Б

«Бойовий гіпноз для кіз»: Боб Марлі воює в Іраку та інші позитивні вібрації Армії США

«Ми повинні переконати ворога, що не становимо для нього загрози. Ти просто дивишся йому в очі і монотонно повторюєш: я нічого тобі не зроблю, я нічого тобі не зроблю, я тобі не загрожую, я не становлю для тебе небезпеки. А потім хапаєш кулькову ручку і встромлюєш йому в горло, так щоб фонтан крові забризкав його друзів. Це називається «перемогти ворога засобами візуальної естетики» – так персонаж комедійного фільму «Бойовий гіпноз проти кіз» Лін Кеседі (у блискучому виконанні Джорджа Клуні) навчає свого друга журналіста Боба Вілтона (Еван Макгрегор) методам боротьби «сучасних джедаїв».

Добро без кулаків дивилася: Олександра КИРИЧУК, "Останній кінопоказ"

«Бойовий гіпноз проти кіз» Гранта Хеслова розповідає неймовірну історію одного американського військового підрозділу, заснованого на принципах езотеричного руху "нью-ейдж" та використанні надприродних властивостей людського організму.

Назва цього підрозділу «Армія нової землі». Такий собі римейк на "Армію нового зразка" Олівера Кромвеля, яка вирізала пів-Ірландії. Але АНЗ не ріже людей. Бійці підрозділу АНЗ вважають себе воїнами миру і називаються "джедаями" - лицарями добра із "Зоряних війн".

В рамках спеціально розроблених програм вони вчаться проходити крізь стіни, сприймати ауру живих організмів, гнути метал силою думки, бачити майбутнє, виходити за межі тілесної оболонки, використовувати силу нападників проти них самих, не вживати в мові поширених кліше, зупиняти поглядом серця кіз... ну і так далі.

Для розвитку таких здібностей вони ведуть "спосіб життя монахів" у його езотеричному розумінні :) - не вживають м’яса, практикують медитації та масаж прямої кишки, освоюють східну мудрість та єдиноборства, вчаться "жити в гармонії з планетою".

Згідно етичних принципів «Армії», її воїни намагаються використовувати тільки органічну продукцію, яка не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Заснував цей непереможний (за задумом) батальйон і розробив його доктрину, вигаданий персонаж Біл Джанґо (роль якого виконує Джеф Бріджес) після тривалого життя в хіппівській комуні та вивчення різноманітних езотеричних практик.

Коротше кажучи, основа гумору цієї комедії – їдкий, але в принципі добрий стьоб над рухом нью-ейдж шляхом демонстрації наслідків занадто буквального розуміння метафоричного твердження про «безмежні можливості людини».

Але найцікавіше в цій історії те, що в її основі – цілком реальний феномен. Якщо вірити Інтернету, «Армія нової землі» - вигадана назва для справжнього військового підрозділу, відомого як «Перший батальйон землі», заснованого в 1978 році полковником Джимом Ченоном (реальний прототип Біла Джанґо).

«Бойовий гіпноз для кіз» знятий за мотивами однойменної документальної книжки Джона Ронсона, присвяченої цій дивній сторінці в історії американської армії.

На сайті, присвяченому цьому батальйону, в розділі «Iсторія cтворення» нам повідомляють про підполковника Джима Ченона, який "заснував Перший Батальйон Землі, що об’єднав нові технології для підтримки концептуального прототипу солдата майбутнього".

Ченон надихався при цьому ідеями рухів, присвячених "розкриттю людського потенціалу та техніками поглибленого розвитку людини".

Портрет підполковника Ченона. Художник - Моріц Рейчелт, із серії «Монстри миру»

Свої думки щодо прототипу солдата майбутнього Ченон виклав у спеціально розробленому ним 125-сторінковому навчальному посібнику для солдатів «Першого батальйону», який, власне, і фігурує у фільмі.

І всі озвучені вигаданим персонажем Ліном Кеседі шизануті принципи «воїнів-джедаїв» є, здебільшого, дослівними цитатами з цього видання.

Як це не парадоксально, але намір Ченона дійсно полягав в тому, щоб використати ідеї пацифістського руху хіпі для вдосконалення американської армії.

«Слово Ченона розповсюджувалося, й інші службовці Армії Сполучених Штатів почали захоплено впроваджувати його інноваційні ідеї. …

Правда в тому, що американська армія є однією з найбільш творчих організацій в світі і повинна продовжувати такою бути, щоб бути готовою до радикально різних місій, які вона має виконувати.

Нажаль, багато людей цього не розуміє через усталені стереотипи, створені медіа довкола військової культури».

Вище, як легко здогадатися, була наведена ще одна цитата з сайту «Батальйону».

Невипадково, звісно, Ченон використовував щодо своїх «суперсолдатів» слово "джедай" – бо якщо в його пацифістського нью-ейдж-мілітаризму і був попередник, то саме Джордж Лукас.

Особливість придуманих Лукасом воїнів-джедаїв полягала не тільки в їх непереможності та надприродних здібностях. Основою їх сили, як ми пам’ятаємо, була відданість добру та особливий етичний кодекс. І свої військові супер-здібності, набуті шляхом тривалого внутрішнього самовдосконалення, джедай використовував тільки в боротьбі зі злом, до того ж, абсолютним.

Відомий факт, що до числа фанатів «Зоряних війн» належав американський президент Роналд Рейган. Іменем цього фільму був названий навіть розроблений ним план будівництва космічного протиракетного щита - розрахованого, звісно, в першу чергу, на захист проти радянських ракет.

В рейганівській міфологічній картині світу, Радянський Союз, безперечно виконував роль «темного боку сили». Місія боротьби з темними силами належала, звісно, американським джедаям-миротворцям.

Ченон, щоправда створив свою доктрину військових джедаїв до того як Рейган став президентом. Але створюючи її, він керувався, по суті, тим же міфом, який американський президент поклав пізніше в основу своєї риторики щодо холодної війни. Міфом про американські військові сили як миротворчі сили добра.

Але комічність хіпі-полковника полягає в тому, що він і цю метафору знову ж таки, сприйняв буквально.

Оригінальні рекомендації з посібника, який ліг в основу фільму: "Бійці підрозділу несуть символи і звуки миру..."

Виходячи з миротворчої, «світлої» місії американської армії, Ченон спробував реалізувати таку добру природу американської армії також і на рівні безпосередньо військових тактик.

Адже добра армія і війну повинна вести по доброму: не забруднювати середовища, не причиняти зайвих страждань ворогові.

Ось як Ченон це формулює в своєму посібнику: «Ця нова сила спочатку спробує завоювати серце та свідомість ворога, використовуючи позитивні вібрації (останні два слова - цитата з популярної пісні Боба Марлі), тримаючи в руках символічних тварин миру (наприклад, ягнят), вітаючи їх сяючим поглядом.»

Aбсурд - якщо сприймати це буквально. Персонаж Клуні Лін Кеседі в «Бойовому гіпнозі» тому й виглядає таким неймовірно смішним, бо намагається буквально втілювати всі приписи Ченона в життя. До того ж на війні в Іраці.

Проте, якщо розглянути інструкції Ченона в метафоричному ключі, вони набувають цілком адекватного та актуального звучання. І в «Бойовому гіпнозі», до речі, присутній персонаж, який саме таким чином цими приписами керується, - такий-собі «американський бізнесмен».

Поки Лін Кеседі недолуго і зворушливо намагається вплинути на ворогів «сяючим поглядом» та силою думки, бізнесмен завойовує їх серця та свідомість, будуючи Макдональдси, Старбакси та насичуючи місцевий ринок дешевими товарами.

«Я даю цим людям те, чого вони найбільше хочуть. Я роблю їх щасливими», - коментує він свою бізнес-стратегію.

«Але якщо такими мирними засобами не вдасться умиротворити ворога, члени батальйону можуть застосувати несмертельну зброю. Смертельна зброя є крайнім засобом», - написано далі в інструкції Ченона.

Це незначне уточнення про «крайній засіб» (без можливості застосування якого, тим не менше, не обійтись) відразу ставить все на свої місця, не залишаючи щодо «миротворчої місії» «армії джедаїв» жодних сумнівів.

З погляду психоаналізу, буквальне розуміння метафори є ознакою божевілля. Божевілля в цьому сенсі можна трактувати як виключність із простору символічного порядку - простору культури та ідеології.

Армія нової землі: Біл Джанґо (Джеф Бріджес) та Лін Кеседі (Джордж Клуні)

Метафори, що входять до повсякденного обігу є, як відомо, ефективним інструментом ідеології, але, звісно, запорукою такого їх ідеологічного функціонування є їх «правильне» розуміння.

У випадку ж Ченона, саме таке «божевільне» буквальне розуміння ним ключової для американської (і не тільки) ідеології метафори «доброї миротворчої армії» та - що ще гірше - його спроби цю метафору реалізувати буквально призвели до демонстрації того, що

«добро» в кінцевому рахунку є не більш, ніж тактичним прийомом (ефективність якого до того ж підкріплюється можливістю переходу до «крайніх засобів»).

Згідно з Джоном Ронсоном, до речі, деякі з розробок Ченона використовуються американськими військовими до цього часу.

Приміром, пропаговане ним застосування музики для впливу на свідомість ворога, практикується в тюрмі Гуантанамо.

В газеті "Ґардіан", зокрема, минулого року писали про тортури за допомогою пісеньки динозаврика Барні з дитячого телесеріалу «Барні та друзі». Якщо це правда, то більш промовистого використання «позитивних вібрацій» в «миротворчих цілях» годі й шукати.

кінорецензія культура кіно

Знак гривні
Знак гривні