П

Підсумки візиту Медведєва: Тузлу здали, Нафтогаз поділили?

«Ще Остап Бендер говорив: справжню гарантію може дати лише страховий поліс». Так відповів російський президент Дмітрій Медведєв українському студенту, який спитав, чи не буде Росія використовувати свій Чорноморський флот для нападу на сусідів.

Наслідки дружби Януковича і Медвєдєва розгрібала Аманда ЩУР

Суцільні гостроти, жарти та посмішки – навіть погана погода не зіпсувала настрій дорогому гостю з Росії. Увага суспільства сконцентрувалася на епічному двобої Віктора Януковича з ялинкою, а зрадницькі документи, якими кілька тижнів страшили українські ЗМІ, підписані не були. Здавалося б, небезпека минулася, і, може, не такі вони страшні, ті росіяни, як ми стали про них думати після Харкова.

"І що ми там понапідписували?" Фото Дмитра Ларіна звідси http://fantomazzz.livejournal.com/

Насправді ж небезпека не минулася. По-перше, нам просто не показали жодного з тих п’яти документів, які були підписані президентами Росії та України. У ЗМІ були викинуті повідомлення з фрагментами документів, які вибрали прес-служби президентів.

Тексти не розголошуються, а, як відомо, диявол ховається у деталях. По-друге, президент Медведєв зробив кілька заяв, на які обов’язково зверне увагу світ: вони стосуються безпеки України та нашої зовнішньої політики.

Отже, що сталося під час візиту Медведєва, поки найпрогресивніші люди країни робили фотожаби?

Тузлу здали? Перше і найголовніше, чого всі боялися – демаркація кордонів.

Україна та Росія у понеділок підписали угоду про демаркацію.Тексту угоди наразі немає. Але відомо, що багато років ця угода не підписувалася, бо Україна не погоджувалася поступитися морем у Азовському морі та Керченській протоці, на чому наполягала Росія.

Якщо зараз підписана угода про демаркацію сухопутного кордону, найімовірніше, що Україна погодилася на російський варіант морських кордонів. На думку екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, яку він висловив в ефірі «5 каналу», щоб завершити демаркацію кордону, Україна має поступитися у питанні Керченської протоки.

Росія хоче контролювати канал, який зараз контролює Україна. Україна неодноразово пропонувала спільне використання каналу і навіть безоплатне проходження російських суден, але Росія відмовлялася від компромісу і вимагала канал собі. Якщо Медвєдєв добився цього це означає, що

Янукович здав Тузлу

.

Нагадаємо коли росіяни почали будувати дамбу до цього острова за часів Кучми українські військові почали навчання в цьому регіоні.

Історія з Тузлою семирічної давнини

Також, розширивши морські кордони, Росія на своїй території матиме більше покладів нафти та газу.

Отже, нам достеменно невідомо, чи здав президент Янукович вчергове шматок національних інтересів, бо документ наразі не є публічним, але схоже на те, що так.

Друге – газотранспортна система.

Попередні тексти угод, які публікувало «Дзеркало тижня», поки що не підписані. Але напередодні візиту Медведєва у російського прем’єра Владіміра Путіна виникла екзотична ідея - об’єднати «Газпром» та «Нафтогаз». Віктор Янукович назвав це «своєрідним жартом» і сказав, що це неможливо.

Потім росіяни озвучили дуже прагматичну ідею – віце-прем’єр РФ Ігор Сєчін сказав, що «Газпром та «Нафтогаз» можуть створити спільне підприємство.

«Ринок України для «Газпрому» цілком дуже цікавий», - зазначив пан Сєчін. Приблизно ця ж ідея відображена у документах, які публікувало «Дзеркало тижня». Вони не були підписані під час цього візиту Медведєва, але наміри Росія оголосила. Формальне закріплення цілком може відбутися якомусь Сєверодонецьку без помпезних протокольних заходів.

Наступне – безпека та геополітика.

Якраз ці питання у порядку денному не стояли. Але двом президентам довелося не тільки підписати спільну заяву про безпеку у Придністров’ї, але й відповідати на чисельні питання журналістів та студентів з цього приводу.

Медведєв: «Нам не подобаються ідеї подальшого розширення НАТО. Не тому, що ми проти НАТО або я проти НАТО... це усе-таки військовий блок, у якому Росія не бере участі. І чим ближче НАТО присувається до наших кордонів, тим нам дискомфортніше».

Також президент Росії запросив Україну приєднатися до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), в яку входять виключно пострадянські держави і яку Росія активно просуває вже два роки. Янукович нічого не відповів на це запрошення. Проте красиву заяву про те, що і Україна, і Росія прагнуть «безпеки від Ванкувера до Владивостока», підписав. В цій же заяві йдеться про те, що сторони будуть предметно розглядати ініціативу створення ОДКБ.

На цю заяву неодмінно звернуть увагу у НАТО та Вашингтоні, де буквально напередодні чули від Януковича, що для нього принциповим є позаблоковий статус України. Тому, власне, співпраця з НАТО залишатиметься просто співпрацею – без інтеграції у альянс.

Так само на Заході помітять, що у України змінився адвокат. Колись Польща з гордістю називала себе державою, яка є адвокатом України в Європі. Під час свого візиту до Києва пан Медведєв заявив, що Росія готова представляти інтереси України на самітах G8 та G20, куди Росія входить, а Україна ні.

«Тут ми у вашому розпорядженні», - по-сусідськи запропонував російський президент. В принципі, це не є погано, що під час виступу на саміті президент Росії використовуватиме конструкції «з України просили переказати», «Україна вважає» тощо. Але насправді це означає, що геополітична позиція України цілком збігається з російською, і Медведєв не має в цьому сумнівів.

Дві країни підписали також заяву, в якій вирішили кріпити дружбу між флотами – ЧФ та нашими Військово-Морськими силами. Ті, хто був у Севастополі, знають, що місцями російські та українські кораблі стоять через один – поруч один з одним. Відомий російський державний діяч Константін Затулін навіть запропонував запровадити подвійне громадянство у Севастополі – ну, раз уже хочемо міцнішої дружби.

Також по-дружньому президенти двох країн вирішили, що Росія добудовуватиме ракетний крейсер «Україна».

І наостанок. Під час візиту Медведєва було підписано угоди про співпрацю між міністерством культури, а також міністерством освіти. Про що міг домовитися з росіянами міністр Табачник, можна лише здогадуватися – навіть цих документів адміністрація Януковича не насмілилася опублікувати.

мєдвєдєв окупація янукович

Знак гривні
Знак гривні