М

Монтян: Злість за провал - причина нахабної поведінки Тимошенко у суді

В екстремальній ситуації з людини неодмінно “вилазить” те, що є в ній домінуючим. Юля себе показала в усій красі — весь набутий лоск зліз з неї, як неякісний лак з нігтів. Надзвичайно нерозважлива поведінка, адже треба хоча б про людське око демонструвати повагу до суду — як до інституції, а не як до конкретного підсудка Родіка. Не можна було брати Власенка в адвокати, адже його дуже легко шантажувати його колишньою дружиною

Днями "Газета по-українськи" взяла інтерв’ю у адвоката Тетяни Монтян щодо ситуації, яка склалася довкола судового розгляду справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко. А саме - стратегії Тимошенко та її поведінки у суді. В скороченій версії з коментарем Тетяни Монтян та інших експертів Ви можете ознайомитись тут. Ми ж пропонуємо до Вашої уваги повну версію інтерв’ю.

Автор: Олександр Кириленко

- Пані Тетяно, як ви гадаєте, чому Юлія Тимошенко обрала саме таку манеру поведінки у суді, яку зараз ми усі спостерігаємо?

- Тимошенко веселить народ, вимагаючи для себе якогось “особливого” правосуддя, відмінного від того, що є зараз в Україні. Цікаво, звідки воно має взятися спеціально для неї?! Вона розуміє, що вона може себе вести як завгодно, та й втрачати їй нема чого. Наше кримінально-процесуальне законодавство, на жаль, таке, що вона може безкарно знущатись над суддею, і покарати її за це неможливо.

Можна й хитріше поводитись із суддею - але для цього потрібно бути спокійною, як ситий удав. Тимошенко, натомість, діє істерично. Вона досягла б значно більшого, якби знущалася з нього тонко, виховано та максимально коректно.

Звісно, Тимошенко не вперше в цій ролі, але цього разу вона усвідомлює, що все втрачено. Що б вона не робила - це їй абсолютного нічого не дасть. У неї негативний рейтинг, вона відчуває глобальний провал, знає, що їй нічого не світить - усе це вкупі змушує її поводитися жалюгідно. Це злість за провал.

Тимошенко, Власенко, суддя Кірєєв. Фото Українська правда

За кордоном дивуються її дикунству, чимало моїх знайомі іноземців шоковані. Вони кажуть: невже у вас можна отак поводитись у суді?

В Західній Європі за таке можуть серйозно покарати, а у нас — ні, ніяких особливих покарань не передбачено. Тому суддя змушений терпіти все, що б не робив підсудний. Єдине, що він може — видалити підсудного з зали суду. Але вчинити так - собі дорожче, бо потім суддя зобов’язаний видаленого підсудного ознайомити з усім, що відбувалося в залі суду під час того, як він був видалений. Судді це, звісно, непотрібно.

Кірєєв прекрасно розуміє, що він потрапив у пастку: або він терпітиме усі витівки Тимошенко, або йому ж буде гірше. Утім, від початку суддя неправильно вибудував свою стратегію - напевне, дається взнаки брак досвіду. Він мав би взагалі не звертати уваги на поведінку Тимошенко, не реагувати на неї. Це зачіпало б її значно сильніше, ніж його неадекватна реакція. Кірєєву потрібно було значно краще психологічно підготуватися до цієї справи — адже всім відомо, хто така Юлія Влодимирівна і чого від неї можна чекати.

- Чому такого суддю поставили на цю справу?

- А тому, що ніхто більше не захотів сідати в цю справу. От його й кинули під танк. Розмови про рендомний розподіл справ за допомогою комп’ютера — це, звісно ж, казки Віденського лісу. Виникає запитання: а звідки ж взялося це дитинча? Адже до Печерського суду просто так ніхто не потрапляє.

До речі, це легко з’ясувати - за невеличку винагороду будь-яка секретарка суду, де Кірєєв працював раніше, з легкістю усе б про нього розповіла. Втім, чомусь Юлію Володимирівну та її "команду" не тягне з’ясовувати це питання. Я не розумію, що в тій “команді” робить великий розвідник-СБУшник Кожемякін - він що, навіть такі дрібниці не здатен з’ясувати?

Однак, у будь-якому випадку, наїжджати на недосвідченого Кірєєва - це те саме з боку Тимошенко, що лаятися на двері, якими тобі палець прищемили. Він - просто інструмент. Чому регіонали обрали саме такий інструмент? Я думаю, що внаслідок своєї тупості. Цілком очевидно, чому керівництво Печерського суду підсунуло хлопчиська регіоналам — бо ніхто інший не хотів братися за цю справу.

Питання у тому, якою частиною тіла думали ті, хто курує цю справу “в цілому”, хто відповідає за результат. Ось ці куратори якраз і мають отримати наганяй від головного замовника справи проти Тимошенко. Тому що зрозуміло, що ця дитина “не потягне” протистояти з такою досвідченою популісткою та самопіарщицею, як Юлія Володимирівна.

І, знаючи, що немає процесуальних запобіжників такій поведінці в суді, вони ставлять це хлопчисько, бо, бачте, всі інші не захотіли! Вони ж ставлять під загрозу весь “проект”, бо жодних законних методів покарати її за нахабну поведінку та безкінечне затягування розгляду справи нема.

- А чи були у замовників взагалі варіанти?

- Звісно, є чимало досвідчених суддів з міцною нервовою системою й морально-вольовими якостями, яким було б глибоко плювати на її нахабство. Це очевидно для тих, хто хоч трішечки розуміється на нашому правосудді. Розумієте, на кожне завдання варто ставити лише таку людину, яка здатна його виконати. Тут обидві сторони хороші, й обидві роблять значні помилки. Мені дивитись на це все смішно, я б діяла зовсім по іншому на місці кожної зі сторін.

- А як би ви діяли на місці регіоналів?

- Треба було зобов’язати взятися за цю справу досвідченого суддю. Ну, пообіцяти йому щось, щоб він був простимульований. Це мав би бути суддя зі сталевими нервами й здатністю глузливо та цинічно поводитись з Тимошенко. Надати величезну залу, допустити усіх, хто забажає туди прийти - але за найменші воплі, соплі, крики та неповагу до суду виводити кожного порушника порядку з зали суду.

Повірте - через кілька засідань до тієї зали ходили б три каліки. Третє — прокурори. Це ж просто жах якийсь — бекають, мекають, вдягнені не по формі. Треба було взяти нормальних фахівців, які б достойно протистояли Юлі. Тобто, готуватись треба до процесу як слід.

Загалом, я вважаю, що її було б логічно “закрити” по якійсь інший справі. Чому? Тому що Юлі Володимирівні у в’язниці ніхто не робитиме уколів ботоксу, макіяжу, не фарбуватиме відросле біля коренів волосся і так далі. Отже, всупереч поширеній думці, ув’язнення для неї було б дуже і дуже неприємним. Це був би логічний крок - і я чула, що частина регіоналів підтримує цей хід. В іншому випадку, у Юлії Володимирівни є можливість ще 20 адвокатів змінити, захворіти... тобто, вона має необмежені можливості тягнути справу бозна скільки й піаритись на ній, а дитина Кірєєв не зможе з нею впоратись.

- Що б ви робили на місці Тимошенко?

- Краще скажу, чого б я не робила. Я вже говорила: безглуздо поводитись у суді, як торгівка порнокасетами з провінційного базару. В екстремальній ситуації з людини неодмінно “вилазить” те, що є в ній домінуючим. Юля себе показала в усій красі — весь набутий лоск зліз з неї, як неякісний лак з нігтів. Надзвичайно нерозважлива поведінка, адже треба хоча б про людське око демонструвати повагу до суду — як до інституції, а не як до конкретного підсудка Родіка.

Не можна було брати Власенка в адвокати, адже його дуже легко шантажувати його колишньою дружиною. Враховуючи, що всі таблоїди писали, який він негідник, як він лупцює своїх коханок - Власенко має не ту репутацію, щоб бути адвокатом по цій справі. У нього репутація гульвіси та боягуза, на голову якого в ресторані безкарно вивалили їжу з його ж власної тарілки, а відео виклали в інтернет. Думаю, що їй треба було взяти притомного адвоката за солідні гроші. А вже притомний адвокат ніколи в житті не дозволив би їй поводитись таким чином.

Як на мене, є помилкою займатись шоу замість того, щоб зосередитись на юридичному аспекті справи. Юля мала б роз’яснювати абсурдність звинувачення таким чином, щоб це зрозуміли навіть найнедалекіші громадяни нашої держави.

Можливо, як кажуть злі язики, її команда вже чекає того моменту, коли почнеться розподіл її спадщини. Тому що їм буде легше, під прикриттям риторики про репресії проти їхньої лідерки, ділити цю спадщину. Але не варто обзивати “політичними репресіями проти опозиції” (якої у нас, до речі, немає і ніколи не було — були і є лише дерибанщики “біля корита” - та “відігнані від корита”) - особисті розборки між різними політично-мафіозними угрупуваннями та їхніми лідерами.

- Яким ви бачите політичне майбутнє Тимошенко?

- У неї немає ресурсу провести впливову команду до парламенту. Якщо вона когось і проведе, то практично вся її команда негайно перебіжить у Партію Регіонів - бо ж бізнесу не місце в опозиції. Тобто, всі, кого вона проведе - здадуть її, бо власні гроші “ближчі до тіла”, ніж амбіції Юлії Володимирівни. Це розуміє й сама Тимошенко. У неї глобально втрачено все, і вона в істериці. Вона мала шанс провести реформи, але так нічого й не зробила. Все, чим вона займалася — це популізм і дерибан.

Джерело: Інфопорн

суд репресії тимошенко мезозой

Знак гривні
Знак гривні