З

Зе матиме близько 70 депутатів від округів. Скільки мажоритарників отримає кожна з партій? Прогноз

Більшість мажоритарників будуть самовисуванцями та депутатами від “Слуги Народу”. Ці дві групи борються за 170 місць в майбутньому парламенті. Решта партій претендує на 30-40 місць (за мажоритаркою). Серед самовисуванців найбільше колишніх членів фракції “Блок Петра Порошенка” і Народного Фронту, а також груп Воля Народу і Відродження.

Автор: Тексти

В якості експерименту ми створили комп’ютерну модель, яка прогнозує, скільки депутатів кожна партія може отримати за мажоритаркою. Модель працює на основі даних про минулі вибори, на яких була мажоритарна складова (у 2012 та 2014 роках). Ми також враховуємо результати першого туру президентських виборів, державну субвенцію на мажоритарних округах та інші змінні.

На графіках нижче ви можете побачити розподіл можливої кількості мандатів для кожної партії (і самовисуванців). Серед партій на найбільшу кількість депутатів претендує “Слуга народу”. В середньому модель передбачає для них ~70 депутатів мажоритарників.

Якщо наш прогноз справдиться, то такої кількості переможців недостатньо для того, щоб “Слуга народу” отримала однопартійну більшість. Тому провладній партії доведеться шукати союзників, щоб створити коаліцію та призначити уряд. Союзниками для них можуть стати як партії, так і групи депутатів-самовисуванців.

Найвищий стовпчик означає найбільш імовірний результат

Модель передбачає, що найбільша кількість депутатів-мажоритарників буде самовисуванцями. Ми перевірили, хто ці люди. Виявилось, абсолютна більшість самовисуванців-фаворитів на своїх округах — це колишні депутати, які вже обирались на цих округах, таких 80%. Нижче на графіку ми розбили всіх самовисуванців на основні групи:

Найбільша група, ~36 (більш коректно, [30, 36, 42]) — колишні депутати фракції БПП. Не факт, що всі вони приєднаються до фракції Європейської Солідарності в новому парламенті. Друга велика група – депутати фракції Народний Фронт, їх може бути ~17 ([13, 17, 21]).

А також від 10 до 15 колишніх членів групи Відродження, 7-12 з Волі Народу. Крім них, у новий парламент як самовисуванці також можуть пройти 2-3 колишніх депутати Радикальної партії та 6-8 депутатів Опозиційного блоку. Останні — це “Ахметовська” частина Опозиційного блоку, що відкололась від Опозиційної платформи - За Життя. Опитування показують, що в них немає шансів зайти в парламент за списком.

Партії/Групи

Середня кількість переможців

Мінімум

Максимум

Слуга Народу

70

60

85

ЄС

10

7

12

екс-БПП

36

30

42

екс-НФ

17

13

21

екс-Відродження

12

10

15

екс-Воля Народу

9

7

12

екс-Опоблок

7

4

9

екс-РПЛ

3

1

4

Оп-Платформа

6

4

10

Батьківщина

3

2

4

Голос

4

2

6

Застереження

Наскільки нам відомо, раніше ніхто не намагався робити комп'ютерний прогноз результатів виборів на мажоритарці. Наша модель є експериментальною, тож її прогнози можуть бути далекими від того, як складеться у дійсності. Радимо ставитися до них скептично та використовувати лише на свій страх і ризик.

Нагадаємо, що перспективи партій у пропорційній частини виборів (агреговані рейтинги), можна побачити тут: http://texty.org.ua/d/2019/parliament_polls/

вибори модель мажоритарні

Знак гривні
Знак гривні