T

TEXTY.org.ua Плануємо проект, який фінансується читачами. (ОНОВЛЕНО 22.09)

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів

Наш гаманець вебмані у гривнях: U336801545841

Гроші на рахунок можна перекидати із свого телефона, чи з терміналу:

096 551 68 93 - це Київстар. телефон тільки для переказів, звязатися з нами можна за мейлом texty.org.ua равлик gmail.com

Прохання до усіх жетводавців після переказу коштів повідомляти нам про це на адресу texty.org.ua равлик gmail.com і вказуати на яку платіжну систему ви перерахували пожертву. В назві листа пишіть: "Пожертви"

bОновлено 10 травня 2011 року

Півроку тому ТЕКСТИ звернулися до читачів з пропозицією профінансувати сайт. Ми вдячні усім, хто жертвував свої гроші на розвиток сайту, усім, хто жертвував свій час і писав безкоштовно статті. Хоча до запланованих показників по збору коштів ще далеко, і ми виставляємо лише одну статтю в день, проект живе і розвивається.

За ці півроку ми підготували і опублікували чимало матеріалів, яким би позаздрило не одне видання з хорошим бюджетом.

Нагадаємо лише декілька:

Ми єдині, хто вів онлайн-репортажі з протестів підприємців. Під час першого мітингу провідні ЗМІ не надали значення події і обмежилися декількома малопомітними новинами.

Ми експериментували з формами подачі матеріалу. Наприклад, про рух чаювальників у США ми розповіли за допомогою слайд-шоу

Ми одні з перших на теренах українського і російського інтернету пояснили, що таке ВікліЛікс і звідки взявся Джуліан Асанж.

Традиційно ми вишукували приклади самоорганізації. В цьому напрямку особливо хотілося б відзначити матеріал про команду, котра перекладає культового Доктора Хауса українською мовою.

Не давали спокою уряду, зокрема детально прочесали аграрну політику.

Аналізували фобії президента.

Із завзяттям вв’язувалися у літературні дискусії, зокрема про Ліну Костенко (тут “+”, а тут “-“) і Василя Шкляра.

Як і раніше, ми не забували про найкращі матеріали англомовного інтернету.

Oсобливо запамяталася стаття про моральну та економічну кризу в Греції, вона нагадала нам про Україну і задала стандарт, як потрібно писати.

Стаття про спосіб протестів «британських чаювальників» масово розмножилася в неті.

Ми не зупинялися на перекладах і відслідковували останні світові тренди.

Особливо прискіпливо вивчали революцію в Єгипті

Окремо хотілося б згадати матеріали проГанді і тенденцію до зміни чисельності населення регіонів.

Ну, й наша гордість - візуалізація Бюджету, тобто програма, котра дозволяє наглядно порівняти, як змінювалися статті витрат у бюджетах України за останні декілька років. ТЕКСТИ вперше в Україні зробили продукт, котрий можна назвати "журналістикою даних". Про цю новинку написали ряд інших ЗМІ й популярні блогери.

Наведемо розрахунки, скільки коштів потрібно для повноцінної роботи сайту:

один професійний редактор, технічна підтримки, та для наповнення гонорарного фонду. Всього - 2700 доларів США на місяць, або 21 тис. гривень.

Тут варто відкрити фінансовий бік роботи журналістів. На ринку зарплата головного редактора середнього сайту коливається в межах 2 у.о. гонорари 50 – 100 грн. за тисячу знаків. Тобто якісний матеріал, на 15 тисяч знаків може обійтися в 200 у.о. Звичайно, можна зрізати авторам гонорари, домовлятися про менші суми, але це знижує мотивацію робити матеріал якісно, шукати ексклюзивну інформацію, «копати глибоко» і писати саме для нас.

Ми переконані, що за якісну роботу людина має отримувати відповідну винагороду.

Виходячи з ринкових цін на роботу журналістів і редакторів:

- Головний редактор – 800 у.о. Це не робота за півціни, а нормальна ринкова зарплата оскільки гонорарний фонд і штат мінімальні (відповідно менше роботи із замовленням і редагуванням статей)

-Сисадмін-журналіст 800 у.о. (є у нас такий фахівець) адміністрування сайту; створення нових рубрик, графічних елементів тощо; адміністрування пожертв; відслідковування кращого англомовного контенту, написання статей і новин

1100 у.о. – витрачати на гонорари журналістам та на різні оранізаційні потреби. Це дозволить ставити 3-5 статей в тиждень.

Наша мета - вийти на цю суму за перші півроку роботи сайту. 21 тис. гривень - це тисяча людей, що платять один раз на місяць 21 гривню, здається це не дуже багато?

Нам буде дуже важко вкрасти ці гроші - тому що результат одразу видно (у вигляді статей), і його завжди можна "помацати". Ми обіцяємо друкувати списки жертводавців (за їх згоди, звичайно), та постійно наголошувати, що проект на самофінансуванні читачів.

Як би там не було, одне ми знаємо точно. Подальший розвиток сайту

залежить лише від читачів. Якщо ви погодитеся з нашою пропозицією

профінансувати сайт, і приведете з собою ще декілька своїх знайомих -

він буде розвиватися далі. Якщо ні - сайт залишиться лише архівом

старих матеріалів.

P.S. Не забувайте, що ми приймаємо пожертви також у вигляді цікавих,

оригінальних текстів від наших читачів.

самоорганізація редакційне

Знак гривні
Знак гривні