2

27 різноманітних фактів про сайт Вікілікс (Wikileaks) та його засновника Джулієна Есанджа (Julian Assange)

Один з провідних професорів Школи дипломатії при Колумбійському університеті, фахівець з Близького сходу, заявив що студентам, які не читали інформацію з Wikileaks, краще до нього на екзамени не приходити. Найкраще, що може зробити КІМО - відкрити спецкурс по вивченню "Кейблгейта" - 200 тис телеграм ("кейблс") від посольств США в різних країнах. Можливо хоч після цього малограмотні дипломатичні представники від України, які у більшості своїй купують посади за гроші, навчаться коротко і зрозуміло готувати звіти в Київ. Всі інші предмети КІМО можне відмінити, все одно вони мають мало спільного із світовою дипломатією.

Автор: Анатолій Бондаренко

1. В дитинстві громадянин Австралії Джулієн Есандж був досить непоганим хакером (нік - Mendax), допоміг написати книгу про комп'ютерний андеграунд, а на початку 90-х років притягався до суду автралійською владою за проникнення в комп'ютерні мережі. Есандж є автором програмового забезпечення для шифрування, одного з перших портсканерів, та програми для пошуку в інтернеті surfraw

2. Один з емейлів Есандж - me@iq.org. Архів того, що він писав до початку своєї світової слави, знаходиться за тою ж адресою, що і мейл ( якщо добре поритися - підказка)

Джулієна Есанджа вже називають Лютером сучасності

3. Сайт Wikileaks, назву якого можна перекласти як "витоки інформації + вікі", на цей момент не має жодного відношення до wiki, натомість повністю присвячений витокам. Вони потрапляли на сайт за допомогою спеціальної форми, куди інформацію міг злити кожен бажаючий. Есандж, в далекому 2006-му році, презентував Wikileaks на всесвітньому соціальному форумі в Бразилії (лівацький анти-Давос), та повідомив, що на той момент сайт містив 1 млн. секретних документів з усього світу, і закликав редакторів-добровольців допомогти їх впорядкувати ( за принципом Вікіпедії)

4. Один із засновників Вікіпедії, Ларрі Санджер, вважає Есанджа ворогом американського народу.

5. Декілька впливових політиків-республіканців закликали фізично знищити Джулієна Есанджа, як терориста, без проведення судового процесу. Сара Пейлін назвала його "агентом ворога, у якого на руках кров невинних жертв". Остання серія витоків, яку вже назвали "Кейблгейт" (кейблс -телеграми від посольств США в різних країнах), призвела до того, що з кінця листопада прокуратура США готує проти Есанджа звинувачення в шпіонажі.

6. Школа дипломатії при Колумбійському універі спочатку розіслала попередження своїм випускникам, що цитування та посилання на матеріали Wikileaks може загрожувати їх кар'єрі в держорганах США, однак через день офіційні особи універу спростували попереднеє повідомлення, заявили про важливість свободи слова та Wikileaks. Один з провідних професорів закладу, фахівець з Близького сходу Гері Сік, заявив що студентам, які не читали інформацію з Wikileaks, краще до нього на екзамени не приходити.

7. Найкраще, що може зробити КІМО - відкрити спецкурс по вивченню "Кейблгейта" - 200 тис телеграм ("кейблс") від посольств США в різних країнах. Можливо хоч після цього малограмотні дипломатичні представники від України, які у більшості своїй купують посади за гроші, навчаться коротко і зрозуміло готувати звіти в Київ. Всі інші предмети КІМО можне відмінити, все одно вони мають мало спільного із світовою дипломатією.

8. За Есанджа публічно вступився відомий сенатор-лібертаріанець Рон Пол, який дав зрозуміти, що ставить свободу висловлювання вище, ніж національну безпеку.

9. Джулієн Есандж перебуває у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за поданням від Швеції через звинувачення у згвалтуванні. Після сексу за обопільною згодою, постраждала (відома у країні феміністка) через декілька днів після події написала скаргу на Есанджа, що той в якись момент відмовився використовувати перезерватив. За шведськими законами це вважаєтся сексуальним насильством.

10. Минулого тижня знизилися акції декількох великих компаній з Волл-стріт, наприклад Banc of America впав на 10% після того, як Есандж оголосив його своєю наступною ціллю. Не рахуємо ядучих коментарів від американських журналістів, мовляв витоки щодо фінансових гігантів можуть здивувати, лише якщо там йдеться про масові вбивства.

11. Есандж є ініціатором "раю для свободи слова" - спеціальної системи законів, яка повинна бути прийнята в Ісландії, що дозволить ЗМІ, які зареєструють представництва в цій країні, стати під захист її законодавства і не боятися судових переслідувань через свої публікації в інших країнах світу. ТЕКСТИ вже писали про цю ініціативу. Ключовим партнером Есанджа була депутат ісландського парламенту Біргітта Йонсдоттір.

12. Після останніх скандалів Йонсдоттір звинуватила Есанджа в мегаломанії та закликала відійти в сторону, щоб не нашкодити справі Wikileaks.

13. Восени 2010 року Wikileaks оприлюднив найбільш детальний опис війни в історії ("Іракське досьє") - більше ніж 400 тис сторінок звітів з місця бойових сутичок. Серед іншого, в них йдется про більше ніж 15 000 випадків загибелі цивільного населення, про які раніше не знали.

14. Дякуючи Wikileaks ми отримали можливість побачити, як працює найпотужніша дипломатія у світі

15. Дякуючи Wikileaks ми отримали докази від третіх сторін, наскільки важливою для Росії є тема історії України, і скільки зусиль вони докладають щоб зменшити масштаби Голодомору

16. Держдеп США 2 місяці тому у відповідь на пропозицію Есанджа відмовився допомагати редагувати телеграми, щоб викреслити з них призвіща людей, які можуть постраждати за зв"язок з американськими дипломатами

17. Натомість, уряд США практично проводить війну на знищення Wikileaks. На цей момент для Wikileaks відмовилися надавати послуги: компанія Амазон, Мастеркард, Віза, платіжна система PayPal, швейцарський Post Bank. Останні дві установи заморозили 100 тис євро у вигляді пожертв, які були зібрані для судового захисту Есанджа та підтримки серверів Wikileaks.

18. На стороні Есанджа та Wikileaks виступили могутні анонімуси з сайту 4chan. Вони вже оголосили про наміри жорстоко покарати PayPal за ганебну поведінку. Незабаром сайт системи буде атаковано. Атакуючі "поклали" сайти шведської прокуратури та Post Bank, сайт PayPal працює важче, ніж зазвичай. 08 грудня здійснена успішна атака на Мастеркард та Візу.

19. Wikileaks втратила своє ім'я - Wikileaks.org Це сталося після того, як компанія EasyDNS EveryDNS виключила його з своїх баз даних, мотивуючи дуже сильною DDoS атакою на свої сервери, від яких могли постраждати їх інші клієнти. Ситуацію врятував Твітер та Фейсбук - нові ІР-адреси та імена дзеркал Wikileaks передавалися в соціальних мережах в режимі реального часу, з рук в руки. За чутками, на цей момент є тиск на керівництво Твітера та Фейсбука для того, щоб призупинити екаунт Wikileaks.

20. Фейсбук виступив із заявою, що поки не бачить на сторінці Wikileaks з 1 000 000 учасників нічого незаконного. Щодо Твітера, трохи підозрілим виглядає факт, що Wikileaks не зміг за ці дні вийти в тренди.

21. Частина серверів Wikileaks, після переїзду з Франції та невдалої спроби хоститися на Амазоні, перебувають на майданчиках шведського провадера PRQ, де їх знову атакують. Провайдер відомий тим, що хостив сайти Pirate Bay та "Кавказ-центр"

22. На цей момент добровольці створили 500 дзеркал сайту по всьому світу. Їх список можна знайти тут: http://vrx.net/wikileaks/

Легендарний Джон Перрі Барлоу, один із засновників Eff.org, заявив що "перша серйозна інформаційна війна відбувається тепер, полем битви є Wikileaks, а ви - солдати на ній"

23. Методи, якими США намагається цензурувати витоки Wikileaks по "Кейблгейту", схожі на китайські спроби цензурувати інтернет. "Цензори відрізняються лише якістю обгрунтування своїх дій у суді" (с)

24. Умберто Еко з приводу Wikileaks зауважив, що за правилами спецслужб, топ-секретні повідомлення повині містити лише усім відомі дані - інакше їм не повірять. У якості прикладу він наводить цілком таємну телеграму від посольства США в Римі стосовно Берлусконі. Інформацію, що в ній містилася, ще за тиждень до того вдкрито надрукував NewsWeek.

25. Людина, що допомогла Есанджу та Wikileaks набути по справжньому світової слави - рядовий Бредлі Менінг, 21-річний хлопець з величезними проблемами у своїй гендерній ідентифікації (трансвестит, який не міг визначитися хто він за статтю), який зміг скопіювати Афганське, Іракське дос'є та "кейблз" і передати цю інформацію Асанжу через знайомих хакерів. Менінга здав інший екс-хакер, а тепер штатний інформатор ФБР та один з авторів журналу Wired Адріан Ламо. Менінга або стратять, або посадять в тюрму на довічне ув'язнення.

26. Багато людей відчувают, що витоки з Wikileaks - це не просто гігантський скандал світового рівня. Есанджа, обгрунтовано чи ні, порівнюють з Лютером, а Кейблгейт - з прибиттям маніфесту на церковні двері. Не здивуємося, якщо вся історія з Wikileaks завершиться радикальною перебудовою світового устрою. Принаймні, хвилі від витоків йдуть дуже великі: вже є голосні відставки політиків, Піратська партія Швеції запропонувала створити альтернативну, децентралізовану систему DNS-імен, а Вашингтон почав відкликати своїх дипломатів.

27. Джулієн Есандж навряд чи є мегаломаньяком, спраглим до світової відомості. Насправді він рухався до своєї мети більше 10 років (Він хотів зробити сайт для витоків ще в 1999 році, коли зареєстрував ім"я leaks.org)

Яка його мета? Схоже, що він прагне сильно змінити, якщо не знищити, існуючу систему урядування. Діючу систему урядування він вважає авторитарною змовою - за переконаннями Есанджа, авторитарне керування не може відбуватися у будь який інший спосіб, ніж змова. Таким чином, він прагне знищити свого ворога за допомогою витоків секретних матеріалів. Як стверджує Есандж в одному з своїх програмних документів, закриті організації страждають від витоків неспівмірно сильніше, ніж відкриті. Сама ж загроза оприлюднення секретів в будь який момент, повинна сильно зменшити їх загальну кількість.

28. Ім'я Julian Assange правильно вимовляється як Джулієн Есандж, де перший звук призвіща- середнє між "а" та "е", а звук "д" в кінці майже не чути. Наголос - на другий склад.

Друге, маловідоме ім'я Есанджа - Пол (Paul)

_________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачівФінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати на яку платіжну систему ви переслали кошти

Wikileaks інший бік майбутнє інтернет світ

Знак гривні
Знак гривні