К

Країна для людей: чого варте пройти технічний огляд чесно, за правилами, без хабарів

Ранок, купа людей. Стоїмо під кабінетом (умовна назва № 1). Суворий голос просто через закриті двері каже, що треба відкривати капоти, зараз вийде ВІН! Таки вийшов - через 25 хвилин. Добре, що погода була осінньо-теплою. Наша отара почала йти від автівки до автівки за НИМ. Кому щастило - на акт виконаних робіт сертифікованих станцій ставився розпис. Комусь ні, ті бігали за вогнегасниками, які виявились надто маленькими (розмір має значення!)

Автор: Світлана Гончарова

Все почалось з непереборного бажання бути не “усіма”. Не усіма тими, хто йде шляхом найменшого супротиву.

Спершу почитала в інеті про строки проходження ТО. Заспокоїлась, адже талон у мене паперовий, строк чергового огляду не вказаний, і можна його робити аж до 15 грудня 2010 року.

Медогляд

Ранок 2 вересня: я з дитиною їду в місцеву поліклінику. Один кабінет для того, щоб виписали направлення на аналізи в інший, та видали обхідний лист. Далі треба самій купити шприци. Здаю кров з вени в іншому кабінеті, вирішила зайти ще до одного лікаря, бо цього дня ще встигаю.

3 вересня: всіх лікарів, крім нарколога та психіатра, пройдено, здала сечу та кров на аналізи. Черги великі, народ знервований, до нарколога та психіатра не встигли.

6 вересня: забираю результати аналізів в кабінеті, з якого все почалось. Сплачую до до каси - 156 грн. (для жінок), плюс по 50 грн. за огляд психіатра та нарколога (вони виписують заключення на паперах з голограмами, а потім в останньому кабінеті цього ланцюжка їх забирають). Отой останній кабіет, звичайно, працює до 13.00, а у нарколога та психіатра черги безкінечні, проте мені пощастило. я встигла. Тож, маю папірець, що я придатна до водіння. Хтось скаже, що в Києві можна було зробити швидше, дешевше та простіше - але з маленькою дитиною мені було легше зранку прокататись 5 хв. до своєї полікліники (я живу під Києвом).

Декілька тижнів не мала часу на продовження епопеї з техоглядом, була зайнята дитиною.

ДАІ, перше наближення

Кінець вересня Дізнаюсь про перелік документів для проходження ТО. Це- меддовідка (оригінал та копія), техпаспорт, поліс ОСАГО, акт огляду від станцій, сертифікованих ДАЇ (оригінал), оригінали квитанцій “на 80 і 56 грн.”. На питання за що ці останні два платежі, дві різних людини кажуть, що в банку знають за що платити, скільки, та про всі необхідні реквізити. З 56 гривнями розібрались, але з 80-ми я була незгодна, та розмова з начальником ДАЇ закінчилась просто - "у нас лише пластикові техталони, паперових нема і не буде, тому платіть за талон 80 гривень".

ДАІ не робить техогляд, якщо за автом є несплачені штрафи. Зайти у кабінет, назвемо його умовно №2, спитати, чи є на машині “вісяки” (лише у вівторок, або п’ятницю). Про свої я знала, якраз по одному штрафові справа була в суді. Але одночасно зі мною техогляд проходив з іншою машиною мій брат.

Він був «приємно» здивований, коли дізнався що на його авто висить штраф. Виявилось, що 27.03.2009 року громадянка така-то скоїла адміністративне правопорушення -перевищила швидкість на 27 км/год. Порушення зафіксоване фотокамерою. Пікантність в тому, що ця громадянка - моя мама, вона формальна власниця машини, не має прав на керування автом, і жодного разу в житті за кермо не сідала.

Тому, потрібно знайти постанову про накладення штрафу - ДАІ у свій час її, звичайно ж, не надіслала. Шукаємо постанову, ДАІ відсилає у виконавчу, виконавча - в ДАІ, адже бази чомусь не синхронізуються. Пошуки постанови ДАІ зайняли пару тижнів (прийомні дні понеділок, середа).

Суд

14 жовтня Оскаржуємо постанови про штраф в суді, для того щоб пройти техогляд. В теорії, якщо справа розглядається судом, то ДАІ повинно техогляд провести. У нашому місті прийом позовів лише в середу та п’ятницю з 14 до 16 години. Не встигаю подати, все переноситься аж на 20.10.2010. Далі чекаю поки справу розподілять, призначать суддю - за тиждень іду шукати суддю, номер справи.

27 жовтня Пишу заяву на начальника ДАЇ, що справа в суді, на розгляді, у такого судді, за таким номером. Начальник м’яко пояснює, що йому цей папірець ні про що не говорить - не перший випадок, коли міліціонери роблять вигляд, що не знають законодавства. Добре, будемо діяти в суді. Того ж дня їду до суду, але суддя в апеляційному, у Києві.

28 жовтня Наступного дня суддя в доброму гуморі, читає позов, дивується сумі морального відшкодування, пропонує два варіанти вирішення - відмова від відшкодування та рішення на нашу користь, чи розгляд, який пів-року будуть динамити представники від ДАІ. Пишу відмову від матеріального відшкодування. Справа вирішується на нашу користь, і через 10 днів забираю рішення суду.

Техогляд

2 листопада Роблю на сертифікованій техстанції огляд. Переключаю повороти, дальнє-ближнє світло, гальмую, показую аптечку, вогнегасник, знак аврійної зупинки. Далі мені виписали "красівий" папірець і посилають платити в банк. Поки заплатила, машину перевірили, заспокоїли. що все справне. За все це щастя я віддала 120 грн. і непогану комісію банку, куди в нашому світі без неї?

Знову ДАІ

9 листопада ДАІ так вибачається, що от саме сьогодні вони не можуть провести ТО наших авто, що хочеться їх погладити по голівці і сказати "нічого, все буде гаразд".

Їду 10 листопада. Ранок, купа людей. Стоїмо під кабінетом (умовна назва № 1). Суворий голос просто через закриті двері каже, що треба відкривати капоти, зараз вийде ВІН! Таки вийшов - через 25 хвилин. Добре, що погода була осінньо-теплою. Наша отара почала йти від автівки до автівки за НИМ. Кому щастило - на акт виконаних робіт сертифікованих станцій ставився розпис. Комусь ні, ті бігали за вогнегасниками, які виявились надто маленькими (розмір має значення!) Все це відбувається дуже швидко, і ВІН зникає у дверях іншого ходу.

Черга розсипалась, вже під кабінетом зовсім інші люди, чомусь мені здалось, що спершу йдуть знайомі, куми, родичі, а потім всі інші, навіть якщо ти з маленькою дитиною.

Загалом там, в кабінеті №1, це вже фінал, остання ланка. Дівчинка з маленьким рожевим песиком на брелку для телефона рівненько складає папірці, закріплює степлером, потім дивиться ”по штрафам”. І тут мій прокол: перший штраф не зняли з бази. Йду до кабінету №2. Майже без істерики переконала їх поставити штамп, тому що рішення суду у мене було з собою. Спочатку вони не хотіли це робити, бо приймальні дні - вівторок та п”ятниця.

Отже, я знову в кабінеті №1. Нарешті я все отримала - це коло у мене зайняло чотири години.

Тепер 80 грн., “втілених” у талон техогляду "дійсний до 2012 року", приліплені до лобового скла. Тримаються на зібганій серветці, між іншим.

Строки:

З 2 вересня по 10 листопада, теоретично можна було б пройти десь за місяць, якби не відволікали справи з дитиною, та не було штрафів (або погодитися їх одразу заплатити)

Мої витрати:

120 гр. ТО на станції

156 + 100 = 256 гр. - меддовідка

224 гр. - податок з власників ТЗ

80 гр. - пластиковий техталон

56 гр - в ДАІ, за якісний сервіс

Нерви, час - не оподатковуються та оцінці не підлягають

Міністр Могильов: "Нам вашого часу не шкода"

міліція суспільство економіка техогляд абзац

Знак гривні
Знак гривні