В

Від Тимошенко і Гордона Брауна тікають міністри

Уряди України і Британії втратили чотирьох «бійців» кожен. У Британії міністри пішли з посад через зловживання, які у нас виглядають сміхотворними. В Україні міністри розбігаються через те, що «не можуть зійтися характером» із прем’єром.

І якщо відставка міністра з офісу на Даунінг-стріт - вже привід для відставки прем’єра, то відставка міністра з офісу на Грушевського породжує лише інформаційний шум.

Автори: Василь Каменецький, Тарас Фролов

З урядів Тимошенко і Брауна міністри тікають щодуху

Україна: «Пропало всьо!»

«У сьогоднішній ситуації, коли світова криза буквально їсть країну великими шматками, потрібно всім бути разом, і я буду за це боротися»,- сказала Юлія Володимирівна Тимошенко в своїй епохальній промові, що ввійшла до історії під назвою «Пропало всьо». І слова прем’єрки-кризобориці про «потрібно бути разом» вкотре не розійшлися з ділами.

Не пройшло й десяти днів, як із Кабміну зі скандалом пішов у відставку міністр транспорту Йосип Вінський. Таким чином, в уряді Тимошенко, який, за її словами, єдиний бореться із страшною кризою, наразі порожні чотири ключові мінстерські посади – міністрів фінасів, закордонних справ, оборони та транспорту. А в кандидатах на виліт перебувають ще кілька міністрів.

Відразу зазначимо: Йосип Вінський – це вам не ющенківець Огризко або давній ворог і суперник Єхануров. Нагадаємо, що Вінський після переходу соціалістів Мороза на бік партії Регіонів зі скандалом залишив Соцпартію і перейшов до «Батьківщини» Юлії Тимошенко. На позачергових виборах 2007 року його роль була надзвичайно важливою: саме авторитет Вінського був одним з ключових факторів переходу більшості виборців Соцпартії під прапори із сердечком.

«Заходи по протидії кризи в усьому світі мають два пріоритетних напрямки. Перший – фінансовий (криза набула глобального характеру після того, як з іпотечної перетворилася на фінансову). «Другий – це розвиток внутрішньої інфраструктури, який в умовах спаду виробництва дозволяє створити потужний попит та нові робочі місця всередині країни. Тут класичним засобом є транспортна галузь – «антикризові» дороги будував ще Рузвельт. До того ж на Мінтранс покладається чимала доля роботи по підготовці до Євро-12.

І саме сьогодні, коли прем’єрка Тимошенко робить боротьбу з кризою ключовим гаслом своєї президентської кампанії, ці два найголовніші антикризові напрямки залишилися без керівників. Причому призначити міністрів у парламенті Тимошенко не може, бо в коаліції не вистачає голосів.

Мінтрансом керуватиме вже четвертий «в.о.» в уряді. Відсутність повноцінного керівника є негативом у квадраті: по-перше, ніхто не зможе запроваджувати дійсно радикальних антикризових заходів, бо не матиме на це повноважень.

По-друге, у чиновників «не першого, і не другого ешелону», пролобійованих на керівні посади в Мінфіні та Мінтрансі без участі парламенту (а отже не обтяженими хоча б мінімальною відповідальністю) нинішніми політичними попутниками Тимошенко (в першу чергу, це представники "кадрового рекетира" Литвина), виникають широкі можливості для проштовхування своїх інтересів.

Ця вже чергова відставка з уряду Тимошенко свідчить про цікаву тенденцію: прем’єр бачить у колегах-урядовцях чи політичних партнерах лише дві ролі: раба або ворога. І як тільки хтось із «друзів і соратників» хоча б мімікою натякає на непокору - його оголошують ворогом і знищують всіма можливими засобами. Попередні послуги чи дружба при цьому не мають жодного значення.

Схоже для Тимошенко український політикум – це щось на кшталт телегри «Останній герой», де переможець, щоб перемогти, має з’їсти всіх інших.

Британія: будинок для качок і урядова криза

На початку літа правляча партія Британії пережила катастроф: ідставку чотирьох міністрів, поразку на місцевих загальноєвропейських виборах. Прем’єр Браун втримався на посаді.

Джерело Офіційний сайт прем'єр-міністра Британії

Гордонн Браун попри численні політичні проблеми у відставку йти не збирається

Чи не головну роль у британській урядовій кризі зіграв скандал з витратами депутатів, що розгорівся у травні. Переважна більшість членів парламенту мають два помешкання – у виборчому окрузі, та в Лондоні, де проходять засідання парламенту.

Згідно правил депутати можуть вимагати від держави компенсацію витрат, що пішли на утримання другого помешкання. До початку травня 2009 року для широкого загалу було невідомо, скільки та на що саме витрачали парламентарі, утримуючи друге помешкання.

На початку травня газета Дейлі Телеграф почала публікувати серію сенсаційних матеріалів - компенсаційні вимоги парламентарів. Будинок для качок, за який один з парламентарів вимагав 1 645 фунтів, став символом скандалу.

Вже за три дні після першої публікації прем’єр-міністр Гордон Браун від імені всіх політиків вибачився перед британцями за поведінку народних обранців. Парламентарі, хоч і не визнали, що порушили закон, все ж почали повертати гроші до скарбниці.

Керівництво всіх партій, ініціювало «очищення» своїх рядів від політиків з заплямованою репутацією, аби виглядати привабливішими на наступних виборах до парламенту. Багато з тих, хто був замішаний у скандалі, заявили, що не будуть висувати свої кандидатури на наступних парламентських виборах.

Скандал відчутно ударив по правлячій партії - лейбористи й до цього мали не найкращий рейтинг. Виправити ситуацію могла перестановка в уряді, яку Гордон Браун запланував на 5 червня – день, коли стануть відомі результати місцевих муніципальних виборів та виборів до Європарламенту.

Перестановка була потрібна для того, аби для посилення прем’єрської команди перед загальними виборами 2010 року та тихо позбавитись урядовців, заплямованих скандалом. Втім, тихої перестановки не відбулось і певний час здавалось, що перший тиждень літа, стане останнім тижнем прем’єрства Гордона Брауна.

Порнофільм для міністра

2 червня громадськості стало відомо про те, що у відставку йде Джекі Сміт, перша жінка на посаді міністра внутрішніх справ. Про свою відставку Сміт повідомила прем’єру квітні. Для відставки було дві причини: по-перше, ще за два місяці до публікацій у Дейлі Телегарф, стало відомо, що вона вимагав 116 000 фунтів компенсації за утримання другого будинку, в якому вона мешкала разом з сестрою. А у березні Сміт знову опинилась у центрі скандалу.

Газета Сандей Експрес повідомила, що Сміт заявила про компенсацію вартості двох порнаграфічних фільмів, які її чоловік замовив по кабельному телебаченню. Сміт та її чоловік публічно вибачились за помилку і міністр повернула гроші.

Міністр внутрішніх справ Джекі Сміт. Її чоловік купував порнофільми за рахунок бюджету

По-друге, наприкінці минулого року їй не вдалось «провести» через Палату Общин проект закону про боротьбу з тероризмом та вона не змогла залишити свою людину на посту шефа лондонської поліції. Інформація про відставку мала бути оприлюднена під час перестановки в уряді. Те що, новина потрапила до газет на три дні раніше запланованого, зробило позиції прем’єра Брауна дуже вразливим перед муніципальними виборами 4 червня.

Колеги закликали Брауна «відійти у бік»

Ситуація лише погіршилась, коли наступного дня, міністр у питаннях національностей та місцевого самоврядування Хезіл Блірс у своєму зверненні до преси повідомила, що «повертається до основ» і йде у відставку. Її заяву розцінили, як виклик прем’єру.

Та пані Блірс також була причетна до скандалу з витратами. За інформацією опублікованою в Дейлі Телеграф, міністр витратила 5000 фунтів на меблювання помешкання, та не сплатила податків приблизно на 13 тисяч фунтів.

Повідомивши про відставку у менш ніж за добу до виборів в муніципалітети та Європарламент Хезел Блірс завдала серйозного удару по репутації Гордона Брауна та ще більше погіршила шанси лейбористів на майбутніх виборах.

Після серії відставок вибори до Європарламенту та місцевих муніципалітетів, справдили найпохмуріші прогнози. Лейбористи, зазнали катастрофічної поразки та посіли третє місце на муніципальних виборах. Вони не здобули контролю над жодним муніципалітетом.

Опозиційна консервативна партія посіла перше місце, на другому - ліберальні демократи. Консерватори також виграли і вибори до Європарламенту, отримавши 28 відсотків голосів. Лейбористи, 15,7%, знову посіли третє місце.

Втім це були не всі погані новини того дня. Ледь зачинились виборчі дільниці, про свою відставку повідомив міністр праці та пенсійної політики Джеймс Парнелл.

Як йшлося у листі міністра, опублікованого у газетах наступного дня, подальше лідерство Брауна в партії «робить майбутню перемогу консерваторів більш, а не менш вірогідною». Він закликав Брауна «відійти у бік». «Я ж іду у відставку. Партія існувала задовго до нас, і ми хочемо, аби вона продовжувала існувати ще довго після нас». Та Парнелл теж був замішаний у скандалі з витратами, серед яких найскромнішими були 247 фунтів за 3 000 «гнучких магнітів для холодильника».

Третя відставка за три дні та лист з закликом про відставку прем’єра оглядачі назвали «ножем у спину прем’єра». З’явились чутки про електронний лист, розповсюджений серед бекбенчерів лейбористської партії, з вимогою до Гордона Брауна подати у відставку.

Бекбенчери - «ті хто займають задні лави» - це парламентарі, які не входять до кабінету (урядового чи тіньового) і не мають права висловлюватись від імені партії. Зазвичай бекбенчерами є недавно обрані депутати, або колишні члени уряду. Кожен окремий бекбенчер не має великого впливу на ситуацію у Палаті общин, але їх об’єднання може привести до великих політичних змін.

Прем’єр залишився бо лейбористи бояться йти на вибори

Перелом у британській урядовій кризі ознаменувала ще одна – четверта! – відставка. 5 червня міністр оборони Джон Хаттон заявив що йде з посади.

Втім, на відміну від інших відставних міністрів, Хаттон не був замішаний у скандалі з витратами. «Я не збираюсь брати участь у наступних загальних виборах, - повідомив він у телеінтерв’ю, - Я вважаю, що буде цілком правильно, якщо Гордон, якого я підтримую і поважаю, буде отримає такий кабінет, який підтримає його під час виборів, і, сподіваймося, виграє їх з ним. Я ж не можу бути частиною цієї команди».

Слідом за Хаттоном Брауна підтримали чільні політики лейбористів Девід Міллібенд та Алан Джонсон. У своїй заяві Джонсон наголосив, що він продовжує вірити, у те, що Гордон Браун - найкраща «людина на посаді прем’єра». Міністр з питань бізнесу та інновацій, лорд Мендельсон, відомий критик прем’єра, також висловив йому свою підтримку. «Ми маємо об’єднатись навколо прем’єр-міністра. Я гадаю, весь кабінет підтримає прем’єра» - сказав лорд Мендельсон.

Така солідарність, пояснюється оглядачами зокрема й тим, що підтримати Брауна — найліпше, що можуть зробити лейбористи обох таборів (прихильники Брауна та попереднього прем’єра Блера). Він отримав посаду прем’єра не через загальні вибори, а через вибори всередині партії, після того як його попередник Тоні Блер пішов у відставку.

Відставка Брауна та призначення другого поспіль прем’єр-міністра, обраного не британцями, а однопартійцями (які стрімко втрачає свою популярність) неминуче призведе до незапланованих загальних виборів. Шанси ж лейбористів їх виграти зараз – мізерні.

Однією з сильних сторін Гордона Брауна висока обізнаність у фінансових та економічних питаннях. Адже саме він минулої осені був одним з тих, хто вказав світу на шлях виходу з прецесії. У той час, коли американська адміністрація намагалась вирішити проблему за допомогою інструментів вільного ринку, уряд Брауна почав вливати гроші у банки, що найбільше постраждали від кризи.

За прогнозами, цього року Великобританія може отримати найбільший дефіцит бюджету у співвідношенні із розміром економіки, та найбільший державний борг з часів Другої світової війни. Єдиною можливістю уникнути катастрофи у найближчі роки є збереження довіри до фінансових ринків країни. Британських політиків здатних втримати цю довіру – небагато і Гордон Браун один з них.

уряд браун світ відставка тимошенко україна

Знак гривні
Знак гривні