З

Завдяки Литвину і своїм агентам впливу Росія зірвала навчання «Сі Бриз - 2009».

Міжнародні військово-морські навчання були єдиним шансом потренуватися для українських морських піхотинців, які базуються в Криму. Тепер навчань вперше за 12 років їхнього існування не відбудуться. Росія досягла своєї мети завдяки агресивній пропагандистській кампанії і проросійським політикам у місцевих радах і парламенті. Водночас зірвавши "Сі Бриз - 2009" РФ починає масштабні навчання на окупованих у Грузії територіях.

АВТОР: Аманда Щур

Було б нещирим казати, що військові навчання «Сі Бриз-2009» не відбудуться з вини росіян. Проводити чи не проводити – визначає наша Верховна Рада. Проте щодо цих навчань Росія, на відміну від України, мала чітку позицію. І всіляко доводила її до свідомості і своїх співгромадян, і наших.

В понеділок в Росії стартували військові навчання «Кавказ-2009». Міжнародна спільнота висловлювала стурбованість тим, що росіяни «розминаються» на територіях, окупованих під час минулорічного російсько-грузинського конфлікту. Ця стурбованість надихала росіян на те, щоб вкотре перелічувати кількість та якість техніки, яка братиме участь у навчаннях.

Американські військові наганяють страх на російських пропагандистів

За два тижні в Україні мали стартувати традиційні військові навчання «Сі Бриз-2009». Російська сторона та проросійськи налаштовані сили в Україні висловлювали обурення проведенням навчань, які обіцяли бути наймасштабнішими за 12 років їхнього існування. Врешті решт навчання зірвали.

Варто сказати, що «Сі Бриз» - один з найскандальніших військових заходів у нашій країні. Вперше «Сі Бриз» провели 1997-го року, тоді це були суто українсько-американські навчання. Але щороку учасники додавалися – цьогоріч їх мало бути 16. Фінансується «Сі Бриз» з бюджету США (за різними оцінками, американцям ці навчання щороку коштують близько $1 млн.).

Минулого року наші військові змогли взяти участь у міжнародних навчаннях, цього року - ні

Кожного разу навчання тематичні. Цього разу мали присвячуватися боротьбі з піратами. Від української сторони у навчаннях мали взяти участь півтори тисячі військових, 17 кораблів, та 10 одиниць авіації. Зважаючи на те, що бюджет міністерства оборони цього року дуже скромний, для більшості українських військових це був єдиний шанс потренуватися свою майстерність.

«Нас пытают только за то, что мы русские…»

Ще навесні депутати Верховної Ради Криму та Миколаївської облради звернулися до національного парламенту з вимогою не проводити навчання. «Співпраця української армії та флоту зі своїми іноземними колегами може викликати акції протесту та порушення громадського порядку… У розпал курортного сезону це матиме поганий вплив не лише на суспільно-політичну, але й на економічну ситуацію в регіоні», - така аргументація, зокрема, севастопольських депутатів.

Приблизно тоді ж у російській пресі почали публікувати довгі розлогі статті про шкідливість навчань для Росії, а також і для самої України. Керівництво РФ виступало з заявами, яскраво зафарбованими параноєю.

Ось кілька прикладів з російських публікацій (мовою оригіналу):

Росія не соромиться використувати православну віру для досягнення політичних цілей

«Председатель Совета Федерации России Сергей Миронов считает, что военные страны НАТО на территории Украины могут отрабатывать только столкновения с Россией. «Уместно задаться вопросом: к войне с каким предполагаемым противником готовятся вооруженные силы стран НАТО в Черном море? (…) Вывод однозначен: таким противником могут быть только Вооруженные силы России, хотя официально это не объявлено», – заявил он».

«Сценарий учения позволяет активизировать заинтересованность стран блока НАТО в поддержке Украины для сохранения ею контроля над Севастополем и Крымом в противовес объединению России с Белоруссией».

«Пентагон профинансирует 99% всех затрат на украинское военное лето-2009. Сегодняшняя экономическая реальность такова, что киевское Минобороны без американских денег не может заплатить даже за свет и воду».

«Несмотря на то, что решение по данному вопросу еще не принято, к проведению международных учений «Си Бриз-2009» интенсивно готовится элита украинских «морпехов», 1-й Феодосийский отдельный батальон. Его нынешний костяк – новобранцы из Ивано-Франковщины. Земляки Бандеры сформировали так называемое «галицийское подразделение».

«Трактуя по-своему боевые действия, развязанные стратегическим партнером Украины - Грузией в августе 2008 года против Ю.Осетии, Ющенко и его сторонники, путем укрепления военных связей с НАТО и в первую очередь с США, зомбируют население страны возможной угрозой со стороны России».

Поза грою

В українських ЗМІ жодної кампанії стосовно «Сі Бризу» не велося. Все досить мляво вирішувалося на рівні бюрократичних процедур.

У квітні Віктор Ющенко подав до ВР законопроект щодо проведення навчань (наші закони передбачають, що військові навчання, у яких беруть участь іноземні війська, мають затверджуватися парламентом). Двічі – у травні та у червні – народні депутати не спромоглися навіть включити цей законопроект до порядку денного. Останній раз, 12 червня, не вистачило 7 голосів.

Результати голосування показують, що в обох випадках негативному результатові сприяла фракція блоку Литвина. Позиція Партії регіонів та комуністів у даному випадку зрозуміла – вони не голосували. Синхронно з ними не голосували і литвинівці, які є членами коаліції. Вони так потім і не пояснили, чому вони зайняли позицію, відмінну від колег по правлячій більшості.

Отже, навчань не буде. Протягом 12 років навколо «Сі Бризу» виникали скандали, однак навчання все-таки проводилися. Цього разу Україна не змогла відстояти своїх інтересів. І в даному випадку справа не в тому, що ми програли інформаційну війну Росії. Ми просто не брали в ній участі. Ніби це нас взагалі не обходить.

Наші військові втратили шанс навчитися воювати з піратами

сі-бриз агенти впливу росія армія литвин

Знак гривні
Знак гривні