Д

Держдачі - барлоги патoлогічних жадюг. Фото будинків Литвина, Балоги, Кучми, Азарова, Мороза та інших. Публікується вперше.

Державне Управління справами (ДУС) уже давно не будує нові дачі і не реконструює старі - тож усе нове, що з’явилося в комплексах державних дач "Пуща-Водиця" (на північний захід від Києва) і "Конча-Заспа" (на південь від столиці), збудовано новими власниками. І вони потурбувалися, оформити необхідні папери, щоб ніхто не зміг їх посунути з насидженого місця найближчі 49 років.

АВТОР: Тетяна Чорновіл, фото автора

Ситуація наразі така, що комплекси державних дач зараз буквально «роздерибанені» приватними власниками. Особи, які розбудувалися на землях державних дач, люди далеко не бідні.

І цілком очевидно: те, що вони побудували - не є ані основним житлом, ані улюбленою дачею. Часто це гарненькі, але відносно невеликі будинки, збудовані на маленькому клаптику землі, і вони не відповідають статусу і справжнім доходам господарів.

Хто ще не знає нагадуємо, що юридичний механізм отримання ділянки в комплексах держдач до геніаьного простий. "Державний діяч" заключає з ДУС угоду про оренду старої деревяної дачі на 49 років, зносить її і починає нове будівництво. Як плата за оренду землі зараховується інвестиції у новий будинок. Теоретично через ці 49 років держава зможе забрати збудовану вілу. Сподіваємося так і станеться.

Тут живе Кучма

Зразу виникає питання: навіщо взагалі вони їм потрібні, навіщо грабувати державу? Невже це просто патологічна дріб’язкова жадібність? Непереборна жага підібрати все те державне, що погано лежить, навіть якщо йдеться лише про 6 соток?

А тепер трохи конкретики.

В Пущі-Водиці на території державних дач за останні два роки побудовані (або знаходяться в стадії будівництва) хатинки депутата Івана Плюща, заступника генпрокурора Рената Кузміна, депутата Партії Регіонів Андрія Кравця.

Останнього треба детальніше представити. Кравець – один із 12 заступників лідера в Партії Регіонів. Колишній директор «Зоряного», де вже давно знаходиться офіс Партії Регіонів. В середовищі біло-блакитних про нього розповідають як про людину, що опікується господарськими проблемами Януковича.

Андрій Кравець примудрився за два останні роки вибудувати в Пущі-Водиці на місці старенької дачі №9 справжній палац і обгородив навколо нього майже 1 га землі. До появи в цих краях Кузміна це був найбільший маєток Пущі-Водиці.

Будується Кравець, помічник Януковича

Що стосується хатинки Івана Плюща, її будівництво вже майже рік як заморожене. Активна фаза завершилася після того, як Іван Степанович перестав бути ключовою фігурою в парламентських інтригах із формування коаліцій.

Далі по вулиці - дача генпрокурора Олександра Медведmка. На відміну від свого підлеглого Кузміна, цей не побудував палац, а лише реконструював стару дачу. Зате коли Медведько перебрався у Пущу-Водицю, тут значно посилили державну охорону.

Конча-Заспа обмежена в земельних ресурсах.

Взагалі-то вона розділена на дві частини. Сектор, де знаходиться дача Президента - вільніший, інший (за мірками Кончі) перенаселений. В цьому другому, попри всю впливовість, посадовці не можуть розраховувати на велику земельну ділянку і відповідно зводити великі будинки. Але й тут активно розбудовуються, і застосовують різні схеми, щоб зберегти за собою державну дачу.

В Конча-Заспі - як ніде - проявляється патологічна жадібність політиків, яких цікавлять навіть крихти державної шари.

Так хто ж має нерухомість у Конча-Заспі?

В цьому іграшковому будинку живе Микола Азаров.

Микола Янович не забуває віддячити собі за труди праведні на благо Батьківщини

Цей зруб, кажуть, будує Юхим Звягільський.

Вугільний генерал віддає перевагу дереву

По сусідству з ним - Юрій Луценко. Очевидно, міністр тут буває дуже рідко - в нього навіть блакитна ялинка на подвір’ї засохла.

"Я скромний, - міг би сказати Луценко, - побудував будинок і не живу в ньому"

Далі знаходиться будинок, який приписують Віктору Балозі. Хоча його самого тут ніхто ніколи не бачив.

Балога тут теж не живе

Найкрутіший у цьому секторі - будинок Володимира Литвина. У нинішнього спікера навіть два великі будинки, один із них для гостей. А ще в голови Верховної Ради є тепличка, баня на березі озера та 40 соток землі.

Країні потрібен Литвин, а Литвину - пристойний будинок

Поряд із Литвином будується Богатирьова і вже побудувалися Валерій Пустовойтенко та колишній голова Верховного Суду Василь Маляренко. Останньому приписують ось цю "хатинку"

А судді хто?

Два будинки у Юрія Єханурова - щоправда, обидва не великі.

Скромність - сестра Єханурова

В останній рік в Конча-Заспі, подейкують, побудувався і Віктор Пинзеник. На маленькій ділянці він умістив великий як для Конча-Заспи будинок. Незрозуміло, навіщо йому так тіснитися, якщо згідно з декларацією він уже має один житловий будинок - 630 кв. метрів.

Екс-міністр фінансів уміє економити

По сусідству з Леонідом Кучмою в Конча-Заспі стоїть довгобуд Олександра Мороза. Будівництво розпочалося, коли Мороз востаннє став спікером. А припинилося у 2007-ому, коли соціалісти пролетіли на виборах.

"За чесну владу, за добудову дачі!"

Маєток колишнього президента Леоніда Кучми знаходиться в секторі проживання президента Віктора Ющенка, за окремим парканом, де особливо посилена охорона. У Кучми - два будинки.

Цікаво, що в останні роки в секторі Президента були зведені два нових великих палаци. Кому належать вони, дізнатися нелегко.

До речі, працівники Бази відпочинку Конча-Заспа розповідали, що в одного сусіда Ющенка були проблеми поїзду через пропускний пункт, яким користується Президент (місцева назва – «перші ворота»). Мовляв, по статусу той не мав права користуватися президенською “прохідною”. Довелося сусіду Ющенка вирізати окремі ворота в президентському паркані. Хто цей загадковий незнайомець дізнатися не вдалося.

Зібрана в цій статті ZaUA.org інформація про державні дачі є закритою від загалу. Державна охорона пильно стереже державні комплекси відпочинку владної еліти в тому числі і від журналістів. Працівникам мас-медіа, які можуть потрапити всередину тільки на запрошення осіб, які тут мешкають, забороняється фото- і відеозйомка.

Також у ДУС повністю ігнорують запити ЗМІ, які - згідно з законодавстом - намагаються отримати інформацію, хто ж проживає в комплексах державних дач "Пуща-Водиця" і "Конча-Заспа".

Неофіційно журналістам пояснюють, що цією інформацією можуть скористатися терористи. Хоча користь для диверсантів в ній мінімальна — політики, які побудувалися в Конча-Заспі так рідко бувають на своїх дачах, що жоден зловмисник їх не дочекається.

Якщо говорити по справедливості, то держохорона тут стереже лише психіатричні діагнози представників владної еліти. Точніше - ховає від громадськості факти їхньої патологічної жадібності.

дніпро пинзеник луценко кучма балога чиновники мороз пуща-водиця зоопарк литвин конча-заспа медведько хатинка

Знак гривні
Знак гривні