідс (висота 103 метри; 572 кімнати), приватний студентський гуртожиток Dobie Center в м. Остін, США (112 м) та Студентський будинок «Рівєра» (Dom Studencki Riviera, 80 метрів) у м. Варшава, Польща.

Резюме: гутожиток більше подібний на готель (одномісні кімнати, кондиціонери), а тому є ймовірність не відчути атмосферу «студентських років».

Bancroft Hall від Військово-морської академії США

Гуртожиток Bancroft Hall належить Військово-морській академії США і є найбільшим гуртожитку в світі. Він складається з 7700 м коридорів, 13 га площі та 1700 номерів, в яких проживають 4000 курсантів. Bancroft Hall спроектував архітектор Ернестом Флегг (Ernest Flagg) в незвичному для США архітектурному стилі – боз-ар (beaux-arts). Центральна ротонда та перші два крила будівлі побудовані у 1901-06. За наступні роки до проекту були додані третє та четверте крило (1920-ті рр.), п’яте та шосте (в кінці 1930-хх), і останні дві частини гуртожитку добудовані в 1960-хх роках.

Кампус Академії нагадує закрите містечко, адже у ньому все є: окрім номерів для курсантів, в гуртожитку є кімнати для керівництва та офіцерів Академії, перукарня та банк, ресторан і універмаг, пральня, тренажерний зал, лекційні зали та медичні заклади. Для відвідувачів існує вільний доступ до Меморіального залу та Ротонди кампусу, а все-інше знаходиться у закритому підпорядкуванні військово-морських сил США. Також, в честь випускників Академії, які починаючи з ІІ Світової війни були нагороджені Медалями Пошани, облаштовано 21 іменну кімнату.

Резюме: помпезність будівництва, яка притаманна здебільшого Європі, вдало втілена в цій «міні-країні». Один мінус: потрапити на навчання в Академію майже неможливо, якщо тільки ви не громадянин США.

Hassayampa academic village від Арізонського університету

Hassayampa Academic Village в м. Темпа – це студентський кампус, в якому проживає 1928 студентів Арізонського університету та розміщено навчальні та комп’ютерні класи, їдальні та торгові площі (кафе, магазини). Архітектурне бюро Machado and silvetti associates спроектувало серію з п’яти основних будівель, кожна з яких пофарбована у різні відтінки: від яскраво салатового до «класичного» коричневого.

Архітектори також не забули про екологічну стратегію будівництва, а тому не змінювали ландшафт, зробили можливим пасивне охолодження та значний доступ природнього світла для освітлення кімнат. Унікально те, що вартість проекту становила від $1300 до $1600 за квадратний метр, що дозволяє назвати спорудження цього гуртожитку доволі економічним.

Резюме: яскравий дизайн в стилі hi-tech та екологічна система будівництва безперечно хороші рішення для будь-якої будівлі.

Гуртожиток від Університету Сан-Франциско

Гуртожиток Університету Сан-Франциско, розроблений архітектурним бюро Sasaki Associates, повинен був виглядати більш «приватним та сільським», аніж масовим та комунальним. Багатофункціональний комплекс включає в себе 191 кімнату для 762 студентів, студентський центр обслуговування та магазини. Будівля має максимально 6 поверхів у висоту, і на останніх двох з них, розміщено пральні та літні тераси. Архітектори намагалися якомога краще вписати будівля в оточуючий простір та надати студентам можливості для постійного взаємозв’язку та комунікації. Приблизна вартість будівництва одного квадратного метру дорівнює $1499.

Резюме: такого типу архітектурні рішення дозволяють студентам відчути «домашній затишок».

освіта архітектура

Знак гривні
Знак гривні