Д

Довідка для туберкульозного узбека. Як і за скільки купуються фіктивні документи (+АУДІО)

Кореспондент ZaUAorg придумав легенду: він став підприємцем, котрий хоче найняти узбека для продажу шаурми. Ахмед - хороший хлопець, тільки в нього немає паспорта, але є підозра на туберкульоз. Тому йому потрібні відповідні довідки.

«И чтоб туберкулеза не было»

Набираю у Гуглі: «медицинские справки за один час киев». Система видає мені сторінку http://msm.uaprom.net/p212641-fotografii-dlya-meditsinskih.htmlс з координатами якогось Максима Максимчука і його телефон (099) 7405100.

- Скажите пожалуйста, а справочки медицинские делаете? – питаю я.

- Да, конечно.

- А как насколько они официальны?

- Ну, вот, самые что ни есть официальные.

- Какая форма?

- Какая нужна, такую и делаем.

- Ну, мне нужно на сотрудника одного оформить. Он у меня из Средней Азии.

- Санитарная книжка?

- Санитарная книжка. И там отдельно, чтобы не было что туберкулез, короче говоря. Потому что шаурму торгует.

- Ага. У него естественно, никаких книжек амбулаторных никаких нет.

- У него, по-моему, даже паспорта нет. Но хороший работник.

- Я понял. Я еще не сталкивался с такой ситуацией. я могу узнать в принципе. И вам перезвонить, сказать. Я не знаю, что там касается туберкулеза, а так книжка будет стоить 160 гривен. Делается она в течение получаса.

- Но ему не надо нигде появляться?

- В принципе желательно чтобы был паспорт.

- Ну, паспорт есть, паспорт будет.

- Данные паспорта нужно. И сам экземпляр книжки. Пустой.

- Ну, это можно у метро купить.

- Ну, да. Фотография его.

- А специально по туберкулезу вы не делаете?

- Давайте я сейчас в центр перезвоню и узнаю.

Максим передзвонив і сказав, що в санітарній книжці, серед інших аналізів, будуть дані й про відсутність туберкульозу. «Отлично, а там не надо будет приходить моему работнику, а то, может, его забракуют?» - запитав я. «Нет, не надо».

Я вийшов на головну сторінку сайту, на якому пропонують довідки http://msm.uaprom.net/. Виявилося, він належить оздоровчо-лікувальному центру Святителя Луки.

«Це багатопрофільний медичний заклад нового покоління, орієнтований на надання широкого спектру медичних послуг, здійснення діагностики, профілактики та лікування», - сказано про нього.

Центр Святого Луки дійсно виявився багатопрофільним підприємством. Він з легкістю видає довідки про стан здоров'я громадянина України, який виїжджає за кордон (500 грн. за штуку). Тут же можна отримати санітарно-курортні карти для дітей (150 грн.), Посвідчення водія про проходження медичної підготовки (50 грн.). І т. д.

Не став у Максимчука питати, чи важлива присутність при цьому самих людей, яким видаються посвідчення. Але адреса закладу - Київ, вулиця Прорізна, 25а, чомусь нагадала, що десь тут до революції «працював» шахрай Михайло Паніковський, зображуючи сліпого.

Ахмед – громадянин України!

Купивши санітарну книжку уявному Ахмеду, я почав реєструвати його в Києві, відповідно набравши у Гуглі слова «регистрация иностранных граждан в Украине». Перша людина, яка взяла слухавку, сказала, що це буде коштувати тисячу доларів, друга - шість сотень. З третім сторгувалися за триста сімдесят п'ять, при тому, що спочатку він сказав: чотириста.

Зареєструвавши Ахмеда, я вирішив надати йому українське громадянство. Ціни на паспорт з тризубом коливалися від трьох тисяч до семи тисяч доларів, залежно від часу, за який готується документ і від жадібності посередників.

Після цього мені захотілося відправити свого працівника поробити за кордон. Але для цього потрібна довідка про несудимість. Дзвоню за номером 507-02-34 в компанію «Соната» і з'ясовую, що це коштує копійки. Тут за три дні зроблять Ахмеду довідку про несудимість всього за 280 гривень, причому, як завжди, заочно, без всякого Ахмеда.

Диплом – від $400 до 10 000

«Що ж це, мій Ахмед так і залишиться неуком, без вищої освіти буде шаурму продавати? Треба б йому диплом про закінчення Національного авіаційного університету роздобути», - подумав я, і знайшов сайт http://www.diplomlite.com . (Що стосується НАУ - нічого особистого, просто там дівчата гарні у формі ходять, і я подумав, що Ахмеду там буде приємно вчитися… втім, що я кажу?).

Тих, хто заходить на сайт, вітають словами, які підривають мозок: «Купить диплом или купить аттестат - весьма взвешенное решение, требующее осознанности судьбоносности приобретения. Только лишь в силу всего вышеизложенного, обезобразившись возможностью оплатить, а также проанализировав свои шахматные целеустремления жизнеутверждающийся самаритянин, проанонсированный слоганами - "дипломы, аттестаты", "продажа дипломов, аттестатов" - задумается: в чем важен подход?»

Чоловічий голос у телефоні повідомив, що фірма підробляє дипломи трьох видів. Найпростіший - красивий папірець, обійдеться в 400-500 доларів. Термін виготовлення 22 хвилини. Більш складний - 800-900 доларів. Від першого він відрізняється тим, що дані про нього реєструються на сайті http://osvita.net/ . Робиться від однієї до трьох діб. Найбільш справжній диплом, який проходить реєстрацію через систему МВС, профспілок та охорони здоров'я, коштує 10 000 доларів.

При цьому фірма бере передоплату в розмірі половини вартості, гроші проходять через банк «Аваль» або «Приват». Ті, хто робить вам такий диплом, «пробивають» вас по своїх каналах - хто ви і звідки. На це теж йде якийсь час. Так чином отримують дипломи різні «професора» типу Кислинського. Ви замовляєте вуз, факультет, форму навчання. При цьому не факт, що ви одержите документ, який захочете. Наприклад, диплом Київського університету культури купити фактично нереально, але можна зробити диплом університету культури іншого міста.

- А навіщо вам це? - схаменувся чоловічий голос.

- Подарунок хочу зробити, - відповів я.

Словом, купити в Україні можна будь-яку довідку, були б гроші. Тому, якщо ви побачите в кіоску з шаурмою підозрілу людину, не дивіться на нього зверхньо. Можливо, у нього є всі документи, включаючи диплом про закінчення Національного авіаційного університету. Та ще багато чого.

Від ZaUA.org Найправильніше у цій ситуації відмінити усі довідки, а найнеобхідніші дані компютеризувати, щоб відповідний чиновник міг одним кліком перевірити необхідну інформацію

Записи розмови Зікори з продавцями фальшивих документів слухайте нижче

освіта зікора корупція медицина

Знак гривні
Знак гривні