К

Кіно і Юля. По телевізору показали передвиборчий фільм Тимошенко

Хтось із політтехнологів колись влучно підмітив, що головна ідея будь-якої виборчої кампанії Юлії Тимошенко по суті зводиться до двох слів - "Юлія Тимошенко". Жодних інших месиджів, окрім тих, які несе в собі образ Прекрасної Дами з Косою, для агітації виборців вона не потребує. Власне, саме через це фільм і вийшов таким, як вийшов. Однак є кілька цікавих моментів, на які варто звернути увагу.

Ні, мова йде не про популістські тези про "Юлю, Яка Хоче Зробити Краще Україні" та про зрадників, які ображають "хрупкую жєнщіну". З фільму створюється враження, що Юлю призначав прем'єром якийсь анонім на виконання волі народу, а звільняв "зрадник Ющенко".

Або що Тимошенко "очолила рух проти олігархії" - так, наче не було ЄЕСУ в минулому і десятків олігархів у нинішній фракції БЮТ в Раді. Це все типове і бачене неодноразово.

Однак привертає увагу своєрідна форма фільму, який переважно складається із такого собі слайд-шоу різноманітних фото з життя Тимошенко. Сама героїня в кадрі говорить мало.

Важко сказати, чи справлять на виборця враження слова письменника Коельйо про неабиякий харизматизм Тимошенко. Однак дифірамби у виконанні екс-президента та екс-СДПУшника Кравчука там, схоже, таки зайві.

На роль морального авторитета він не тягне, а от знайти те, що говорив Кравчук на адресу Тимошенко, ідучи на вибори 2006 року першим номером антипомаранчевого блоку "Не Так", не складе особливих труднощів.

В цьому сенсі прикметними є фото із зображенням політика Степана Хмари, які кілька разів з'являються у фільмі. Він свого часу чимало допоміг Юлії Тимошенко у найскрутніші для неї часи. І який зараз інакше як зрадницею інтересів України її не називає.

Однак найцікавіше інше. Глядач відразу звертає увагу на кількість знімків із сімейного архіву, де Юлія Тимошенко зображена разом із своїм чоловіком. Не секрет, що Олександр Тимошенко поруч зі своєю дружиною фактично не з'являється.

І ще один момент дисонує із загальною тональністю панегірика на адресу Тимошенко: кількаразова згадка про те, що вона могла зберегти свій бізнес, але натомість пожертвувала комерційними інтересами заради політичної кар'єри.

Схоже, що ці два моменти з'явилися у фільмі невипадково. Створюється враження, що політтехнологи БЮТ намагаються в такий спосіб попередити піар-атаку конкурентів, яка розвиватиметься по двох напрямках.

Перший - це особисте життя і стосунки з чоловіком. Другий - бізнес-оборудки Тимошенко, колишні та минулі. Виглядає так, що змальовуючи Тимошенко в ролі ніжної відданої дружини, яка пожертвувала бізнесом заради політики, автори фільму намагаються дезавуювати потенційну критику ще до того, як вона була озвучена.

вибори тимошенко говорильня політреклама

Знак гривні
Знак гривні