Р

«Реформи» Януковича спрямовані на встановлення диктатури. Але ціну на газ і пенсійний вік підвищувати потрібно.

“В Україні створений механізм реалізації реформ», - заявив президент Янукович вчора в парламенті. Сумніваюся, що він би туди прийшов, якби не заплановані акції опозиції. Таким чином на фоні падіння рейтингу і подорожчання їжі чинна влад намагається виглядати сильною і переконливою, до того ж ще й реформаторською.

З моменту інавгурації і призначення уряду пройшло більше ніж пів року. Протягом цього часу нам постійно розповідають про реформи. Дійсно, все, що пов’язане з державою у нас вкрай застаріле і не ефективне. Модернізувати потрібно практично все. Від медицини до економіки, від освіти до правоохоронних органів. Адже жоден з державних інститутів (сервісів, які надає держава своїм громадянам) не працює належним чином, якщо взагалі працює.

Навесні регіонами помпезно презентували свій план реформ. Потрібно сказати, що він правильний. Але одна справа презентувати, а інша зробити.

Давайте подивимося, на реальні кроки наших реформаторів.

В індексі економічної свободи, який визначає наскільки легко розпочати бізнес Україна за даними на 2010 рік знаходиться на 162 місці, між Того і Ліберією.

Між іншим за останній рік індекс погіршився на 2.4 пункти. Загалом в рейтингу 179 країн. Це означає, що в нас підприємцю котрий яка не пов’язаний з владою майже не можливо відкрити якийсь бізнес, а отже держава втрачає податки, а люди потенційну роботу. Виникає логічне питання: що робить ПР для спрощення ведення і початку бізнесу? Голова Держкомпідприємництва (структура, яка відповідає за спрощення ведення бізнесу)Бродський заявляв, що уряд скасує рівно половину дозвольних процедур. Чому саме половину не відомо, але не скасовано нічого.

Але це квіточки. Ягідки новий Податковий кодекс.

Важливіше, те, що нові податкові правила роблять ведення дрібного бізнесу ще важчим. «Новий Податковий кодекс фактично знищить спрощену систему оподаткування та нівелює єдиний податок. Розширення повноважень податкової інспекції прямо порушуватимуть конституційні права громадян України. Обшуки приміщень, безапеляційність рішень, ухвалених податковою, примусове стягнення, арешти – це пряме нищення підприємництва.», - йдеться у зверненні до центральної влади, яке прийняла міська рада міста Ізюм на Харківщині, до речі там більшість має ПР. Тобто через декілька тижнів з прийняттям Кодексу економічної свободи у нас буде ще менше.

Це так би мовити «високі сфери» і нові правила люди відчують не відразу.

Для повноти картини давайте подивимося, що робиться «внизу», як реформи нової влади вже спростили чи покращили життя громадян. Чудовий приклад БТІ.

Якщо за минулої влади, довідку необхідну для продажу квартири можна було отримати за 10 днів, то в результаті «реформ» її почали видавати за півтора місяці. Між іншим в київському БТІ одночасно стоїть в чергах близько 1000 людей, в кожен кабінет по 40-50 людей. Звичайно можна вирішити своє питання скориставшись послугами однієї з численних фірмочок, заплативши десь $500. А в Грузії переєрестрація прав власності з одного громадянина на іншого проходить за пів години, без жодних черг,- ось що означають модернізація країни. Чомусь не віриться, що Янукович-Азаров зможуть організувати роботу держустанов подібним чином.

Візьмемо іншу ключову реформу – судову. Серед економістів загальноприйнятою є думка про те, що ефективно розвиваються тільки ті країни, де є чесні суди і їх рішення виконуються.

Рада проголосувала новий закон про судоустрій. Його аналіз предмет окремої розмови. Там є і позитивні моменти, але закладено ряд принципів, які направлені на збереження статус-кво (відсутність чесних судів) і збільшення їх залежності від влади. Наприклад, цей закон дає можливість утримувати кожного суддю під постійною загрозою звільнення через порушення строків розгляду справ, (як відомо розглядати усі справи вчасно немає фізичної можливості) і дозволяє уникати відповідальності за більш серйозні порушення. Реформатори також фактично ліквідували (хоча і залишили назву) адміністративні суди, які в системі права існують лише для того, аби розглядати позови громадян проти органів влади.

Можливо Янукович-Азаров під реформами мають на увазі збільшення ціни на газ? Я вважаю, що цей крок був необхідний, але з реформами нічого спільного немає, це – авральне латання дірок.

Те ж можна сказати і про збільшення пенсійнного віку для жінок: така біда нація, як наша не може собі дозволити ранньої пенсії. Реформи в газовому секторі передбачають скасування шість різних цін на газ для різних категорій. Не важко здогадатися, то чимало «своїх людей» на цьому заробляє, оформляючи газ, як призначений для одної категорії, а продаючи для іншої. Також реформа газового сектору передбачає розділення між різними компаніями транспортування, видобутку і продажу газу на чому наполягає ЄС в обмін на інвестиції для модернізації нашої унікальної, але зношеної труби. Цього навіть не обіцяють.

Під розмови про реформи ПР нищить і ті не численні досягнення в модернізації, які запровадили її попередники. Маю на увазі фактичне нівелювання зовнішнього оцінювання. Нові правила вступу до вузів встановлені регіональним міністром освіти Табачником відкривають широкі можливості брати хабарі, як в школі, так і при прийомі абітурієнтів. Не кажу вже про скасування 12 років навчання. Замість того, аби вертатися до десятирічки варто було б зробити шкільну освіту більш сучасною, аби отриманні знання і навички учні могли використовувати в сучасному цифровому світі. Днями прочитав цікавий рецепт.

Про реформу правоохоронних органів влада взагалі не говорить, але не минає і тижня, аби в двох-трьох відділках міліції когось не побили чи не закатували до смерті. Деякі видання завели навіть спеціальну рубрику «Цього тижня в міліції». Між іншим і тут нова влада відмовилася від нечисленних напрацювань попередньої. Так Управління моніторингу дотримання прав людини, яке працювало в МВС фактично втратило будь-які важелі впиву на міліцію.

однією «реформою» стало прийняття закону про приватність, згідно з яким преса не має права публікувати фактично жодного інформації про політиків і урядовців без їхньої згоди. Як тоді цікаво проводити розслідування?

При цьому уряд реформаторів розробив

законопроект, який дозволяє СБУ моніторити розмови по мобільному телефону.

Тобто більшість реальних, а не декларованих реформ нової влади направлені на обмеження прав і свобод громадян, та на збільшення власної безкарності.

На нашому сайті є цікаве дослідження. В ньому стверджується, що занадто складні системи, які заточені на те, щоб витягувати ресурси з суспільства не здатні реформуватися в принципі, їх потрібно знести і побудувати нові, як це зробив Саакашвілі. А коли їх не зносять вручну «реформа» відбувається сама по собі: все кардинально «спрощується», тобто розвалюється.

Спостерігаючи за новою владою залишається лише сподіватися, що коли вся нинішня конструкція влади почне валитися, наслідки не будуть такими печальними, як декілька років тому в Аргентині, коли там в наслідок економічної

диктатура говорильня янукович

Знак гривні
Знак гривні