Н

Не без гріха. Підприємці живуть за такими ж аморальними принципами, як і влада

Стаття не про те, як дрібні власники кидають найманих робітників. Стаття про алгоритми, за яким працює наше суспільство. «Кидалово» - це суть дрібного бізнесу, великих олігархів, влади.

Автор: Антон Зікора

Може, ви вже помітили, сайт TEXTY.org.ua дуже активно підтримував протести проти ухвалення КАТу - Податкового кодексу Азарова-Тігіпка? Наші кореспонденти не залишали Майдану, коли підприємці виступали за свої права, і ми були одними з найбільш оперативних у справі висвітлення цих акцій.

Проте весь цей час ми знали одну непорушну істину: багато протестуючих і самі не без гріха. Ні, мова, звичайно, не про те, що вони намагаються приховати якусь частину своїх доходів від держави чи дають хабарі чиновникам. Тут до них претензій немає - люди поставлені в такі умови.

Мова про інший гріх: відомо, що підприємці дуже часто «кидають» своїх найманих працівників без будь-яких докорів совісті. Так само, як і політики своїх виборців.

І, треба сказати, старі схеми, коли своїм співробітникам взагалі не платять і після місяця роботи говорять новачкам: «Пока», вже відходять у минуле. Сьогодні «чесні підприємці» найчастіше платять саме за перший місяць, тільки також часто він виявляється і останнім. Справа в тому, що людина, якій вчасно дали гроші, вже не буде сумніватися у порядності господаря. Парадокс, але вчасно видані гроші можуть стати нічим іншим, як авансом довіри господареві-шахраю.

Ошукані самі винні?

Студентка Олена влаштувалася продавщицею в кіоск, який торгує кондитерськими виробами біля однієї столичної станції метро. Рівно через чотири тижні їй заплатили чотири тисячі гривень, як і обіцяли, тому через ще один такий самий термін, не отримавши свої гроші, вона не стала хвилюватися.

- Я не з тих людей, які панікують у день зарплати і надзвонюють шефові, вимагаючи своїх грошей. Попрацювала ще тиждень. Нічого. Потім запитала господаря про свою зарплату - він сказав, що гроші вже є, але їх треба звідкись зняти. Я сказала, що це не така велика сума, яку треба чекати. Шеф заявив: припини рахувати мої гроші.

Я сказала, що рахувала б свої, та поки що нічого. Слово за слово - почалася сварка. Господар заявив, що я звільнена, я на це відповіла, що мене нема за що звільняти. Він сказав, що оскільки я офіційно не була прийнята, то ніхто не буде зі мною церемонитися. (Нас порекомендували один одному гарні знайомі, тому думала, що все буде добре).

Це було у п'ятницю. У понеділок я прийшла на роботу: в кіоску вже сиділа незнайома жінка, господар про щось з нею говорив. Я сказала йому, що все їй повідомлю. Він злякався і віддав мені гроші, але через два дні. Правда, там було не чотири тисячі і не п'ять тисяч, як треба в моєму випадку, а всього три. Я не стала сперечатися. Через два місяці після цього проходила повз мого колишнього місця роботи - там вже торгувала інша людина. Тій жінці я нічого не розповіла, може дарма?

Ця історія не просто приклад із життя, вона один з алгоритмів, за яким живе наше суспільство. За ним діяв Янукович коли зіткнувся з масовими протестами.

Згадайте, спочатку ігнорування виступів, потім намагання перешкоджати, далі візит президента до протестуючих. В сухому підсумку часткове виконання вимог і репресії проти активістів. До речі із солідарністю в екс-протестувальників теж проблеми, кожен сам за себе

Безпардонність дрібних підприємців підігрівається стереотипом найманих працівників: мовляв не прийнято поширюватися про те, що їх «наіли». Вважається, що ошукані начебто самі в усьому винні.

Кирило найнявся продавати запчастини на столичний авторинок разом з ще п'ятьма товаришами. Господар невеликої мережі повідав їм про свої амбітні плани, мовляв, буде різке розширення. У зв'язку з чим він звільнив колишніх співробітників, «які працювати не вміють».

Шеф поставив завдання: помітно збільшити продажі. Відповідно, кращі співробітники мають у майбутньому отримати шанс стати директорами великих магазинів. Обіцяв пристойні зарплати і відсоток з продажу, - надалі. А поки посадив всіх на середній, за київськими мірками, оклад. П'ять місяців платив справно, потім почалися затримки. Спочатку на тиждень, потім - на два, на три. Гроші ніколи не видавав повністю, тільки частинами. Сказав, що ті, хто піде, взагалі нічого не отримають.

У листопаді нової бригаді видали гроші за липень і за жовтень. Здавалося б, треба було радіти, але продавці відразу зрозуміли: гроші за серпень і вересень їм «пробачать».

- Коли ми влаштовувалися на роботу, нам сказали, що можна оформитися повністю офіційно. Але тоді зарплата буде невисока, а можна - наполовину офіційно, наполовину неофіційно. Тоді вона буде вищою. Мовляв, інакше не можна, законодавство у нас грабіжницьке.

У результаті одні оформилися так, а інші так. Спочатку раділи ті, хто влаштувався наполовину офіційно, тому що більш отримували, потім - ті, хто повністю офіційно, тому що отримують зафіксовану плату.

Але в результаті кинули усіх. Тому що навіть «офіціальникам» намагалися недоплатити, придумуючи різні приводи. Ми хотіли зробити невеликий майдан, застрайкувати. Але один наш чоловік пішов на іншу роботу, іншому директор дав трохи грошей, і він розслабився, третій сказав, що йому і так всього вистачає. Коротше, нічого у нас не вийшло. Мені теж довелося звільнитися, піти в інший магазин.

Нагадаємо, що під час підприємницького майдану бізнесмени зі столичного авторинку були одними з найбільш рішучих і активних. Цікаво, чи ходив на ці мітинги директор Кирила?

Гоніння на суржикомовних

До речі, так часто доводиться чути про те, що нашим бізнесменам не вистачає «креативу», вигадки. А ось і неправда. Часом вони демонструють рідкісну винахідливість. Пам'ятайте, недавно всі ЗМІ облетіла новина про те, що на роботу в один київський ресторан відмовилися приймати україномовну дівчину.

А вінничанку Наталію Безенчук звільнили після трьох тижнів роботи в невеликому кафе рідного міста теж з мовної причини. Тільки їй в провину поставили те, що вона розмовляє ... суржиком. «Наші відвідувачі - люди солідні, освічені. Тому ти говори або російською, або українською », - сказав він їй. «Так я і кажу - то російською, то українською», - відповіла йому офіціантка. Не подіяло.

Сама ж Наталя вважає, що «мовна проблема» була штучно придумана роботодавцем, який і сам суржикомовний. Насправді ж її звільнили за те, що вона відмовилася вступити в інтимний зв'язок з шефом. Але головне зараз не це, а те, що грошей їй за виконану роботу не дали, сказавши, що вона отримувала чайові, і цього їй вистачить.

Ось воно, скажімо так, повсякденне обличчя вітчизняного дрібного бізнесу, подібних історій можна наводити безліч.

Звичайно, воно жодним чином не виправдовує ані Тігіпко, ані Азарова, ані їх Кодекс, ані їх уряд.

Але якщо замислитися, то думки виникають невеселі: як би підприємці не протестували вони нічого не змінять, бо вони такі ж самі, як і Янукович з Азаровим.

Щоб перемогти їх потрібно змінити себе, свою мораль, своє ставлення до життя і ближніх. Як кажуть китайці: «Небо ставиться однаково до усіх, але сприяє справедливим».

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

підприємці мораль влада

Знак гривні
Знак гривні