Н

Нові афери на ринку нерухомості. Будівельники забирають квартири у своїх покупців

Все почалося з скандалу навколо «Еліта-центру» - саме ця авантюра змусила об'єднатися інвесторів житлового комплексу «Голосієво». У 2006 комплекс почала будувати компанія «Міськжитлобуд» на столичній вулиці Голосіївська. Ще коли там були тільки котловани, майбутні сусіди стали шукати один одного в Інтернеті. Іншого способу познайомитися просто не було. Коли знайшлися, утворилася ініціативна група, яка стала контролювати або хоча б робити вигляд, що контролює процес будівництва.

Досвід боротьби за свої права вивчав: Антон ЗІКОРА

Компанія-забудовник не обдурила інвесторів: у кінці 2007 - початку 2008-го перший з трьох будинків почав заселятися. А його жителі вирішили організувати своє Об'єднання співвласників багатоповерхового будинку (ОСББ) - об'єднання співвласників багатоквартирних будинків і вже обдумували як будуть самі вирішувати свої житлово-побутові проблеми. Проте тут пролунав тривожний дзвінок.

Ключі від квартир мешканцям давали тільки в обмін на підписання договору з приватним ЖЕКом, котрий належить компанії-забудовнику.

Комунальні платежі – 1000 за «двушку»

Характерно, що цей ЖЕК виставив ціни на свої послуги, які виявилися в чотири рази вищими, ніж в аналогічних будинках.

Люди спочатку не вірили, що їм доведеться за двокімнатну квартиру платити близько тисячі гривень. Але коли прийшли перші квитанції .., прихильників створення ОСББ стало більше.

На збори приходило по 70-100 осіб, це дуже багато для будинку, в якому проживає близько двох тисяч чоловік. Незадоволені збиралися у дворі, думали, що робити далі.

Жильці домоглися спільної перевірки прокуратури і державної комісії з питань цін і ціноутворення. Компетентні органи визнали тарифи приватного ЖЕКу незаконними, зобов'язали перерахувати вартість надаваних послуг. За весь цей час забудовник втратив близько двох мільйонів гривень, оскільки люди, як правило просто не платили.

Однак із червня 2009 року мешканцям довелося викладати кошти із кишені згідно з математикою нав'язаного їм ЖЕКу. Справа в тому, що співвласник «Міськжитлобуду», а заодно депутат Київради Денис Костржевський наполіг на законодавчому затверджені грабіжницьких тарифів.

У вересні 2009 року мешканці провели установчі збори ОСББ, на яких були присутні понад 200 людей. Вирішили, проголосували, затвердили.

Через день прийшли в Управління реєстрації і зрозуміли, що зареєструватися не можуть, оскільки назва ОСББ «Голосіївська фортеця» вже зареєстрована. Це зробив сам Косторжевський, який, згідно з документами, є жителем будинку, та декілька його прихильників.

Однак через два місяці жильці все ж таки затвердили за собою назву та отримали свідоцтво про реєстрацію. Правда, після цього ОСББ отримало позов до суду від депутата Дениса Костржевського. Він просив суд ліквідувати це об'єднання, бо воно начебто не запросило його на збори як одного із власників будинку.

Василь Гацько

- У Костржевського коротка пам’ять. Він був офіційно запрошений, - каже Василь Гацько, голова ОСББ, і показує мені відповідні поштові квитанції.

Почалися процеси, в результаті яких суддя Голосіївського районного суду Антонова зборонила діяльність ОСББ, забрала у нього печатку. У той же час представники ОСББ не могли скасувати ухвали про затвердження грабіжницьких тарифів, бо інша сторона вперто не приходила на засідання. Засідання постійно переносилися, а тим часом забудовнику капали чималі гроші. Це продовжувалося до тих пір поки не з'ясувалося, що чоловік судді Антонової працює у компанії Костржевського. ОСББ написало про це в Раду суддів, і Антонова подала самовідвід.

Проте в ході справи громада дізналися, що забудовника цікавлять навіть не стільки тарифи, як інше.

У будинку є цілій поверх допоміжних приміщень. Це те, що належить усім, як і сходи, і горище. Ці території не продаються будівельною компанією, і що з ними робити, можна вирішити тільки спільно. Але забудовник поклав на них око і почав розпродавати.

Мешканці знову виступили проти. І зараз забудовник вже не продає ці приміщення. У всякому разі, відкрито.

«Міськжитлобуд» потребує висилити активістів

Нагадаю, що в житловому комплексі три будинки. Перший, про який йде мова, заселений майже повністю, другий - наполовину, третій - тільки-тільки починає заселятися.

До активістів «Голосіївської фортеці» прийшли мешканці другого будинку - близько 70 чоловік - і попросили допомогти створити ОСББ. Після чого без проблем отримали консультації. Але коли прийшли в Управління реєстрації, з'ясувалося, що вісім мешканців цього будинку вже створили тут своє ОСББ. Однією з його засновницею була жінка на прізвище Костржицька, а саме об'єднання з'явилося ще тоді, коли на місці будівлі не було навіть фундаменту.

Але руки мешканців другого будинку опустилися навіть не від цього.

Троє активістів ОСББ «Голосіївська фортеця», в тому числі Василь Гацько, нещодавно отримали індивідуальні позови до суду. Виявляється, компанія-забудовник просить визнати недійсними угоди чотирьохрічної давнини.

«Міськжитлобуд» наполягає на тому, щоб забрати у них квартири. Натомість дає символічну суму у триста тисяч гривень. Хоча найдешевша з цих квартир коштує 450 тисяч, а найдорожча з них - 700 тисяч гривень.

Коли жителі другого будинку дізналися про це, вони відразу капітулювали.

А члени ОСББ «Голосіївська фортеця» судяться з «Місьжитлокбудом» і борються за свої права. За час боротьби з Костржицьким багато людей познайомилися із своїми сусідами. Вони здружилися, і тепер готові стояти один за одного горою.

Тому ніхто нічого не боїться. Жити в новому будинку в оточенні сусідів, готових прийти в будь-яку хвилину на допомогу - що ще треба сучасній людині?

самоорганізація скандал київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні