К

Керівник Окружного Адміністративного Суду Києва Павло Вовк може стати впливовішим, ніж Зеленський

Днями НАБУ оприлюднило відео, на якому записані фрагменти прослуховування розмов керівника Окружного Адміністративного Суду Києва (ОАСК) Павла Вовка. Ми спробуємо пояснити, чому для кожного громадянина є надзвичайно важливим, чим закінчиться історія із розслідуванням можливої протиправної діяльності суддів ОАСК. Схоже, що через цей суд екс-регіонали (і Росія) можуть мати вплив на будь який орган влади в Україні.

Автор: Анатолій Бондаренко, графіка: Євгенія Дроздова

Що таке Окружний Адміністративний Суд Києва?

Адміністративні суди займаються справами, у яких однією з сторін виступають органи державної влади. Оскарження рішень, постанов, указів - всі подібні суперечки розглядаються адміністративними судами. Окружний Адміністративний Суд Києва (ОАСК) є особливим через своє розташування: власне, через те, що він у Києві.

Тут знаходиться більшість центральних державних органів України. Припустимо чисто гіпотетично ситуацію, що такий суд опинився під контролем активного і безпринципного голови, який може впливати на судові рішення. Що це означає? Це означає, що політична вага такого керівника знаходиться десь на рівні президента Зеленського.

Що таке Окружний Адміністративний Суд Києва насправді?

Якщо ви контролюєте ОАСК, ви можете: скасувати приватизацію Приватбанку, зупинити перейменування московської церкви, відсторонити Уляну Супрун, поновити Романа Насірова, зупинити життєво необхідну реформу Збройних Сил (це у воюючій країні!) - ось лише кілька найбільш відомих прикладів. Також ви, в принципі, можете шляхом тиску й шантажу контролювати чиновників будь-якого рангу або ставити під свій контроль інші органи влади.

Хто його контролює?

Головою ОАСК є Павло Вовк, якого абсолютною більшістю вибрали судді (нагадаю, у нас суддівське самоврядування) у 2015 році. До цього зайняти посаду йому допоміг Сергій Ківалов: екс-регіонал, багаторічний головний “рішала” в усьому, що стосується суддів. Тісний зв'язок з ним Вовк зберігає і зараз - це зрозуміло із записів. Вовк працював помічником Ківалова у ВР, з цього починалася його юридична кар'єра.

На посаду голови, разом з Ківаловим, йому допомагав влаштуватися такий собі Андрій Портнов, один із архітекторів узурпації влади Януковичем, який тепер, схоже, працює над проросійським реваншем в Україні. Після втечі з України в 2014 році він тривалий час жив у Москві, - навряд чи спецслужби Росії пропустили можливість завербувати такий талант. (Оновлено 18.07.2020 – з'явилися обґрунтовані підозри, що російський агент, керівник мережі з псевдом "Казбек" - цн саме він). Портнов - “хороший друг” правої руки і керівника офісу Зеленського Андрія Богдана (власна цитата останнього).




Виходить, що Росія та екс-регіонали можуть мати опосередкований чи прямий вплив на будь який орган влади в Україні шляхом потрібних рішень ОАСК?

Так, подібне припущення цілком логічне.

Як могла скластися така ситуація?

За планом судової реформи, ОАСК мав бути ліквідований, а його судді мали пройти оцінювання. Однак, імовірно, хтось із близького оточення президента Порошенка дав йому "гарну" пораду ОАСК "не чіпати" (Це могли бути Грановський або Кононов - ред.) Це спрацювало так само, як у більшості інших випадків, коли Порошенко вирішував не конфліктувати / не реформувати в обмін на лояльність, наприклад, з харківським та одеським міськими головами. Якщо конкретно, то вже у квітні 2019 року судді ОАСК вимагали почати щодо Порошенка процедуру імпічменту.

Як саме ОАСК може захоплювати контроль над державними установами?

У п'ятницю, 26 липня, НАБУ та відділ спецрозслідувань ГПУ оприлюднили частину матеріалів по справі ОАСК, яка стосується підозри щодо незаконного втручання суду в роботу інших органів влади. Серед іншого, там є записи розмов Павла Вовка та інших суддів ОАСК, в яких розкрито механізми часто дуже жорсткого впливу на інші органи влади. Сам Вовк все заперечує і називає відео скомпонованим із вирваних фраз.

Судячи із представлених на прес-конференції НАБУ матеріалів, Вовк, маючи у своєму розпорядженні безвідмовних суддів, може впливати на критично важливі рішення щодо держслужбовців. Через своїх "ручних" позивачів можна почати судові справи і дозволити або зупинити конкурс на посаду, визнати законним чи незаконним перебування на службі тощо. Можливо, у діяльності ОАСК є принаймні хоч якась антикорупційна складова? Так!

Антикорупційна "атомна бомба" в руках корупціонерів.

З представлених розмов і подальшого розвитку подій можна припустити, що керівництво ОАСК має вплив принаймні на два ключові антикорупційні органи: НАЗК (Національна агенція із запобігання корупції - вони працюють з електронними деклараціями) та ДБР (Державне Бюро Розслідувань - орган, який тепер замість прокуратури займається розслідуваннями злочинів держпосадовців).

НАЗК знаходить у потрібного чиновника проблеми з декларацією, у тому числі через те, що коректно заповнити їх доволі складно. Потім, судячи з записів, черга незалежного і справедливого суду. Після цього пряма дорога в реєстр корупціонерів. Екс-уповноважена АМКУ Агія Загребельська, відома своїми намаганями протистояти монополістам, стверджує, що подібний механізм реалізовувався вже не один раз щодо багатьох службовців різного рівня (далеко не всі з них - корупціонери). Саме такий перевірений спосіб обробки, якщо вірити записам, Павло Вовк задіяв проти омбудсвумен Людмили Денисової - використав знайдені НАЗК проблеми в її деклараціях і отримав можливість впливу завдяки тому, що судові справи по Денисовій проводилися в його суді.

Денисова й посади у Вищій Кваліфікаційній Комісії Суддів (ВККС)

За Порошенка ОАСК ніхто не чіпав (щоправда, й одіозних рішень було значно менше), і чи не єдиним некомфортним моментом була діяльність ВККС - органу, якій міг доставити дружньому колективу ОАСК неприємності, наприклад, почати оцінку суддів.

Навесні 2019-го судді Вовк & Ко, знов таки, судячи з записів НАБУ, планують остаточне вирішення цієї проблеми і починають захоплення ВККС. Із “прослушки” ми дізнаємося, що в обмін на рішення свого суду, яке залишило голову Державної Судової Адміністрації (ДСА) на посаді, Павло Вовк отримує можливість провести в комісію свою людину по квоті ДСА.

Далі відео правоохоронців показує наступну комбінацію: дві ухвали свого суду, тиск слідчого ДБР - і керівники ВККС Козьяков та Щотка усунені, як "нелегітимні". Також Людмила Денисова через проблеми з деклараціями відкликає (за надуманими причинами) двох членів ВККС за своєю квотою. На їхні місця мають прийти дві людини від Вовка.

Чому цей Карфаген має бути зруйновано?

Отже, чому необхідно ліквідувати ОАСК?

Якщо припустити, що оприлюднені розмови правдиві, то не важко спрогнозувати майбутнє: коли Павло Вовк та його співучасники остаточно захоплять кваліфікаційну комісію, вони зможуть влаштувати справжнє, жорстке оцінювання суддів. Щоправда, воно буде відбуватися трохи за іншими критеріями: лояльності. Це означає реальний ризик підпорядкування ними більшої частини судової системи.

Це також означає, що в руках людей, пов'язаних з проросійськими реваншистами, ледь не повністю опиниться судова гілка влади (та деякі інші держоргани). І хоча Богдану комфортно працювати разом з Портновим і екс-регіоналами, вже дуже скоро така ситуація стане неприємною якщо не для нього самого, то для президента Зеленського, який втратить можливість будь-якого контролю над захопленими установами.

До того ж, без ліквідації ОАСК всі заяви команди Зеленського про ефективнішу, ніж за часів Порошенка, судову реформу – будуть просто ще одною порожньою передвиборчою обіцянкою. Якщо Зеленський не може виправити помилки Порошенка, то чим він кращий?

Які наслідки?

Поки ніяких. Нагадаємо, що частину прослуханих розмов було оприлюднено 26 липня. Досі керівництво ГПУ не висунуло офіційних підозр Вовку (спочатку генпрокурор Луценко збирався зробити це після повернення з відпустки 31 липня, потім 1 серпня), і фігурант плівок ходить собі на роботу, ніби нічого й не трапилося. Мовчить і керівництво держави, а з політичних сил заяву зробив лише "Голос".

Оновлено 31.07.2019 За словами генпрокурора Юрія Луценка, 30 липня його заступник заслухав матеріали справи. На п'ятницю 02.08.2019 були вислані повістки 4 суддям для вручення підозр.

Оприлюднене НАБУ відео

корупція вовк набу суд

Знак гривні
Знак гривні