П

ПРО в Румунії. Українські політики бояться разом з Росією

«Виникає небезпека, що створивши над собою парасольку проти нашої наступальної системи, наші партнери можуть відчути себе у повній безпеці», - так прем’єр-міністр Росії Владімір Путін коментував створення Штатами системи протиракетної оборони наприкінці минулого року. І от тепер те, чого найбільше боялися у Кремлі, втілюється у життя. Відмовившись від базування елементів ПРО в Польщі та Чехії США домовилася про їх розміщення в Румунії , яка навіть будучи соціалістичною мала напружені стосунки з Росією.

Інтереси сторін зважувала Аманда ЩУР

Що це означає для США, Росії та власне України?

Інтереси США

Ще минулої осені адміністрація Барака Обами заявила, що вибудовуватиме іншу систему протиракетної оборони, відмінну від тієї, в яку багато років вкладав гроші та військові фантазії Пентагон за часів Джорджа Буша молодшого. (Детальніше про план Обами читайте тут

Головне, від чого захищаються Штати, розставляючи по всьому світу частини захисної парасолі, - ядерні ракети, які може запустити Іран. Буш вважав, що іранці запустять міжконтинентальні ракети, адміністрація Обами думає, що ракети будуть малої чи середньої дальності.

Запуск ракети-перехоплювача SM-3

США відмовились від розташування військової бази з перехоплювачами ракет у Польщі та радару у Чехії. Натомість почали перемовини з морськими державами Східної Європи: нова протиракетна оборона побудована на застосуванні протиракет SM-3, які наразі можуть базуватися лише на морських суднах. Але вже у 2015 році має з’явитися наземний відповідник SM-3. Тоді ж у Румунії буде розгорнута американська база ПРО.

«Рішення Румунії прийняти ракети-перехоплювачі SM-3 – відображення нашої стратегії розвитку архітектури, яка захистить всю Європу», - заявив на початку лютого помічник державного секретаря США Філіп Кроулі. Він також повідомив, що тривають перемовини і з іншими країнами – ймовірно, серед них знову будуть Польща та Чехія.

Вигоди Румунії

«Будуть розміщені ракети наземного базування, у бойову готовність їх приведуть 2015 року. Це дозволить Румунії захистити територію країни від ракетних атак», - пояснив рішення румунської влади щодо розміщення ракет президент країни Траян Бесеску.

Вигоди досить агресивної в 20-му столітті держави, абсолютно очевидні. Румуни активно будують сучасну армію і додатковий захист, який надає американської ПРО – гарна можливість для молодої європейської країни посилити свою роль в регіоні. На відміну від Польщі і Чехії румунському суспільстві навіть не було дискусій на цю тему.

Страхи Росії

Росіяни одразу зажадали пояснень від США щодо розміщення ракет у Румунії. Міністерство закордонних справ нагадало, що безпека у Чорному морі регулюється міжнародними конвенціями, а Штати її порушать своєю присутністю.

Екс-командувач Чорноморського флоту РФ Віктор Кравченко заявив, що бойове чергування американців в акваторії Чорного моря суттєво змінить баланс сил у регіоні. На його думку, Росія має переглянути завдання ЧФ та підсилити флот.

Між іншим, президент Румунії та представники американського держдепартаменту домовилися про наземні протиракети, а не про морські. Та це не стримало істерику в російських ЗМІ. Росіяни пояснюють рішення Румунії жалюгідним становищем країни та бажанням щось довести Росії.

Тоді заступник держсекретаря США Елен Тошер ще раз пояснила наміри американців. 15 лютого вона заявила: «Мої російські колеги були поінформовані про те, що я поїду в Румунію і що президент збирається запропонувати Румунії прийняти у 2015 році другу фазу, яка передбачає створення місця базування SM-3». Вона підкреслила: перекидати у Чорне море есмінці з системою «Іджис» Вашингтон не збирається і, за планом США, у Чорному морі взагалі немає елементів морського базування.

Тим не менш, за тему вчепилися у Придністров’ї. Президент невизнаної республіки Ігор Смірнов звернувся до Москви з проханням розмістити елементи російського ПРО на території Придністров’я. Та і взагалі сказав, що буде тільки «за» розташування будь-якої російської зброї – аби лише захиститися від американців. Одразу відреагувала Молдова: попросила вести всі перемовини з цього питання з нею як з суб’єктом міжнародного права. Загалом же молдовани займають прорумунську позицію і намагаються заспокоїти росіян, що елементи ПРО не спрямовані проти Росії.

Позиція України

Єдиний офіційний коментар з цього питання озвучив речник Міністерства закордонних справ Сергій Саєнко: «У МЗС взяли до уваги інформацію щодо згоди керівництва Румунії розмістити на її території елементів нової системи протиракетної оборони США». Це заява від 9 лютого. Експерти, про яких сказав речник, ще вивчають ситуацію.

Поки дипломатія мовчить, за тему взялися політики.

Так Сергій Тігіпко сказав, що «ми не маємо спокійно за цим спостерігати» (розміщення ПРО, тобто загалом російську істерію підтримав). Також цей політик під час своєї виборчої кампанії постійно говорив у стилі: «румуни нам не друзі».

Народний депутат від ПР Василій Хара - публічно ретранслював від свого імені російську позицію.

Народний депутат від ПР Леонід Кожара в інтерв’ю іноземним журналістам нагадував, що у нас є територіальні конфлікти з Румунією.

Можна ще згадати Дмитра Корчинського, він висловив приховані побоювання росіян про те, що США бачить як Росія слабшає і хоче її знищити через молоді європейські країни.

Повністю переказувати їхні здебільшого істеричні коментарі немає сенсу.

Останні роки стосунки України та Румунії складаються не найкращим чином: рік тому ми мали гучний шпигунський скандал, коли з Румунії були вислані українські воєнні аташе. Раніше ми мали тривалу суперечку щодо острову Зміїний, яка завершилася у суді.

Перехоплення балістичної ракети. Фото www.oborona.ru

Румунія стрімко нарощує бойовий потенціал – закуповує американські літаки, хоч і потримані, активніше бере участь у військових навчаннях. Також наші сусіди час від часу рефлексують на тему того, що Буковина та частина Одеської області колись були румунськими територіями, залучають українську молодь з прикордонних регіонів навчатися в Румунії.

Все це становить загрозу для нашої національної безпеки. Про це знають і в Раді національної безпеки та оборони, і в Генеральному штабі Збройних сил. Кажуть, що ситуацію відслідковують та намагаються бути обережними – все ж сусіди.

До того ж, Румунія як член НАТО не має права на жодну військову активність, не погодивши своїх дій з блоком. ( Тут можна подивитися детальний аналіз стану румунського військово-морського флоту у порівнянні з російським та турецьким)

В цілому, елементи ПРО, якщо вони будуть розміщені в Румунії, не загрожуватимуть нашій безпеці – це зброя оборони, а не нападу. Загрожуватимуть традиційні геополітичні ігри між двома наддержавами. Тим більше, наразі важко спрогнозувати, наскільки дипломатичним та проукраїнським виявиться нове керівництво України.

зброя загроза румунія росія про світ

Знак гривні
Знак гривні