Д

Депутат будував дитячі майданчики. Їх громили місцеві. Столичні замальовки

У маленьких мешканців київського району Микільська Слобідка найпопулярнішим місцем відпочинку був майданчик у районі вулиці Челябінська. У 1989-ому місцевий активіст Олександр Тимофєєв разом зі своїм товаришем почав тут будувати те, що можна назвати дитячим розважальним комплексом. В результаті з'явилися тенісні столи з загорожею від вітру, корабель «Фрам» (на честь судна полярника Фрітьофа Нансена), лабіринт і ще багато чого.

АВТОР: Антон Зікора

ФОТО: Олександр Сенько

Микільска Слобідка - київський мікрорайон з кількома десятками тисяч людей, життя яких з кожним днем все більше схоже на перебування в резервації. З півночі мікрорайон відсікає дачна ділянка під назвою Русанівські сади, зі сходу - залізниця, з півдня - траса метро, з заходу - Дніпро.

Як правило дитячі майданчики руйнує місцева молодь, яка колись на них гралася

Спонсорував цю справу сам Тимофєєв, який тоді на хвилі перебудованого оптимізму взяв із сімейного бюджету 700 назбираних рублів.

Сьогодні дитячий майданчик занепав. З двох каруселей тут крутиться лише одна, але вона знаходиться в такому травмонебезпечному стані, що відпускають на неї батьки дітей не охоче. Лабіринтами теж не побігати: погнутий шматок бляхи може роздряпати обличчя.

Футуристична карусель не працює

Де ви ще знайдете такий лабіринт?

"Фрам" зруйновано, і не льодом, а людьми. Всюди екскременти та шприци.

Два Антона - місцеві жителі десяти та одинадцяти років - дуже шкодують про долю корабля.

Для двох Антонів цілий корабель це солодкий спогад дитинства

- Коли я був зовсім маленьким, там були мотузкові сходи, - згадує один із них. - Тепер там нічого немає. Але я все одно приходжу гуляти сюди. Інших місць немає.

Інших місць дійсно немає. Біля найближчого дитячого майданчика немає жодного дерева, і на тридцятиградусній спеці там можна пограти хіба що в лікаря. До того ж стан цього майданчика ще більш жалюгідний, ніж у нашого.

Аби не вколотися наркоманським шприцем малечі доводиться гратися на палючому сонці

Щоб дізнатися, чому влада не ремонтує майданчик, ми відправилися до місцевого ЖЕКу. Ольга Закрученко, головний інженер закладу, говорить:

Тітонька із ЖЕКу говорить, що майданчик належить кооперативним будинкам і ті мають його утримувати. Вона абсолютно права

- Цей майданчик - не наша парафія. Він числиться за двома кооперативними будинками за адресами Челябінська, 19 та Челябінська, 20, які два роки тому вийшли на самообслуговування. І майданчик знаходиться на їх балансі, так що нехай справляються самі.

Ми поспілкувалися з директором нещодавно збудованого респектабельного магазину, що знаходиться поруч. Вона прониклась співчуттям до дітей і сказала, що як тільки у неї з'являться «півтори вільних людини», то відправить їх ремонтувати майданчик.

Поруч новий торговий центр, але вочевдь, що таке соціальніа відповідальність бізнесу його власники навіть не здогадуються

На борту корабля є слова з закликом здавати гроші на відновлення «Фраму». Кошти треба здавати такому собі "дяді Саші". Цим дядьком виявився той самий Олександр Тимофеєв - легендарна особистість, який протягом шістнадцяти років був ще й депутатом Київради.

- Я прийшов до Київради в 1990 році, щоб побудувати по всьому місту крижані ковзанки. Але, на жаль, жадібність наших чиновників і бізнесменів не дозволила мені це зробити, - каже дядя Саша для ZaUA.org. - Я нещодавно був у рідній Білорусії, там Олександр Лукашенко будує ковзанки по всій країні - такі, що вони за розміром більше цілого нашого мікрорайону.

Але дядя Саша вірить, що корабель йому відбудувати вдасться. І якщо ви хочете взяти участь у цьому, то можете жертвувати. Тільки не давайте сум у 50 гривень: дядя Саша вважатиме, що це мало, назве вас в очі жлобом і пообіцяє принести вам гречки.

«Я терпіти не можу дітей, але поважаю дитинство», - говорить колишній депутат. - Тому, вважаю, ми повинні допомогти дітям стати капітанами власного життя. Для цього й ремонтуємо корабель».

Гарно говорить, правда?

Сусідній майданчик у ще гіршому стані

діти київ самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні