А

Анатомія ганьби. З чого почався і як розвивався переляк на Тернопільщині щодо евакуйованих з Китаю

Тест на людяність провалили. Протести щодо евакуйованих показали сотні світових ЗМІ. Істерика почалася з Тернопільщини. Страх затуманив голови, серця та душі. Чому на Галичині, де проживає патріотична більшість, де люди вірять у Бога та щонеділі ходять до церкви, легко піддалися паніці та страху? Дорослі та малі молилися не за здоров’я нації, а за те, щоб «своїх» не привезли до них. Хто посіяв страх перед хворобою, чому люди взялися будувати блокпости та як все закінчилося «зрубаними» головами чиновників?

Автор: Віра Сумська

Із чого все почалося?

Отже, з початку. 17 лютого в обідню пору на сайті «Тернополяни» вперше з’являється інсайдерська інформація про те, що евакуйованих із Китаю українців начебто мають привезти в санаторій «Медобори», що в селі Конопківка Теребовлянського району.

Інформація про це зі швидкістю світла розлетілася по місцевих сайтах, які живуть із передруків чужих статей і новин. Керуючись бажанням «відхопити» частину трафіку в конкурентів, сайти швидко поширили інформацію у районних новинних групах у Фейсбуці.

Ефект не змусив довго чекати. Поки великі місцеві видання з’ясовували, чи це не фейк, жителі районів почали розміщувати пости про акцію протесту в містечку Микулинці, що в Теребовлянському районі. Саме ж село Конопківка, де розташований санаторій «Медобори», входить до складу Микулинецької громади.

Униканням відповідей масла у вогонь підлили і в Тернопільській ОДА та головному управлінні Нацполіції області. Навіть ті журналісти, які спочатку не вірили у правдивість «закиду», стали сумніватися у своїх припущеннях.

За інформацією сайту «20 хвилин», працівники якого звернулися за роз’ясненнями до влади та поліції, останні у відповідь не змогли ані підтвердити інформацію, ані спростувати її.

– Ми самі дізналися про це зі ЗМІ, – прокоментували тоді у прес-службі ГУ Нацполіції Тернопільської області. – Звернулися за роз’ясненнями в Київ, буде офіційна позиція – будемо коментувати.

В облдержадміністрації (ОДА) також запевнили, що вперше про можливий приїзд евакуйованих з Китаю українців на Тернопільщину дізналися з сайтів.

– У нас немає офіційного підтвердження цієї інформації. Ми перевіряємо даний факт, – повідомила радниця голови Тернопільської ОДА Надія Березюк.

Поки увечері 17 лютого в мережі наростала паніка, а місцеві ЗМІ посилено підкидали новини про небезпечність коронавірусу, високу смертність (насправді смертність менша за 3%, і декілька попередніх схожих вірусів спричиняли більшу смертність) та відсутність вакцини, яка може допомогти, влада просто мовчала.

Лише о 21.54 17 лютого у Фейсбук голова ОДА Ігор Сопель написав: "Спілкувався з представниками Міністерства охорони здоров'я України. Офіційного підтвердження про приїзд евакуйованих з Китаю людей на територію Тернопільської області немає!»

Перелякані жителі області шукали відповіді і в центральних медіа. Але її там не було. Загальноукраїнські телеканали в погоні за рейтингами теж нагнітали страх навколо коронавірусу – і панічними та не завжди правдивими твердженнями, і тоном подачі сюжетів.

А влада уникала відповідей. Так, Міністерство охорони здоров'я вирішило не називати місце утримання українців, яких 19 лютого евакуюють з Китаю, про це писали чи не всі ЗМІ.

"Визначено дві установи, які я не можу назвати, але вони є. У них проводять повну підготовку. Один заклад основний, інший резервний на випадок, якщо щось станеться", – сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За день організували чотири блокпости

Ореол таємничості, що повис над Тернопільщиною, поділив її жителів на табори.

Зранку 18 січня у Микулинцях влаштували позачергову сесію громади (ОТГ). Заспокоїти обурений натовп з області приїхали і керівники поліції та управління ДСНС, і медики. Переконували громадян не панікувати. Та марно.

Пікет на в'їзді у Микулинці. Є дрова і польова кухня, керівництво місцевої громади допомагало пікетувальникам усім, чим могло

– Де Конопківка, а де Китай?! Ми готові стояти не тільки вдень, а і вночі, – кричали люди з натовпу. – Ми не допустимо, аби захворіли наші діти чи рідні.

За лічені години на в'їзді у Микулинці люди організували блокпости. Згодом таких виросло аж чотири. Поставили цілі бетонні конструкції, аби автобуси не проїхали, поробили окопи, аби не «пустити» коронавірус до себе.

Директор санаторію «Медобори» Василь Мартинюк під тиском громади зізнався, що працівники МОЗ були у гостях, а потім його викликали в Київ.

– Пояснили, що обрали 20 закладів, у яких можуть бути розміщені люди, яких евакуюють з Китаю. І серед них – наш санаторій, – звітував Василь Мартинюк перед односельцями.

Ті у відповідь кричали: «Ганьба!».

Не заспокоїв обурених і керівник обласної поліції, який наполягав – усіх провокаторів будуть відстежувати. Про те, що не варто панікувати завчасно, під час зустрічі з людьми говорив і лікар-інфекціоніст вищої кваліфікаційної категорії, доктор медичних наук Василь Копча.

– Вірус передається лише трьома шляхами: повітряно-крапельним, при тісному контакті з хворим та фекально-оральним. Тому причини для паніки немає, – запевняв він.

Але люди не чули! Коронавірус – ось що затуманило голову!

– Поселіть їх на військові бази, реставруйте готель у "Чорнобилі", – кричали вони.

Чому обрали приватний санаторій «Медобори»?

Чому цей заклад? Цим питанням задавалися і пересічні громадяни, і журналісти. Санаторій «Медобори» – у приватній власності. Розрахований на 350 місць та розташований за 20 км від Тернополя.

На момент, коли чутки про можливий приїзд сюди евакуйованих з Уханя людей підтвердився, лікування у закладі проходили 40 пацієнтів. Через паніку, що «всі тепер помремо», ті вирішили виписатися від гріха подалі. Згодом стало відомо, що лишилися…

Директор закладу Василь Мартинюк розповідав, що під час огляду закладу спеціальною комісією мова йшла про окремий корпус, який може розмістити близько сотні людей. Умов для перебування в санаторії інфекційних хворих немає, зазначав директор. Тож при виникненні непередбачуваних ситуацій усіма питаннями мають займатися винятково інфекціоністи.

На сайті санаторію знаходимо наступний перелік послуг: пивотерапія, іпотерапія, апітерапія, кріотерапія, лікувальний чан тощо.

– Нам байдуже, кого до нас хочуть привезти – китайців, арабів чи українців, але це є загроза для життя тисяч людей. В Ухані для хворих побудували спеціалізовану лікарню за дуже короткий термін, а в нас людей, які можуть бути хворі, хочуть розмістити в санаторії. Не дамо. Готові рити землю, – ось із такими словами зверталися жителі Микулинців та Конопківки і до депутатів обласної ради на позачерговій сесії, яку скликали 19 лютого.

Капітан очевидність нагадує: Насправді везли не хворих, а людей, як мали бути на карантині. В разі, аби хтось захворів, то його мали б просто ізолювати. Коронавірус не передається на відстані більше двох метрів від хворого. Вірус може жити поза межами організму 2-5 діб. Але щоб не заразитися з поверхні, достатньо мити руки після перебування в зоні ризику. Небезпека від коронаовірусу в тому, що людина, яка вже перехворіла, ризикує отримати дуже складну пневмонію, яку й потрібно лікувати в лікарні.

Масла у вогонь підливали і депутати облради

На «дудку» протестувальникам зіграла й частина депутатів та чиновників.

– Два місяці ця біда ходить по світу, усі країни готуються, а в нас людей відправляють в непристосоване приміщення санаторію «Медобори», – говорив перший заступник голови ОДА Василь Деревляний. – За два місяці можна було знайти приміщення в лікарнях, які відповідають усім вимогам.

Про те, що на Тернопільщині не можуть прийняти евакуйованих з Уханя, заявляв і начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук.

– У нас є чітка позиція, що ми не можемо прийняти в Тернопільську область людей, які зараз знаходяться в Китаї. Ми не маємо можливості забезпечити відповідні умови для людей, яких мають повернути в Україну, – переконував він.

Зрештою зійшлися на тому, що всі 38 депутатів обласної ради одноголосно підтримали звернення до вищого керівництва держави про те, що Тернопільська область не може прийняти евакуйованих людей, оскільки для цього немає належних умов!

Із закликами зробити все, щоб не допустити розміщення евакуйованих з Китаю громадян поблизу Тернополя, виступив і міський голова Сергій Надал.

– Зараз є загроза, що неподалік Тернополя будуть люди, які потенційно можуть бути носіями відповідного вірусу, – говорив він.

У той же час мовчала лише ОДА, зокрема її голова – Ігор Сопель. За час «коронавірусної лихоманки» він жодного разу не зустрівся з людьми та не заспокоїв. Загалом ця ситуація зіграла на руку його політичним опонентам. Вони отримали чудову можливість позбутися Ігоря Сопеля через його неспроможність вплинути на ситуацію.

«Просили Бозю, щоб не привозили «своїх»

В очікуванні літака з евакуйованими жителі Теребовлянщини вирішили провести безсонну ніч. Увечері під дощем 18 лютого організували цілий молебень.

Молилися не за здоров’я нації, не за те, щоб проти коронавірусу винайшли вакцину. «З нами Бог»: так просили, щоб українців з Китаю не везли до них. Священник проводив службу, під час якої співали «Пресвятая Богородице, спаси нас».

Попри дощ стояли всю ніч.

Палили багаття, готували їсти та чекали на приїзд автобусів.

– Ми боїмося, щоб до нас не привезли заражених людей, – розповідав житель Микулинців. – «Медобори» – це санаторій, де лікують проблеми з хребтом, а не з інфекціями, тим паче такими. Якщо тут буде хвора людина, то це закінчиться бідою.

Відео з блок-постами на в'їзді до села Конопівка

Навіть коли в ЗМІ з’явилася інформація про те, що евакуйованих везуть на Полтавщину, протестувальники не почали розходитися. Вони сказали, що чекатимуть ще день-два, аби людей точно поселили у Нових Санжарах, аби ті не добралися до них.

«Перемогли, відстояли» – щасливі пости-відгуки лишали як прості люди, так і чиновники на своїх сторінках у Фейсбуці.

Як змінилися настрої в соцмережах

Поки одні тримали блокпости та панічно спостерігали за тим, куди повезуть евакуйованих, інші вели інформаційну війну в сомережах.

Частина жителів Тернопільщини, судячи з постів, злякано репостила повідомлення друзів чи із сайтів про те, що «до біди вже зовсім скоро».

Інші жартували, пробуючи довести ситуацію до абсурду і цим привернути увагу до неадекватності панікерів і включити критичне мислення. Та не всі сприйняли це за жарти.

Наприклад, в одній з місцевих тернопільських груп з’явилася інформація наступного змісту: під фото з автобусом, який палає і на якому щось написано великими ієрогліфами: «На теребовлянській об’їзній невідомі люди в медичних масках підпалили автобус та зникли на чорному ауді без номерних знаків у напрямку Микулинець!»

Цей стьоб зі «спаленим автобусом» не всім видався жартом. Хоча зовсім скоро у цій же групі почали з’являтися і інші жарти – «В Італії – смерть від коронавірусу. Не приймайте звідти грошей і заробітчан. Поширюй, щоб вірус не потрапив до нас».

Були й спроби місцевих користувачів соцмереж закликати інших до здорового глузду.

Уродженці Тернопільщини, які наразі залишаються в Китаї, присоромили земляків: «Коронавірус – не у тих людей, а у ваших головах. Будьте милосердними».

Скінчилися маски та «полетіли» перші голови

Тест на людяність – кожен вирішив його скласти по-своєму. У паніці люди розкупили маски з аптек. Як повідомляють місцеві ЗМІ, ажіотаж виник саме в період, коли мав прибути літак з евакуйованими.

Дефіцит масок – це не все.

Президент прийняв відставку голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля у зв’язку з ситуацією, що виникла в області через повернення українців з Китаю. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті 22 лютого.

Ігор Сопель не пройшов перевірку на стійкість та ефективність у період, коли мав максимально включитися в роботу. Це зіграло на руку його політичним опонентам. Підтримуючи народ та накручуючи спротив, вони заробили непогані дивіденди на майбутні місцеві вибори.

На верхах заявили, що усіх посадовців, які виступали проти евакуйованих громадян, притягнуть до відповідальності. Чи полетять ще чиїсь голови на Тернопільщині, залежить від того, яку політичну карту тут розіграють далі.

А поки евакуйовані з Уханя в Нових Санжарах, у Микулинцях, вочевидь, розбиратимуть блокпости. Чи будуть молитися, щоб наші громадяни, які повернулися в Україну, успішно покинули місце обсервації? Відповідь на це запитання кожен повинен дати сам.

микулинці коронавірус паніка тернопільщина абзац

Знак гривні
Знак гривні