З

«Зараз поставлю тебе рачки!» - кричав даішник жінці

«Ну, говори, як він тобі сказав, не бійся», - каже чоловік дружині. У палаті лікарні повисає пауза. - «Капітан крикнув: зараз поставлю тебе рачки! – ледве каже дружина. - Я навіть не зрозуміла спочатку, про що ці слова, але поруч стояв син. Він усе зрозумів, зробив вигляд, що нічого не почув, але дуже почервонив і опустив очі в землю».

АВТОР: Антон Зі кора

Все відбулося сьомого червня. Начальник Іванківського ЗАТ "АЕС Київобленерго» Сергій Фороща разом із дружиною та двома дітьми їхали у своєму мікроавтобусі «Фольксваген» Іванковим і зупинилися, щоб купити хліба. Сергій вийшов із машини, залишивши її на стоянці, і попрямував до магазину. У цей час з'явилася «Шкода-Октавія» з позначками ДАІ, з якої стрімко вийшов капітан міліції.

Він схопив Форощу за руку і зажадав показати документи. На біду, документів у водія не виявилося - забув удома. Сергій сказав, що готовий заплатити штраф. Капітан відповів, що треба тисяча гривень. «Тисяча - забагато. Це коштує 350-400 гривень, у мене є роздруківка з Інтернету», - відповів Фороща.

«Дядя, куди ти їдеш?»

Тоді міліціонер схопив його за руку, посадив у свою машину і відвіз кілька сотень метрів, зупинився і вийшов назустріч своєму колезі. Сергій теж вийшов із авто: там було спекотно.

Міліціонерам не сподобалося, що їхні дії знімають на відео

Але правоохоронці зажадали від нього сісти назад в машину. Фороща знову сказав, що заплатить все офіційно і запропонував скласти на нього протокол. Тоді міліціонери наділи на нього наручники і почали бити його долонями по голові біля автомобілю. Після цього під'їхала ще одна міліцейська машина з трьома колегами, які взялися допомагати своїм товаришам.

У цей час дружина Сергія Тетяна під'їхала разом з дітьми до місця події на своєму авто. А з бару «Арсеній», напроти якого все відбувалося, стали виходити люди: там святкували безалкогольне весілля віруючі якоїсь нової церкви. Усі в кого були телефони почали записувати цю міліцейську розвагу.

На відео видно, як затриманий водій сидить у наручниках на землі, а за нього заступаються прості люди

«Навіщо ви його б'єте?» - кричали люди. Тетяна та дванадцятирічний син Сергія Олег просили міліціонерів звільнити батька. Тоді капітан і крикнув жінці: «Зараз поставлю тебе рачки!»

Тетяна спочатку зателефонувала в міліцію на «гарячу лінію» у Київ, їй пообіцяли передзвонити, але так і не зробили цього. Через якийсь час вона знову набрала номер, але на тому кінці їй відповів автомат. Потім викликали іванківську міліцію, а один із свідків сказав, що треба записати номери машин правоохоронців та їх нагрудних жетонів - так і зробили. Бо міліціонери були немісцеві, і нікому не представлялися.

З прибуттям іванківських правоохоронців ситуація стала мінятися.

Краще б Фороща не заходив у цей магазин

Приїжджі міліціонери, здається, почали розуміти, що погарячкували. Вони стали збиратися в купку, розмовляти з кимось по телефону, на Форощу, який весь цей час сидів на землі, вже не звертали уваги. Даішники почали вимагати у свідків стерти записи з телефонів, оскільки на думку орлів Луценка знімати їх без їхньої згоди протизаконно. Багато хто злякався і запис стер.

В цілому все тривало близько години, за яку міліцейський капітан встиг сісти в мікроавтобус Форощі і спробувати завести його. На чотирирічну Лізу, що сиділа в машині, офіцер уваги не звертав. Дівчинка в цей час плакала: «Дядя, куди ти їдеш?» Міліціонер чомусь не зміг завести авто, і після декількох спроб, забравши ключі, пішов разом з ними.

- У мене склалося враження, що капітан і його заступник були обидва обкурені. У обох розширені зіниці, а один із них постійно посміхався, - говорить Тетяна.

Побитого Сергія відвели до туалету бару помитися, потім зняли наручники і втратили до нього будь-який інтерес. Форощу відвезли до лікарні, де з нього зняли побої. Тетяна каже, що черговий лікар Валентин Шелест поставився до своїх обов'язків без належного завзяття - він навіть не роздягнув пацієнта, оглядаючи його.

«Хто ж вас бив?» - «Ти била»

Знімати побої взялися і міліціонери. Тетяна зайшла в кабінет, де це відбувалося, і запитала: «Хто ж вас бив?» - «Ти била». У цей час один даішник сидів без сорочки: на руці - чорні гематоми. Жінка сказала лікарю: «Удари нанесені явно не сьогодні». Той відповів, що його завдання - тільки зафіксувати те, що бачить. А наступного дня невропатолог поставила Сергію діагноз: струс мозку. В обласній лікарні його підтвердили, і додали: забій м'яких тканин голови.

Фороща пролежав у лікарні три тижні

Сергій пролежав у лікарні три тижні. За цей час Тетяна з'ясувала, що міліціонери, які його затримували, - колишні бійці спецпідрозділу «Кобра» (це ті, що «факи»спікеру парламенту показували). Зараз вони служать у роті ДПС із забезпечення супроводження при УДАІ ГУ МВС України в Київській області, тобто супроводжують різних високопоставлених чиновників. Капітаном виявився командир роти Віктор Бовсуновський. З ним був його заступник Сергій Омельченко, а також командир взводу ДПС Віктор Курінний, інспектор роти ДПС Руслан Маринич і старший інспектор ДПС Литвин В. Ф.

На сьогодні розклади такі. Фороща вийшов з лікарні, але проти нього погрожують порушити справу за 130 та 185 статтям Кримінального Кодексу - водіння в п'яному вигляді і непокора співробітникам правоохоронних органів. Відповідно до версії обласного ДАІ, Фороща відмовився надати Бовсуновському документи на право керування транспортним засобом для перевірки, «вів себе неадекватно, відчувався різкий запах алкоголю з його ротової порожнини». У ділянку він їхати він також відмовився і, відштохнув співробітника міліції, почав тікати.

«У зв'язку з цим був здійснений виклик другого наряду ДПС, який через кілька хвилин прибув на місце події і надав допомогу з пошуку та затримання втікача. З місць відпочинку, які були поруч з місцем події, почали виходити молоді люди (близько 40 осіб), які були агресивно налаштовані проти працівників міліції. Після того, як натовп розлючених людей оточив патрульні автомобілі, працівники міліції викликали на місце події для надання допомоги слідчо-оперативну групу (СОГ) Іванківського РУ. Під час затримання водій автомобіля грубо висловлювався в бік працівників міліції, погрожував їм фізичною розправою та звільненням з ОВС ... »

Згідно з версією ДАІ, чіпляючись за формений одяг міліціонера, Фороща намагався завдати йому удар по обличчю, потрапивши в плече. ДАІшники «застосували заходи фізичного впливу та спецзасоби "наручники ". «Після прибуття СОГ з гр. Форощі були зняті "наручники", але останній відштохнув працівника Іванківского РУ, втік з місця події до найближчого кафе і закрився в туалеті, де перебував більше години ». І т. д.

У свою чергу, сім'я Сергія чекає висновків із Івановської міжрайонної прокуратури, після чого збирається подавати в суд на дії даішників. Не на користь Форощі той факт, що його вже затримували у нетверезому стані за кермом, і він за це заплатив штраф. Тетяна каже, що після пережитого інциденту з міліцією, дочка Ліза кричить ночами. Люди радили звернутися до психіатра, але вона пішла до священика. Ніби допомогло.

київщина міліція побиття

Знак гривні
Знак гривні