Д

Дівчата на Івана Купала (фото)

Якесь воно неправильне це свято. Святкування Івана Купала в Пирогово почалося в п'ять вечора, до десяти вже практично все завершилося. А якщо по-справжньому, то через багаття потрібно стрибати вже після заходу сонця, і не просто так.

АВТОР: Антон Зікора

ФОТО: Олександр Сенько

У стародавні часи людина відштовхувалася від землі, летіла через вогонь по повітрю, приземлялася у воді. Таким чином відбувалося з'єднання чотирьох стихій, проходячи через які, наші предки зливалися з природою.

В даному випадку злиття відбулося, але частково, - відзначає експерт Національного центру святкування Івана Купала імені Ладо-Ра Дзвенислава Колодницька

Але це не все. Давня людина пливла до іншого берегу водойми, що символізувало єднання із своєю половиною.

Перестрибувати через купальське багаття потрібно для очищення

Літо в голові й на голові

А що зараз? Вхід за п'ятнадцять гривень, горілка з одноразових стаканчиків, вареники на ходу. І як результат - закінчення дійства ще до заходу сонця. Хто наторгував, користуючись масовим збігом народу, той молодець, тому що криза йому ніщо. «Ви мене фотографуєте? Платіть п'ять гривень », - строго заявив нам продавець вишиванок.

Бабусі з колективу "Калинонька" із села під Білой Церквою. Вже виступили

Не дивно, що після всього цього вінки у дівчат не попливли. Так і стояли у ставку біля самого берегу. Воно й зрозуміло, адже це не свято, повне внутрішнього змісту, а профанація. Так і вийде, що на гламурній вечірці в цей день хтось знайде в лісі квітучу папороть. Пластмасову. Ідентичну справжній.

Вінки не попливли, але красиво

А декому пощастило, їх вінки понесла течія

Купальська акробатика

В погоні за давніми традиціями

... і тиша навкруги

київ івана купала свято

Знак гривні
Знак гривні