Ж

Журналістика даних: величезний масив інфи у зручному інтерфейсі. Починаємо з Бюджету

Сайт ТЕКСТИ запускає новий проект: «візуалізація даних», або «журналістика даних». Він полягає у тому, що ми даємо можливість нашим читачам за допомогою зручного інтерфейсу самим аналізувати великі масиви інформації.

Першою нашою розробкою є візуалізація Бюджету України. Будь-хто може легко подивитися основні статті витрат, порівняти їх з витратами минулого року. Також наша веб-прграма наглядно ілюструє пункти витрат, які виросли або впали у порівнянні з попередніми роками.

Програма розбиває всі витрати по конкретному міністерству або установі у зручний, графічний спосіб - у вигляді так званого "bubble chart" (графіку з кулями різного розміру, в залежності від суми).

Бюджет - цікавий документ, і графіку з поясненням на що витрачаються народні гроші можна зробити набагато детальнішою і складнішою. Ми знаємо як це зробити, але нажаль це потребує набагато більше ресурсів ніж у нас є.

Крім Бюджету, навіть в Україні є маса відкритих і цікавих даних на, які більшість громадян не звертають увагу через технічну складність доступу до них. Ми плануємо і надалі розвивати «журналістику даних». Зараз вивчаємо можливість візуалізувати величезний масив інфи котрий міститься у Віснику державних закупівель.

Як стверджують деякі дослідники «журналістика даних», це одна з журналістських професій майбутнього, яка з’являється на фоні зменшення ринку та звільнень традиційних журналістів.

В Україні подібні проекти, здається, ще не реалізовувало жодне видання. Хоча ми працювали і раніше у цьому напрямку, але остаточно переконалися, що варто системно ним зайнятися після ознайомлення з досвідом Texas Tribune

Скористатися нашою програмою можна тут

_________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

дані візуалізація бюджет медіа майбутнє datavis

Знак гривні
Знак гривні