Є

ЄС чи Митний союз: куди хочуть українські гроші? (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

З відміною візиту Януковича до Брюссселю відчутно збільшився шанс того, що Україна вступить до Митного союзу і залишиться за бортом ЄС.

Ще декілька тижнів тому наші європейські перспективи виглядали куди обнаділивіше. Але і попередня «євроінтеграторська» політика президента свого часу стала повною несподіванкою, адже усі очікували від нього швидкої інтеграції з Росією. Залишаючи аналіз поточної політичної ситуації багатьом іншим, ТЕКСТИ вирішили дослідити, куди саме - в ЄС чи Митний союз - хочуть гроші, тобто капітали найбільших українських олігархів. Follow the money, «іди за грішми», кажуть у таких випадках американці.

Гроші рахував: Сергій Лук’янчук

Для аналізу ми взяли рейтинги найбагатших українців двох українських тижневиків «Кореспондента» і «Форбса». Із загального списку найбагатших ми відібрали тих, хто якимось чином причетний до політики, і не брали до уваги «аполітичні» мільярди.

Декілька слів про загальну картину. У перші п’ять місяців 2011 року обсяги експорту до країн СНД становили 36% від загального обсягу експорту, до Європи – 30,5% (у т.ч. до країн Європейського Союзу – 29,8%), Азії – 25%, Африки – 4,3%, Америки – 4,1%. Проста арифметика підказує, що Україна більше торгує зі світом, ніж з колишніми співмешканцями по СРСР (понад те, лише три країни СНД – Росія, Білорусь та Казахстан - входять до Митного союзу).

Як користуватися:

Якщо клікнути на зображення олігарха, то ви побачите «орієнтацію» його капіталів про європейську чи проросійську.

Клікаючи на його прізвище можна почитати, яким бізнесом він займається і в чому полягає інтерес його грошей.

Ваги у кінці графіка сумують капітали, з одної сторони гроші які прагнуть до ЄС, з іншого – до Росії.

Подивитися на цю ж інфографіку у великому розмірі, на весь екран

єс росія економіка митний союз інфографіка

Знак гривні
Знак гривні