Ч

Чому вибухнув Єгипет з Лівією і скільки часу лишилося у Януковича?

Кабінет професора був занурений у напівтемряву. Стіл натомість був залитий ультрамариновим сяйвом якоїсь фантастичної зірки: з монітора комп’ютера вона освітлювала кілька книжок, здається, з астрофізики, якісь папірці з синусоїдами та... дві відкорковані пляшки вина.

Із таємничим професором спілкувався: Олександр Зінченко, історик

(…)

– Професоре, я нічого не розумію: ви мені написали мейл про те, що хочете поговорити про події у Єгипті і про свої прогнози щодо України...

– Дозвольте я наллю вам вина... Спочатку – з пляшки 2007 року... От. Що скажете?

– Мало!!!

– Тепер з іншої пляшки... І будьте уважні – ви берете участь у науковому експерименті! Вдихніть аромат, посмакуйте перший ковток... Що тепер скажете?

– Різниця приголомшує! Мені спочатку здалося, що я вдихаю запах троянди, а не вина... Вино 2000 року відчутно краще!

– А от тепер сідайте, і я вам розповім про те, чому «Мускат білий Червоного Каменю» врожаю 2000-го року у вісім разів дорожче звичайного, який зв’язок між якістю українського вина, масовими протестами в Тунісі, Єгипті, Лівії, Бахрейні (і де там іще?), а також тим, скільки Президенту України Януковичу лишилося спокійно керувати країною...

Пік максимуму 24-го сонячного циклу очікується у наприкінці 2011- у 2012 році, а його потужність (за деякими оцінками) буде на 30-50 % більшою за попередній 23-й. Фото звідси

...Десь на початку, здається, 1999 року мене попросив колега підмінити його на лекції, присвяченій подіям 1989 року...

– «Ніч саперних лопаток» у Тбілісі, «Круглий стіл» у Польщі, 250 000 маніфестантів на перепохованні Імре Надя у Будапешті, 200 000 – на Вацлавській площі у Празі, розстріл на площі Тянаньмень, румунська революція і страта Ніколає Чаушеску, зруйнований Берлінський мур, різня у Фергані, готовий запалати Карабах...

200 000 на Вацлавській площі у Празі в листопаді 1989 року

– Так, і можна іще багато чого додати: світ раптом просто вибухнув подіями! І мені треба було тим студентам пояснити важливість цього року.

Отже, починається лекція, прошу їх назвати три-чотири найважливіші події у вітчизняній історії ХХ століття. Хлопці – а то був «фізмат» – проявляють пострадянську освіченість: «Велика Жовтнева» – 1917-й! А хтось відразу згадує революцію 1905 року. Звичайно, «Велика Вітчизняна війна» – 1941-й, хтось каже про смерть Сталіна – 1953 рік... А мені більше вже й не треба було!

Я їх питаю, мовляв, що між цими числами спільного? І тут «фізмат» вибухнув математичною термінологією: більшість слів, які вони використовували я або не чув, або від шкільних часів добре забув. Прийшлося зупинити термінологічну дискусію. Кажу, що обійдемося без інтегралів і пишу на дошці: 1905 + 12 = 1917, 1917 + 12 = 1929, 1929 + 12 = 1941, 1941 + 12 = 1953... і так двонадцятками довів той ряд до 1989-го року. Всі дати, які ви тільки-но назвали – ось вони у цьому ряду. І всі вони належать до року Змії за східним календарем... І щось я потім таке патетично-загадкове виголосив про «століття Змії», звиви спіралі часу і цикли в історії...

– Це ви серйозно?

У 1989 році «ефект доміно» трапився у Центральній Європі: на відміну від Чехословаччини, Польщі, Німеччини та Угорщини, у Румунії масові протести призвели до кровопролиття. Бухарест, грудень 1989

– Тільки у сенсі дидактичному! Бо то був педагогічний прийом: трохи знання стереотипів, трохи психології... Я згодом той жарт повторив у одній компанії. Варто, знаєте, нашому брату тільки потрапити до нового середовища, як тебе хтось «після третьої» запитає: «Ото скажи як історик, що буде у майбутньому?» І не віджартуєшся, що історик – він не Нострадамус, і переймається переважно минулим... Ну, я візьми й бовкни, що 2001 року будуть масові протести... І розповів про «цикл Змії» – 2001 рік був у ньому наступним.

Ну, а далі грянув «касетний скандал», почалася «Україна без Кучми», трапилася сумнозвісна бійня на Банковій, на Шевченкові роковини... І я задумався над тим, може, я тоді, за пляшкою не дуже-то і пожартував?!

– Але тоді, треба було, щоб і 1977-го, а перед тим у 1965 році відбулося щось визначне...

– Саме так! А нічого такого не відбувалося... І от днями я дивився новини з Африки. Вам не здається, що то було схоже на епідемію? Іще вчора ніби все гаразд, а сьогодні – тисячі людей на вулицях. І та епідемія перекидається з країни в країну, ніби її вітер несе з Тунісу до Єгипту і далі! Бачте, що у Лівії коїться?!

– Люди прагнуть змін!

– Але то ламало красиву гіпотезу: вони ж мали вийти на вулиці у 2013 році, а не тепер. А тут минулого року збурилася і досі час від часу хвилюється Греція, потім у листопаді лондонські студенти знищили офіс правлячої партії консерваторів, а тепер – «ефект доміно» у Північній Африці та на Близькому Сході. І знаєте, що мене підказало нову ідею? Ейяф’ятлайокютль!

Мені колись трапилося читати популярний нарис з вулканології, там йшлося про те, що вулканічна активність збільшується у роки активного Сонця.

Як ви знаєте, Сонце періодично то «розжарюється», то знову стає спокійнішим. На це явище звернув увагу в середині ХІХ століття астроном-любитель Генріх Швабе. Виявилося, що сонячні плями, які є одним з проявів сонячної активності, з’являються на нашій зірці періодично: то їх нема, то стає все більше, а потім знову зникають вже зовсім.

Згодом все повторюється і так – в середньому – кожні 11 років. Днями мені траплялися повідомлення про виверження чергового вулкану (того, якого російська Вікіпедія політкоректно називає Уайнапутіна), а перед тим, у січні я прочитав про виверження Етни, нарешті відчутно потрусило Нову Зеландію – і я відчув непереборне бажання подивитися на Сонце!

Це бажання легко задовольнити на симпатичному сайті, яким опікуються співробітники Астрономічної обсерваторії Харківського університету: «Мінімум сонячної активності закінчився і почався новий 24-й цикл!» Для мене, людини в питаннях астрофізики необізнаної, той заголовок мав такий вигляд, що новий сонячний цикл міг би і не розпочатися, і що це врешті-решт сталося – то велика люб’язність з боку нашого світила! Так от, там йшлося про те, що сонячна активність після кількарічної перерви нарешті почала зростати – 13 грудня 2007-року, пік максимуму очікується 2012 року, а його потужність буде на 30-50 % більшою за попередній 23-й.

У ХХ століття сплески сонячної активності синхронні найбільшим суспільним збуренням. Ілюстрації : звідси

(...)

На ХХ століття прийшлися цикли з номерами від 14-го до 22-го, а 23-й, і ось тепер – 24-й – то вже ХХІ століття. 14-й сонячний максимум прийшовся на 1905-07 роки, потім у 1912-13 був мінімум, у 1914 почалося нове зростання сонячної активності, яка сягнула максимуму у 1917-18 роках.

– Тобто, перша російська революція припала на 14-й сонячний максимум, початок Першої світової війни – на фазу активізації, а наші Визвольні Змагання та російські Лютнева і Жовтнева революції – на наступний 15-й максимум?

– Правильно, а іще із тим максимумом співпало проголошення незалежності Польщею і іще низкою інших країн Центральної Європи. Десь на 1922-23 роки потрапляє наступний мінімум. Потім Сонце знову починає збурюватися.

Між іншим, період зростання сонячної активності теж є небезпечним. Бо після періоду спокою раптом починаються геомагнітні бурі, спричинені сплесками на Сонці. І для когось то може стати тим чинником, тією остатньою краплею, яка назавжди «вимкне» організм. І Ленін у 1924, і Сталін у 1953 померли на самому початку фази зростання сонячної активності.

– Сонце – кіллер!

– І для економіки теж: наступний 16-й максимум 1928-29 років співпав із Великою Депресією, а в СРСР відмовляються від політики НЕПу. Антирадянські повстання 1930-го року на Лівобережній Україні та на Кавказі відбуваються вже на тлі спаду сонячної активності. А от у мінімумі повстання – то рідкість. Навіть, якщо всі обставини до того примушують, суспільство, здається, просто не знаходить на це сил. Як гадаєте, на який проміжок потрапив наступний мінімум?

– Я вже порахував: 1932-33 роки.

– Так отож. А наступний 17-й максимум співпадає із початком Другої світової війни – йдеться про 1938-39 роки.

18-й за рахунком сплеск сонячної активності розпочався у 1943 році, коли у союзників «відкрилося друге дихання» у Сталінграді та під Ель-Аламейном. В той же час розпочалася ганебна історія етнічних чисток на Волині. 18-й сонячний цикл сягнув апогею у 1946-47 роках. Змучена війною Європа, здавалося не була вже здатна народжувати визначні історичні події, за виключенням того, що саме 1947-го почалася наступна війна, цього разу – «Холодна».

У червні 1956 року події в Познані розвивалися дуже подібно до сьогоднішніх лівійських: 28 червня на головну площу міста спонтанно вийшло близька 100 000 чоловік. Так само, як і у Будапешті того року, в Познані пролилася кров.

1956-58 роки були роками антирадянських повстань в Угорщині та Польщі. Так минув максимум 19-го сонячного циклу.

17 грудня 1970 року. Хода мешканців Ґдині з тілом застріленого військовими Збишека Годлєвського. У «чорний четвер», у зіткненнях загинуло 18 робітників у Ґдині та 12 у Щецині. Усього у зіткненнях грудня 1970 року загинуло 44 особи і 1600 було поранено.

1968 рік запам’ятався подіями у Празі, а грудень 1970-го – страйками у польській Ґдині. І там і там масові маніфестації не обійшлися без жертв. 20-й сонячний цикл змінився 21-м, який сягнув піку у 1980-му...

– Тобто польська «Солідарність» також співпала із черговим сонячним максимумом? Здається, то не були єдині протести в Європі – у Британії посилилися протести проти реформ Маргарет Тетчер?

– Так, у 1980-81-му роках.

Між іншим, наступний, 22-й цикл почався незвично стрімким зростанням сонячної активності. Дійшло аж до того, що весь Квебек опинився без світла: через потужний спалах на Сонці 13 березня 1989 року геомагнітна буря просто спопелила трансформатори на ключовій для цієї канадської провінції електростанції. Сонце розжарилося швидко, просто потягом 1989 року і в такому стані перебувало до 1991 року включно...

Площа Тяньаньмень – іще один з символів 1989 року. Людина зупиняє колону танків

– І «Союз нерушимый» сконав після двох років конвульсій. Знаєте, що з приводу всього цього сказав би режисер Станіславський?

– Що?

– «Не вірю!»

– Ну, то його справа.

Візьміть-но там на столі книжку Чижевського «Фізичні фактори історичного процесу»... Здається, помаранчева закладка... Є? Прекрасно. Перш ніж відкрити назвіть визначну подію світової історії.

– Нехай буде Велика Французька революція.

– Ідеальний приклад: вона почалася 14 липня 1789 року! Відкрийте книжку! Бачите таблицю? На який рік припав найближчий пік сонячної активності?

– На 1788 рік !

– А якщо зважити, що повстання у Тулоні, Марселі та Орлеані почалися іще раніше взимку 1789 року, то мусимо констатувати, що картина наближається до ідеальної

– Добре, а що там з Хмельниччиною? Так... найближчий пік сонячного максимуму за Чижевським – то ... 1649 рік...

Роки сонячних максимумів за О. Чижевським збігаються із ключовими подіями світової історії

– А паралельно з цим у Британії бунтує Кромвель... Дивіться далі: Коліївщина 1768 року, Листопадове повстання у Польщі в 1830 році, Великі реформи Олександра ІІ в Російській імперії – все це співпадає із роками сонячних максимумів.

– Тобто, Мубарак і Каддафі мали б усвідомити, що своєму сьогоднішньому становищу вони зобов’язані тим, що єгиптянам та лівійцям сонечко голову напекло? То все астрологія якась! Потрібна статистика, а не вибірковий підбір дат.

– По-перше, підґрунтям збурення, звичайно, є соціально-економічні і політичні причини. Але чому їх усіх «прорвало» саме зараз?

А що стосується астрології, те знання теж сформулювалося на емпіричному фундаменті. Врешті-решт, згадайте вітчизняне літописання: літописці постійно звертали увагу на незвичні явища природи і бачили у них знамення майбутніх суспільних збурень – війн, повстань, пошестей, смертей князів. Ви ж колись самі розгорнуто цитували двох Самійлів про всі ті знамення, які передували Хмельниччині!

– Було, писав, і зараз можу процитувати: «І "наш" Самійло Величко, а перед ним "їх" Самуїл Твардовський як найзначнішу подію 1648 року відзначали нечувані-небачені знамення: "А найперше велике надзвичай затемнення сонця у день Страстей Христових перед тією війною було. Потім комета, споконвіку небачена десять днів на небі являлася. А перед самим початком війни сарана велика всі трави і збіжжя поз'їдала."

– Ви ніколи не замислювалися, чому перед такими подіями, земляни раптом починають звертати увагу на ті комети? У роки максимумів сонячна енергія потужніше впливає на речовину комети. Одна і та сама комета у рік сонячного мінімума проскочить повз око землян непоміченою, а у роки максимумів – буде мати розкішний хвіст, і тут вже її не помітити буде складно. А тут ще й земля починає «труситися», вулкани – вивергатися і різні погодні аномалії відбуватися, а незабаром починається війна чи повстання!

Між іншим, навала сарани – то теж один з цікавих симптомів, так само, як і епідемії. Пам’ятаєте чим закінчилася історія головного супротивника Хмельницького – Яреми Вишневецького?

– Помер від якоїсь епідемії влітку 1651 року.

– То чому б людині не пов’язати ці всі події: пошесті, комети, війни, бунти та плями на сонці – якщо вони вже так вперто збігаються?

І ось тут нам може допомогти статистика. Такі дослідження зробив на початку 1920-х років той самий Олександр Чижевський. Гляньте на діаграму!

Розподіл історичних подій по роках сонячного циклу, за О. Чижевським

На роки сонячних мінімумів (на діаграмі то 1-3-й роки), припадає лише 5% історичних подій, тобто лише 1,7% на рік! Зростання сонячної активності зазвичай триває два роки (4-й та 5-й роки на діаграмі) і на них припадає 20% подій – по 10% на рік. А от наступні три роки – то вже роки сонячного максимуму. І на ці три роки в середньому припадає близька 60% визначних історичних подій, або по 20% на рік! А в наступні три роки сонячна енергія згасає, і на ті роки припадає лише 15% усіх важливих подій, по 5% на рік.

– У такому разі про цього Чижевського мало б бути написано у кожному підручнику з історії і з фізики одночасно!

– Можливо було б не зле, але робота, яку ви тримаєте зараз у руках, була видана дуже невеликим накладом у 1924-му у провінційній Калузі, і сьогодні є ще більшою рідкістю, чим той мускат 2000-го року.

Потім уявіть собі той час: іще не до кінця пережиті події останньої революції, більшовики на кожному розі кричать про класову боротьбу, а тут Чижевський із теорією, яка цілком у матеріалістичному дусі ставить це все під сумнів і каже, що рушійною силою революції є не класова боротьба, а спалахи на сонці! Звичайно, у тих умовах він змінює сферу своїх наукових зацікавлень, і замість впливу сонячної активності на історичні процеси займається вивченням впливу сонячної активності на епідеміологічні процеси.

(...) Але то не врятувало його від таборів ГУЛАГу: Чижевський отримав класичні 8 років... І після звільнення ніколи вже не заїкався про сонячну енергію, як чинник історичного процесу.

Але до таборів він встиг написати іще, принаймні, кілька робіт, де зробив «інвентаризацію» ритмів у живій і неживій природі. З’ясувалося, що до 11-річного сонячного циклу прив’язані найнесподіваніші явища навколишнього світу: наприклад, кількість і інтенсивність штормів на озері Байкал, коливання рівню Каспійського моря, а також озера Ладога на півночі Росії і озера Вікторія у екваторіальній Африці...

Уявіть: рівень трьох різних закритих водоймищ на трьох різних континентах коливається синхронно із кількістю плям на сонці: чим більше плям – тим вище рівень! У живій природі список подібних синхронізацій із сонячною активністю налічує близька трьох десятків – і то тільки досліджені на середину 1930-х років! Товщина річних кілець дерев, спалахи плодючості комах, врожаї хліба, кількість і якість вина, а також час прильоту ластівок, цвітіння каштанів і бузку у Парижі!

Сумна статистика також є, але вона досліджена на прикладі іншого сонячного циклу – 27-денного. Наприклад, максимуми суїцидів накладаються на період обертання Сонця.

Саме завдяки цьому періоду був помічений вплив між геомагнітними збуреннями і самопочуттям людини. Два французьких лікаря М. Фор та Г. Сарду практикували у Ніцці і звернули увагу, що кількість хворих із скаргами на гострі болі зростає серійно і періодично. Це зростання було більш ніж значним – на 50% у порівняні із середніми значеннями.

І саме у ці дні загадково псуватися автоматична телефонна мережа Ніцци. Відбувалося то раз у раз з 27-денною періодичністю. Лікарі здогадалися звернутися із консультацією до астронома, і з’ясували, що проблеми із зв’язком у телефонній мережі та із здоров’ям у пацієнтів відбуваються синхронно із третім явищем: проходженням сонячних плям через центральний меридіан Сонця.

– Тобто сонячне випромінювання спричиняло геомагнітну бурю, яка одночасно виводила з ладу і техніку, і людей?

– Саме так! І от уявіть собі, що кілька років поспіль плям на Сонці просто немає, а потім їх стає все більше і більше – сотні потужних спалахів! Що буде? Думаю, що насамперед будуть почуватися гірше хронічні хворі, а решта будуть відчувати перепади настрою, дратівливість... Тобто емоційне напруження буде таким, що навіть ті речі, які раніше не викликали емоцій тепер викликатимуть збурення та істерію...

– Наприклад, зростання ціни на гречку?

– У цьому світі все взаємовпов’язано. Ось дивіться: один з максимумів річної температури наступає за рік до максимуму сонячних плям. Пам’ятаєте минулорічну спеку? То добре для вина, але погано для злаків. Тобто врожаї зменшуються, ціни зростають. Разом із цінами зростає незадоволення владою. До того ж стихійні лиха показують її безсилість, наприклад, як у ситуації з лісовими пожежами у Росії. І у звичайних умовах – то викликає хіба побутове бурчання на кухні...

– Але революцію в Росії це не викликало!

– Адже сонячний максимум – то тільки один з чинників! Сонце викликає геомагнітні бурі по всій Землі, та запалав Єгипет з Лівією, а не Норвегія, де ці збурення можна спостерігати чи не кожного вечора у вигляді сполохів полярного сяйва! Звичайно, рветься там, де найтонкіше: там де є нерозв’язаний конфлікт, де суспільство переживає загострення почуття несправедливості, де воно не бачить іншого способу здобуття справедливості у інший спосіб, аніж повстання!

Потім має бути іще один чинник. Згадайте: багатотисячні акції «Солідарності» вибухнули у відповідь на звільнення Анни Валентинович, «Україна без Кучми» розпочалася після зникнення Георгія Гонгадзе і касетного скандалу, який кинув на тодішнього Президента України тінь підозри.

У Єгипті кілька чоловік влаштували самоспалення на знак протесту проти високих цін, безробіття, корупції – тобто супроти безвиході свого становища! Що відбувається далі: решта ототожнює себе із такою жертвою, розуміє, що із ним може бути так само, обурюється і виходить протестувати супроти режиму.

Врешті-решт, у історії з Богданом Хмельницьким було так само, а жертвою сваволі став він сам. Отже з роками нічого не змінюється: не має значення, чи то Суботів XVII століття, чи Париж кінця XVIII-го, чи Каїр, або Бенгазі ХХІ-го!

– Якщо вже про Хмельницького, тут у Чижевського є фраза, яка характеризує зміни колективної психології: «Ніколи вплив вождів, полководців не сягає такої потужної сили, як у період максимального напруження плямоутворюючої діяльності Сонця. (...) У цю епоху слово вождя – крилате слово – робить неймовірну справу: його слухають, йому підкоряються, а між тим, потоки умовлянь, які лунали у період мінімуму на кожному кроці не могли дати бажаного результату. А тепер навіть ім’я вождя, яке було вимовлене вголос спричиняє потужний підйом натхнення. Маси йдуть за вождем сліпо, не розмірковуючи, підхоплені виром повного збуреннями екстазу».

Але я щось не бачу, щоб у Єгипті на хвилі «повного збуреннями екстазу» з’явився свій Хмельницький, чи Кромвель. І в Україні претендентів на посаду вождя зараз не видно.

– Ну, по-перше, якби ви знайшли Хмельницького у нього на хуторі десь там наприкінці літа 1646 року, і після ситного обіду коротко окреслили б перспективу грядущого десятиліття... Як думаєте, що б він вам сказав? Адже тоді він ще й не знав, що він – Богдан!

А хто міг уявити у 1915 році, що у 1917-му кабінетного історика Грушевського будуть на руках по Хрещатику носити і називати Месією? Суспільство у такі моменти дійсно впадає в істерію. Навіть якщо на підхваті у народу нема справжнього лідера, він його собі вимріє-вимолить і назве Месією. І на те нема ради.

– Помаранчева революція вашу теорію не підтверджує.

– Чого б то?! Того, що вона не потрапляє на максимум? Але, як зазначив Чижевський у роки, коли триває спад сонячної активності, важливі події теж відбуваються! А якщо спробувати пояснити причини того, що та революція не змогла реалізувати більшість своїх гасел, тому що суспільство вже не мало «сонячної енергії» для їх реалізації?

Протягом 11-річного циклу сонце збурюється і знову повертається до спокою. Ось який вигляд мала наша зірка у різні роки попереднього 23-го циклу. Ілюстрація звідси

Схоже, наступні суспільні збурення будуть пов’язані із проблемами, які не були розв’язані минулою хвилею суспільної активності. Адже тепер, як і 2004 року, міліція не охороняє, медицина не лікує, а державна влада не забезпечує прав своїх громадян.

І знаєте, що б закінчити ці розмови, відкрийте на тій, синенькій закладці... Є? Читайте підкреслене!

– «Державна влада повинна знати про стан Сонця у будь-який момент. Перш ніж щось вирішити, уряду необхідно довідатися про стан світила: чи світлий, чистий його лік, чи затьмарене плямами? Сонце – великий військово-політичний барометр: його показання безпомилкові і універсальні».

– І тепер після цього всього дайте мені відповідь, що спільного між англійським королем Карлом І, французьким Людовіком ХVI та румунським лідером Ніколає Чаушеску?

– Вони не дивилися на Сонце?

– А, знаєте, можна і так сказати!

Наступні два роки Сонце буде щільно покрите плямами, цей максимум буде потужніший за минулий, то ж варто не провокувати суспільство, щоб не було повстання.

– А хорошого щось є?

– А ви вже й забули про експеримент?

– Який?

– З вином! Те вино, яке вам так сподобалося, народилося за рік до сонячного максимуму, а друге – у рік мінімуму. Отже повстання ми зможемо запити хорошим вином!

І, знаєте що, давайте, як і минулого разу, поки не будемо розкривати моє інкогніто – я не мрію ближче познайомитися із співробітниками Хорошковського, бо останнім часом вони щось занадто активізувалися, може на них теж сонце якось впливає?!

_______________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

історія революція література

Знак гривні
Знак гривні