Е

Епопея з Лозінським: навіщо БЮТу підозрювані у полюванні на людей

Здається, коли до історії з вбивством простого смертного замішані нардеп, начальник місцевої міліції і місцевий прокурор, то тут і так усе зрозуміло. Але БЮТівці вирішили довго не розбиратися і назвали винуватця скандалу - нардепа Віктора Лозінського - героєм. Чому Тимошенко його покриває? ZaUA.org наводить хроніку подій.

Автор: Тарас Киричук

Інцидент відразу почав обростати різними подробицями. Повідомлялося, що мешканці Голованівського району Кіровоградщини називають Лозинського бандитом, потім з’явилася інфа, нібито ліс, біля якого відбулося «затримання», Лозінський вважає своїм, хоча він і знаходиться у державній власності, а нардеп від БЮТ там просто полюбляє полювати. Загалом медіа - хоч і не надто активно - але робили свою справу: все більше подробиць злочину проливалося на світло.

Кульмінацією став сюжет на Інтері. Канал не вирізняється любов'ю до прем’єра і до БЮТ, тому зняв про Лозинського ледь не кінофільм. Виявилося, що залякування селян і погрози з боку нардепа Лозінського - річ буденна.

Барин-бютівець Віктор Лозінський, який розважається тим, що виганяє людей із "свого" лісу, цього разу не розрахував сили?

Після таких серйозних звинувачень логічно було б, аби БЮТ вигнав винуватця з фракції лише за сам факт скандалу - і без зайвої істерії попросив правоохоронні органи провести незалежне і об’єктивне розслідування. А потім можна було б ставити питання про позбавлення депутата недоторканності - звичайно, якщо б він був винен.

Проста логіка також підказує, що на час розслідування потрібно відсторонити від виконання обов’язків районного міліціонера і прокурора. Тим більше, що місцеві міліціонери дружно поспішили "вписатися" за нардепа - і у світлі того, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко залишається відданим багнетом БЮТ, це викликає сміх.

Бо виглядає схоже на взаємозалік - Юля пробачила Луценку скандал із п'яним дебошем у аеропорту Франкфурта, а Луценко тепер робить поступку у відповідь.

В так званих "цивілізованих країнах", коли щонайменша підозра падає на політика, то його кар’єра завершена - не залежно від того, винен він чині. Це досить ефективний запобіжник від потенційної можливості зловживання владою.

А що робить БЮТ? Розповсюджує заяву, у якій закликає не вірити Інтеру. При чому не вказує, якій саме інформації вірити не можна. При чому проводить безпідставну паралель між особою прем'єр-міністра і - цитата - "Українською Державою".

«Фракція звертається до всіх громадян України з проханням не вірити «Інтеру», не вірити Фірташу. Цей телевізійний канал контролюється кланами і ретранслює виключно їх інтереси», - пафосно пишуть піарщики від імені фракції.

Tе, що Фірташ - олігарх, не означає, що можна виправдовувати нардепа, якого підозрюють у вбивстві. Тим більше, що більшість нардепів фракції цієї заяви в очі не бачили і не підписувалися під нею - їх просто, як це регулярно робиться в БЮТ (і ПР, до речі) поставили перед фактом.

Звичайно, останні півроку Інтер важко назвати об’єктивним ЗМІ, особливо коли там на ефірі збирається керівництво ПР у повному складі і щось безальтернативно «віщають», вірити їм немає жодного сенсу.

Але коли показують старого діда, котрий розповідає про свою зустріч з бютівцем: "Це ти до мене зайшов. В мій ліс", - каже. Накинув на шию петлю. Почав давити мене, дві хвилини давив, я пальцем підпер, а потім зняв і забрав галоші, ружйо, лижі, я й пішов босий додому", - то чомусь віриться, що сказане таки правда.

Та бютівці не обмежилися заявою прес-служби. Колеги по фракції вимагають... нагородити Лозинського за те, що він затримав злочинця. Нардеп від БЮТ Володимир Пилипенко говорить що Лозинський начальник міліції і прокурор це громадяни, «гідні високої поваги та подяки». Гебельс – відпочиває.

Депутат від БЮТ Володимир Пилипенко - цей юний адвокат Адвокатського об’єднання "Корпоративні технології" вважає, що барину Лозінському треба дати орден

Таке враження, що Юлія Володимирівна не стояла на Майдані і не закликала громадян захищати свою свободу і гідність.

Нардепа Калашникова, який побив журналіста, з Партії регіонів вигнали, і до наступного складу парламенту він не втрапив. Тягнибока, який дозволив собі ображати людей інших національностей, колись вигнали з "Нашої України", і до ВР він теж не пройшов.

Однак Лозінський, судячи з усього, не тільки залишиться в лавах БЮТу, а й зробить собі непогану кар’єру. Принаймні пропіарився він непогано, показав себе «бійцем-афганцем, а не мішком з лайном" (це він так сам описує свій досвід, отриманий у цій трагедії), який не соромиться говорити в камеру повні нісенітниці.

Між іншим наш нардеп чимось нагадує головного героя російського фільму «Груз 200» - такого собі Журова, маніяка-міліціонера. І якби не його смерть наприкінці фільму, то історія з нашим бютівцем цілком могла б слугувати для зйомок продовження цього фільму. Адже Лозінський, як і Журов, теж починав кар’єру в радянській міліції і обидва мали широкі зв’язки.

Ще кілька цікавих штрихів до портрету Лозінського. До 2004 року він був у Партії регіонів, потім попросився до БЮТ. При цьому він залишився, схоже відданий зовсім іншій ідеології - бо самовільно змінив тризуб на пам'ятнику в центрі Голованівська на... серп і молот.

Версії, викладені Лозінським і його "соратниками", часто протирічать одна одній. Від дороги до лісу, де й був убитий селянин, якого Лозінський "погукав", 300 метрів. Навряд чи можна щось почути на такій відстані, не кажучи вже про те, що відкривати прицільний вогонь із "нагана". Якщо у тебе два пістолети, то навряд чи треба йти в рукопашну з ножем на трьох пикатих чиновників тощо.

Односельці звіряче убитого Валерія Олійника кажуть, що в кишені покійного знайшли цигаркову пачку, набиту окурками. Він не мав грошей на цигарки, не те що на пістолет!

Власне, це все домисли. Нижче ми наводимо реконструйовану хроніку подій. Робіть висновки самі.

Хроніка подій

17.06.2009 15:47 Перша згадка в Інтернеті. Нардеп від БЮТ Лозінський розважився стріляниною по людях у Голованівському районі?

Кіровоград.proUA.com

Під час дебошу, вчиненого у Голованівському районі Кіровоградської області народним депутатом від БЮТ Віктором Лозінським, прокурором району та високопоставленим представником районної міліції вночі з 16 на 17 червня, було смертельно поранено місцевого жителя.

Про це «Кіровоград.proUA.com» стало відомо із джерел у правоохоронних органах.

Компанія розважалася в одному з сіл району. Під час дебошу, що раптово виник із невідомих причин, Лозінський та його товариші почали стріляти із вогнепальної зброї. У результаті стрілянини було поранено місцевого жителя. Чоловік помер на місці пригоди.

У Голованівській центральній районній лікарні підтвердили, що сьогодні ще до восьмої ранку в морг було доставлено труп із вогнепальним пораненням.

Водночас версія БЮТ відрізняється від вищенаведеної. Як повідомили «Кіровоград.proUA.com» джерела у фракції БЮТ у Верховній Раді, Лозінський, прокурор Голованівського району та представник райміліції їхали вночі на легковому автомобілі. Побачивши, як якийсь чоловік тікає з дороги у напрямку лісу, Лозінський та його попутники вийшли з машини. Раптом утікач почав відстрілюватися.

Нардепу з попутниками вдалося відібрати у чоловіка пістолет, тоді він накинувся на них із ножем. У результаті Віктор Лозінський отримав легкі поранення. Нападника знову обеззброїли, знайшовши при цьому ще один пістолет, і відвезли у райвідділ міліції в Голованівськ. Лозінський сьогодні вранці звертався за медичною допомогою у Голованівську ЦРЛ, де йому зробили перев’язку.

За інформацією «Кіровоград.proUA.com», на місце події сьогодні, 17 червня, виїхав прокурор області Геннадій Тюрін. Справа знаходиться на особистому контролі міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, Віктор Лозінський потрапляє у скандальну ситуацію на Кіровоградщині вдруге. Раніше повідомлялося, що УНП звинувачує його у фінансуванні заміни тризуба на серп і молот на пам’ятному знаку Голованівська.

17.06.2009 17:29 Ще одна версія по гарячих слідах

Кіровоград.proUA.com

За версією міліції, нардеп Лозінський не застрелив, а побив людину.

Народний депутат від БЮТ Віктор Лозінський спільно зі своїми товаришами не застрелив, а побив до смерті мешканця Голованівського району, пише «proUA» із посиланням на джерела в ГУ МВС у Кіровоградській області.

За версією співрозмовників видання, інцидент виглядав таким чином.

Нардеп Лозінський спільно з високопоставленими працівниками прокуратури і МВС їхав в автомобілі по дорозі уздовж мисливських угідь, що належать депутатові. Помітивши на узбіччі людину, вони запідозрили в ній браконьєра, через що зупинилися, щоб перевірити у того наявність незаконних предметів промислу.

Чоловік почав тікати, а високопоставлена компанія стала його переслідувати. У якийсь момент втікач почав відстрілюватися від переслідувачів, але невдало. Нардеп з правоохоронцями наздогнали чоловіка і застосували силу для його затримання. Після чого був викликаний наряд міліції, який вилучив у затриманого два «ствола» і ніж.

Міліціонери, оформивши протокол затримання, доставили чоловіка в ізолятор тимчасового утримання, де в результаті одержаних травм від депутата і його супутників, помер.

Співробітники УМВС Кіровоградської області категорично заперечують свою причетність до травмування затриманого, стверджуючи, що той був переданий ним з пошкодженнями, несумісними з життям. Чому побитого чоловіка не відправили до лікарні - міліція не коментує.

18.06.2009 10:23 Відшліфована версія Лозинського і Cо

Повідомляє «Коммерсантъ Украина» з посиланням на анонімні джерела у правоохоронних органах.

«Інцидент стався 16 червня близько 20:00 за кілька кілометрів від райцентру Голованівськ. До чергової частини УМВС в області зателефонував сам Михайло Ковальський і повідомив про пригоду.

За словами начальника райвідділу, він разом з районним прокурором і народним депутатом їхали в автомобілі ВАЗ-21213, який належить народному депутату.

Проїжджаючи біля лісового угіддя, вони побачили чоловіка, котрий, помітивши автомобіль, що наближується, двічі вистрелив у його бік. Чоловіки вискочили із авто і стали переслідувати нападника, після чого між ними відбулася сутичка.

Нападником виявився місцевий мешканець, безробітний Валерій Олійник 1954 року народження, який помер у Голованіській центральній районній лікарні, куди був доставлений для надання медичної допомоги відразу після затримання.

У потерпілого діагностували «травматичний шок, вогнепальне поранення правого стегна і правої гомілки», нанесені самому собі.

Крім того, у нападника при затриманні вилучили 2 екземпляри зброї: вогнепальну і пневматичну, а також ніж.

В результаті сутички постраждав і народний депутат, у якого діагностували численні порізи кисті рук та передпліччя, які під час опору наніс загиблий.

У районного прокурора і начальника райвідділу міліції ? незначні порізи та забиття.»

21. 06. 2009. Сюжет на каналі «Інтер» - розшифровка (за «Оглядом телеефіру») програми «Подробиці тижня», публікуємо із скороченнями:

"Телекритика"

СТУДІЯ: Наступний наш матеріал - той, на який ми просимо звернути особливу увагу президента і всіх правоохоронних структур…

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Руслан ЯРМОЛЮК. Голованівський ліс. Державна власніть. Теоритично. Практично - і ліс, і мисливські угіддя належать "бютівцю" Віктору Лозинському… Як далі розвивались події, ніхто не знає, але селянин, котрий потрапив на очі компанії, помер від тяжких тілесних ушкоджень.

РЕПОРТАЖ: Чоловік ішов сільською дорогою. До лісу. Аж раптом позаду з`явилися джипи. Він почав утікати, бо знав, що своєю присутністю може розізлити господаря лісу. Автівка збила людину, бампером їй зламало ногу. Потім троє чоловіків накинулись на 53-річного Валерія. Це версія місцевих жителів. Версія слідства - інша.

СИНХРОН: Генадій ТЮРІН, прокурор Кіровоградської області: "Решили установить, что он делает и кто он такой. Он не отвечая, сделал по ним несколько выстрелов из огнестрельного оружия, попытались задержать.Нож в другой руке не смогли забрать, он нанес легкие телесные повреждения и дальше побежал к лесу. Они его преследовали".

РЕПОРТАЖ: Троє високопоставлених чиновників не змогли впоратись із місцевим безробітним. Вони викликали підмогу - міліціонерів із району. Усі разом впіймали Валерія. Та після цього живим його ніхто не бачив.

СИНХРОН: Генадій ТЮРІН, прокурор Кіровоградської області: "Были определенные телесные повреждения, из которых самый тяжелый - это перелом ноги правой и несколько огнестрельных ран".

РЕПОРТАЖ: Це сталося близько сьомої вечора. Село здригнулось від пострілів. Люди знали, що, це депутат полює, але не знали, - що на людей.

СИНХРОН: Тамара ЛИСОВСЬКА, жителька села Грузьке: "Багато людей чули, що автомати стріляли з 4 часов утра і до ночі. Це недалеко від села чули вистріли".

РЕПОРТАЖ: Літня жінка ніяк не може збагнути, за що той дядько з Києва - убив її сина. Матір покійного Валерія Олійника каже, чоловік жив один і нікого не чіпав. Ніде не працював - збирав пляшки й гуляв у лісі.

СИНХРОН: Любов ОЛІЙНИК, мати загиблого Валерія Олійника: "Скільки років тут жив - ні на кого не нападав. Мені не віриться, що він напав на депутата".

РЕПОРТАЖ: Усі тутешні ліси контролює парламентар Віктор Лозинський. Вважає їх своєю власністю, хоч насправді орендує лише мисливські угіддя. Сюди і привозить поважних гостей із Києва - на дичину.

СИНХРОН: Іван КУЧЕР, голова Голованівської райдержадмінстрації (1996-2004): "Тут він хвалися, тут він і про Леоніда Кравчука вспоминав і Плюща Івана".

РЕПОРТАЖ: Полювати тут можна лише високопосадовцям і друзям депутата. Не доведи Боже комусь іншому забити якусь тварину із лісу. Навіть якщо, приміром, дикі кабани переривають городи селян.

СИНХРОН: Тамара ЛИСОВСЬКА, жителька села Грузьке: "50 гектарів перерито його свинями, їх трогати не можна. Бо це свині народного депутата. У нього свині на більшому счету, аніж люди".

РЕПОРТАЖ: До лісу вже бояться не те що по дрова ходити, грибів-ягід не збирають.

СИНХРОН: Галина КОРОВАНЮК, жителька села Грузьке: "По гриби боїмося ходити, боїмося, бо можна попати під кулю".

РЕПОРТАЖ: 71-річний Борис мав необережність піти до лісу минулої зими. Прихопив із собою своєю зареєсровану рушницю. За такий зухвалий вчинок "бютівець" пенсіонера мало не вбив.

СИНХРОН: Борис ПУСТОВІТ, житель села Кленове: "Це ти до мене зайшов. В мій ліс", - каже. Накинув на шию петлю. Почав давити мене, дві хвилини, я пальця підпер, а потім зняв і забрав галоші, ружйо, лижі, я й пішов".

РЕПОРТАЖ: Дід повератався додому босоніж - 8 кілометрів снігом. Навесні старенький мисливець знову пішов до лісу і знову мало не загинув…

РЕПОРТАЖ: Народний депутат Віктор Лозинський за Радянського Союзу теж працював у міліції. Закінчив Херсонську школу й дослужився до лейтенанта. Однак був звільнений з органів за дискредитацію міліції. Ось документ 18-річної давнини. На товариському суді його засудили колеги - за фальсифікацію, шантаж і погрози. Час сплив, а він тепер погрожує селянам зі свого ж райцентру.

РЕПОРТАЖ: Власниця одного з паїв Тамара Андріївна почала бити на сполох. Поскаржилась у листі президенту. У відповідь депутат подав на жінку до суду.

СИНХРОН: Тамара ЛИСОВСЬКА, жителька села Грузьке: "Він подав позов на мене, що я звернулася до президента з телеграмою, щоб захистив від беззаконня депутата Лозинського. Бо, на нашу думку, він приїхав сказав, що мішок дам за майно. Бо тільки нашо вам земля? Вона моя, і я нікого не пущу. Я - хазяїн в районі".

РЕПОРТАЖ: Про народного депутата місцеві воліють не говорити. Навіть його будинок у центрі села обходять десятою дорогою. Бояться. Іван Кучер, колишній голова райдержадміністрації - один із небагатьох, хто бодай якось опирався свавіллю місцевих князьків. Через це втратив роботу і власний будинок - його просто спалили.

РЕПОРТАЖ: Слуга народу "бютівець" Віктор Лозинський у своїй вотчині запровадив свої традиції - наприклад, національний герб на цій скульптурі біля церкви кілька тижнів тому він замінив серпом і молотом. Отець Василь почав був протестувати, але відповіли йому погрозами.

СИНХРОН: Отець Василь: "Зупинився біля мене автомобіль, де сидів пан Ковальський і Лозинський. Він сказав: "не лізь, батюшка, не в свої справи".

РЕПОРТАЖ: У Господньому храмі порожньо. Тут лише отець Василь і Бог. У нього священнослужитель просить опіки над загиблим Валерієм у Царстві небесному.

СТУДІЯ: Андрій ДАНИЛЕВИЧ. Так само, нашій знімальній групі в ході цього розслідування стало відомо, що раніше у Голованівському лісі неодноразово знаходили людські останки. Зокрема, у 2005-му році - це частини тіла молодої жінки.

Ми намагалися зв'язати із депутатом БЮТ Віктором Лозинським, який, як я казав раніше, є свідком у справі про смерть Валерія Олійника, і напряму дізнатися подробиці цієї історії. Та прес-секретар Кіровоградського осередку БЮТ повідомила, що пан Лозинський завтра, у понеділок проведе прес-конференцію і там все розповість.

Ось відео-сюжет з «Інтеру»:

В ньому матір загиблого каже, що він був адекватний і нікого не ображав.

22.06. 2009 ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ЛОЗІНСЬКОГО В УНІАН

Народний депутат України Віктор ЛОЗІНСЬКИЙ продемонстрував журналістам відеозапис інтерв’ю нібито з матір’ю загиблого під час інциденту під смт Голованівськ Кіровоградської області Валерія Олійника.

Як передає кореспондент УНІАН, на відео знята жінка, 1928 року народження, яка розповідає, що син фізично знущався над нею, а також демонстрував їй пістолет. Крім того, вона згадала, що син зберігав наркотики. На запитання, чи вірить мати, що її син міг стріляти в людину, жінка відповіла ствердно.

«Цей відеозапис виставлено в Інтернеті. Я не знаю, ким він зроблений», - сказав народний депутат.

Він також надав журналістам копію документа за підписом підполковника міліції В.ДОНЦОВА, в якому зазначені причини звільнення з органів внутрішніх справ у 1989 році міліціонера конвойної служби В.Олійника.

«Під час роботи в на посаді міліціонера окремого взводу конвойної служби з січня 1986 року В.Олійник зарекомендував себе з негативної сторони. Неодноразово порушував службову дисципліну, самовільно залишав службу, має стягнення від командира взводу», - йдеться в документі.

ВІДЕО З МАТІР'Ю ОЛІЙНИКА, НАДАНЕ ЛОЗІНСЬКИМ

Відео повісили на YouTube у день прес-конференції, 22 червня, під ніком, який теж зареєстровано тільки того дня.

23.06.2009 11:52 Преса проводить власне розслідування

За матеріалами: Сегодня, proUA, Gazeta.ua

Мати загиблого Любов Олійник повідомила газеті "Сегодня", що того вечора Валерій пішов в сусіднє село.

"При собі у нього нічого не було, окрім куртки. Про його смерть я дізналася наступного дня. До мене приїхали троє міцних чоловіків на великому чорному джипі. Вони показали мені наган (а ось і наган, про який у відео, наданому Лозінським, кажуть, нібито це наган покійного! - ZaUA.org) і питали, чи не Валерин цей пістолет. Але він був тихий і замкнутий! Жив з того, що копав людям городи. Звідки у нього могли бути пістолети? Ці люди мені дали двісті гривень і поїхали", - повідомила вона.

"У нього колись був бізнес в Херсоні, потім Валера прогорів і трішки з'їхав з глузду. Але він і мухи не образив би. Пунктик був у нього - писав постійно листи у Верховну Раду депутатам і пропонував свої винаходи типу того, як дістати енергію з сонячного зайчика", - розповів ще один житель села Олексій.

"Ми після трагедії ходили на місце, де все сталося. Лозінський говорить, що вони з машини побачили підозрілу людину біля лісопосадки і гукнули до неї, а той, мовляв, вистрілив. Але від дороги, де їхав депутат з друзями, до тієї посадки, де йшов Валера, метрів триста. Це ж як голосно кричати треба було?", - міркує Олексій.

Він упевнений, що все було інакше. За словами жителя села, за лісом починаються мисливські угіддя Лозінського.

"Побачили мужика, який бродить поряд з його землею. Лозінського тут усі господарем називають... Ось і вирішила, напевно, компанія провчити нахабу, поганяти по полю, як зайця", - відзначив житель села.

Співбесідник видання також розповів, що в селі ні для кого не секрет, що увечері напередодні трагедії з десяток людей бачили Лозінського з начальником міліції і прокурором і ще декількома місцевими жителями в барі, де вони нібито довго пили і про щось розмовляли.

У місцевій райлікарні, куди, за офіційною версією, доставили ще живого порушника, виданню заявили, що вночі з вівторка на середу їм доставили труп.

"Мертвий чоловік був в наручниках, на його тілі ми налічили дев'ять вогнепальних поранень, при цьому - відкритий перелом ноги, поламані ребра і ключиця", - повідомило джерело в лікарні, яке побажало залишитися невідомим.

Наостанок рекомендуємо почитати коментарі на Кіровоградському форумі - там є дуже влучні зауваження. І хай береже вас життя від зустрічі з лозинськими у лісі чи на вулиці.

вбивство кримінал бют скандал міліція лозінський

Знак гривні
Знак гривні