П

План порятунку армії для Януковича залишається таємницею

«Ми три чи чотири рази дзвонили в Адміністрацію Президента, але вони ніяк не відреагували на наші запрошення», - військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник ніби виправдовується перед присутніми. Експерти написали для Януковича план порятунку української армії, тепер не знають як його передати в адміністрацію.

Конспектувала для Януковича Анна Бабінець

Генерали та адмірали, керівники Генерального штабу та міністерства оборони прийшли у парадній формі. Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко та експерти Центру - у цивільних краватках, але видно, що збиралися як на свято. Кілька місяців вони готували пропозиції новому президенту, як покращити стан справ в армії. Але ані сам новоспечений Верховний головнокомандувач, ані навіть хтось з працівників Адміністрації Президента за планом в Центр Разумкова не прийшли. Шкода. Було що занотувати.

Минулого тижня під час святкування 18-річчя СБУ президент Віктор Янукович заявив: «У першу чергу нам потрібно уточнити, а можливо, і переглянути наші уявлення про воєнні загрози Україні. В основу нової воєнної доктрини повинен бути закладений принцип достатньої обороноздатності».

Підрозділ морпіхів у Феодосії. Ця частина боєздатна, але таких не багато. Фото Олексія Горшкова.

Якби Віктор Федорович завітав на цей круглий стіл, він дізнався би, що воєнні загрози Україні і без його заяв уточнюються, більшість з них навіть уже уточнені. Наприклад, ймовірність виникнення збройного конфлікту біля українських кордонів за останні роки значно зросла. Зокрема, це буде записано в документах з оборонного огляду, який вже рік триває в Україні. В травні він буде завершений, але деяка інформація з нього бувала на столі ще у попереднього президента Віктора Ющенка.

Користуючись в тому числі і результатами цього огляду, військові експерти склали план дій для нового Верховного головнокомандувача. За задумом тих, хто все життя займається українською армією, оборонні реформи, які має здійснити Янукович за свою каденцію, відбуватимуться у два етапи.

Два етапи для Януковича

Перші три роки будуть перехідним періодом. У 2010-2012 році треба буде долати кризові явища. Друга частина – 2013-2015 – буде часом «стабілізації ситуації та створення умов для наступного розвитку».

В перекладі на людську мову це означає, що перші три роки доведеться затягнути пояси, забути про передвиборчі обіцянки, і реально рятувати ситуацію. Якщо це буде зроблено, тільки через три роки можна брати і щось робити з армією – переозброювати, робити контрактною чи змішаною тощо.

Отже, перший етап.

Військові радять підвищити роль Ради нацбезпеки та оборони. Саме цей орган має постачати президенту інформацію щодо небезпек для держави, зокрема, і військових. Янукович же, роздаючи посади, якось підозріло ігнорує РНБО.

«Новий президент жодного разу не зібрав РНБО, а це одна з перших справ. Не призначив склад Ради. Для нього чомусь РНБО не існує», - прокоментував дії Януковича Анатолій Гриценко.

Чітко визначити тимчасові обмеження соціальних зобов’язань перед військовими. Це порада номер два. Експерти з Центру Разумкова кажуть, що цього, на жаль, не уникнути. Обмежувати військових доведеться. І краще це зробити зараз та чесно сказати (і запланувати), що пізніше все буде компенсовано.

Якби Віктор Федорович почув аргументи експертів, йому було б не так болісно відмовитися від однієї зі своїх передвиборчих обіцянок: «В першочерговому порядку будуть забезпечені житлом безквартирні офіцери Запроваджу порядок отримання молодими офіцерами житла протягом першого року служби».

Далі. Потрібно продовжувати скорочувати армію. Йдеться про небойові компоненти Збройних сил – забезпечення армії послугами.

Заступник начальника Генштабу Володимир Артюх сказав, що перше, про що доповіли новому Верховному головнокомандувачу, – участь України у міжнародних навчаннях, стан переходу до контрактної армії та чисельність Збройних сил. За словами генерала-лейтенанта Артюха, попередньо затверджена кількість у 198 тисяч військовослужбовців. Хоча зараз ця цифра, згідно планів реформування армії, має наближатися до 150 тисяч.

Немає грошей, щоб наймати приватні компанії, які б обслуговували армію. Тому склади з непотрібним майном подовжать охороняти військові, в основному призовники – їхня кількість останні два роки зростає.

Наступна важлива порада – щоб гроші на потреби армії виділялися тільки із загального фонду державного бюджету. Кілька років тому була запроваджена схема, за якою армія фінансується з двох джерел: загального бюджету країни та спеціального фонду. Останній має наповнюватися з продажу надлишкового армійського майна чи інших джерел. Якщо він не наповнюється, Збройні Сили не фінансуються.

Всі ці роки він не наповнюється більше ніж на 10-20%. Зазвичай зі спецфонду фінансують переозброєння армії та навіть будівництво житла для військових. Ці пункти бюджету не виконуються. Тому важливо, щоб армія не залежала від спецфонду, який повністю залежить від продажу майна.

«В армії забагато грошей», - заперечує всім експертам головний інспектор міністерства оборони Іван Апаршин. Він вже четвертий рік слідкує за обертом грошей у міністерстві. Каже: «З 9 мільярдів гривень минулорічного бюджету 1,5 мільярди було розкрадено. Це цифри з наших аудитів, я їх не вигадав». Присутні не погоджуються, розповідають про брак палива – за три місяці цього року жодної копійки на паливо ще не поступило.

Експерти радять терміново взятися за аудит підприємств оборонно-промислового комплексу. Зрозуміти який завод, що виробляє. Якісь підприємства продати, якісь закрити, якісь навпаки підтримати.

Другий етап

Він буде лише за умови, якщо виконають перший.

У 2013-2015 роках треба зробити наступне:

- Розробити стратегію національної безпеки до 2025 року

- Розпочати технічне переоснащення Збройних сил

- Зберегти до кінця 2015 року змішану армію (перед виборами Янукович обіцяв зробити армію контрактною з 2011 року).

- Поновити пільги та соцгарантії військовослужбовцям

Як Янукович дізнається, що план є?

Про це я запитала у Олексія Мельника після круглого столу. «Якось передамо в Адміністрацію Президента», - відповів експерт, виходячи з конференц-зали центру Разумкова. Трохи подумав і додав: «Ну, напевне, Льовочкіну передамо, бо я навіть не знаю, до кого там звертатися. Може, ви знаєте, кому передати, щоб ці документи потрапили до Януковича?». Я відповіла, що не знаю. Але при нагоді з радістю передам Верховному головнокомандувачу відксерений конспект плану реформування армії. Оригінал залишу собі. Про всяк випадок.

армія янукович

Знак гривні
Знак гривні