П

Проститутки чи феміністки? Кілька питань до руху FEMEN (+ФОТО)

Майже одночасно з презентацією логотипу Євро-2012 на Михайлівській площі у Києві грали - незважаючи на мороз - напівголі дівчата з організації ФЕМЕН у футбол із проститутками. Я жодного разу не була присутня на акціях так званих феміністок із угруповання Фемен, а лише читала про них репортажі і дивилася фотографії з їхніх акцій, із яких мені запам'яталися чомусь зовсім не обличчя.

Псевдофемінізм від FEMEN аналізувала: Світлана ПИРКАЛО, Бі-Бі-Сі, спеціально для ZaUA.org

ФОТО: Олександр СЕНЬКО

Щоразу при впорскуванні інформації про цих пань в україномовний Інтернет мої брови підіймалися все вище і вище, морщачи лоба, а в моєму віці це не комендується навіть у суспільстві з принаймні законодавчою перемогою ідей фемінізму.

Це команда проституток. Цікаво скільки їм заплатили, щоб вони позували напівголими в пятиградусний мороз?

Останньою новиною стала гра цих дівчат у футбол з проститутками, аби підкреслити небезпеку міжнародних чемпіонатів -таких, як Євро-2012, - через зростання міжнародного секс-туризму і таке інше. Отож хочу звернутися до так званих феміністок із кількома запитаннями через це шановне видання.

Сутенер?

Я бачу фотографію двох ідентичних блондинок і двох брюнеток із яскравовираженими і підкресленими вторинними статевими ознаками і по-особливому накачаними губами.

"Феміністки" і проститутки: знайдіть різницю

Це команда "Фемен" чи проституток? Чи тут два на два? Чим відрізнятимуться вони на полі, за умов, що надають перевагу практично однаковій формі?Чому тільки чотири - адже має бути 11?Чому ті, в кого на грудях логотип Польщі, - блондинки, а в кого України - брюнетки? Який тут закодований феміністичний месидж?

Фемен хоче привернути увагу до загрози легалізації проституції внаслідок проведення міжнародних футбольних матчів. Наскільки мені відомо, зараз надання секс-послуг не є карним злочином, а є адміністративним правопорушенням. Чи влаштовує така ситуація Фемен, чи вони хочуть криміналізувати надання секс-послуг? (Раніше рух виступав за криміналізацію клієнтів, підтримуючи відповідний законопроект, який так і не прийняла Верховна Рада).

В чому конкретно загроза легалізації проституції в Україні? Чи в курсі пані з Фемен, що багато громадських організацій світу, які займаються захистом прав жінок (що є головною метою фемінізму), в тому числі проституток, твердять: легалізація - один із найшвидших і найнадійніших шляхів захисту жінок у екс-індустрії від насильства? Чи чули вони аргументи про те, що навіть криміналізація клієнтів заганяє проституток у тінь, у підпілля, через що вони не можуть отримувати допомогу й захист? Що думають з цього приводу?

Які саме заяви лідерів України свідчать про плани легалізації проституції під приводом Євро-2012? Чи були ці заяви зроблені в публічному просторі, чи індивідуально членкиням руху Фемен? Якщо останнє, чи можна деталізувати, хто, кому і за яких обставин робив такі заяви? Мені це цікаво як журналісту.

Яким саме чином викид у ноосферу інформаційних повідомлень із фото напівоголених, розфарбованих дівчат із мінімальним текстовим супроводом, який до того ж рясніє словами "проституція, секс, торгівля, туризм, тіло", має сприяти покращенню іміджу України, яка "славиться" своїми проститутками і просто дівчатами без особливих комплексів?

Лідер цього руху Ганна Гуцол твердить, що вона з колежанками рада проведенню в Україні чемпіонату і вважає неприпустим, що за "культурою тіла і духом перемоги тягнеться хвіст проституції і секс-туризму". Яким чином ідеї культури тіла і духу перемоги, що підозріло відгонять арійством, співвідносні з ідеями фемінізму, а отже й гуманізму?

Чому рух Фемен вважає припустимим добиватися поставлених цілей відвертою демонстрацією тілесних принад? Чи пропонувати своє тіло в обмін на щось інше - не є засадничим принципом проституції, з якою вони, за їхнім твердженням, борються?

Чому рух Фемен складається виключно з молодих привабливих жінок, які еротично виглядають напівоголеними на фотографіях? Чи їхню позицію не поділяють жінки середнього і старшого віку, чи жінки з більшими формами?

Тепер щодо попередніх акцій.

Одна з них - протест проти роздування паніки з приводу свинячого грипу в голому вигляді. Питання: Яким чином розгулювання в голому вигляді з марлевими пов'язками замість білизни по холодному осінньому Києву змусить зупинити паніку і почати мити руки для профілактики грипу? Чи є логічним продовженням акція протесту проти СНІДу, під час якої активістки руху Фемен почнуть колотися знайденими на смітниках шприцами, або протест проти алкоголізму шляхом випивання ящика горілки в одне рило?

Акція протесту проти порносайтів - також, звісно, з оголеними грудьми в центрі Києва. Питання: До акції, як твердить Ганна Гуцол, Гугл викидав понад 400 тисяч посилань на запит "проститутки України". Тепер це 340 тисяч українською мовою, понад 17 мільйонів російською, а пошук на "Ukrainian prostitutes" повертає понад 2 з половиною мільйони лінків. Це як - краще чи гірше?

Якщо однією з цілей акції був піар програми фільтрування порносайтів під назвою бордель.нет, то чому в Інтернеті на запит цієї програми випадає тільки порнографія?

FEMEN виграли 3:0

Та й де вебсайт самого Фемена з їхньою програмою, обгрунтуванням законодавчих ініціатив (а вони твердять, що ініціювали розгляд у парламенті закону про криміналізацію клієнтів секс-бізнесу) та ідеологічного підгрунтя? Можливо, якби мені це все сподобалося, і я б туди вступила. Правда, мене б не взяли - застара.

Акція "Україна - не бордель". Питання: Яким чином обійми напівголих дівчат у майках-сіточках та демонстрація поставленого хореографом псевдо-стриптизу перед Верховною Радою мають довести світові, що Україна - не бордель?

Про що говорить той факт, що в "наглядовій раді" руху - продюсер, медіа-діяч і політтехнолог, а сам рух не приховує бажання пропіаритися на Заході?

До речі, на відміну від того, що твердить лідерка руху, У Британії надання сексуальних послуг за гроші не є забороненим для обох сторін. Проте нелегальною є деяка інша діяльність - так званий "kerb-crowling", тобто тиняння по дорогах, де часто стоять проститутки, з метою зняти їх, сутенерство, утримання борделю і деяка інша. Тобто посилатися на досвід Британії в криміналізації клієнтів некоректно. Хоча у Швеції, яку вона також згадувала, користування секс-послугами за гроші тягне відповідальність.

Вгадай де FEMEN

Але наприкінці хочу все ж привітати рух Фемен із єдиною акцією, яка мала негайний очевидний результат. Коли одна з членкинь руху надягла кремовий торт на голову письменнику Олесю Бузині, він жорстко схопив її і не відпускав до прибуття міліції, а чоловікам, які намагалися захистити дівчину, набризкав в очі сльозогінним газом із балончика. Думаю, у всіх, у кого ще досі були сумніви з приводу справжньої сутності пана Бузини, вони вмить розвіялися. Ось про такі акції мені було б цікаво читати й надалі. На цицьки я і в дзеркалі можу подивитися.

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

фемен Євро-2012 фріки секс

Знак гривні
Знак гривні