П

Питання, які найбільше цікавлять наших читачів (F.A.Q.) по свинячому грипу A(H1N1)

Найкращий спосіб не захворіти грипом - не виходити на вулицю, не приймати гостей, і взагалі уникати інших людей... Мийте руки, весь час, усюди. Не торкайтесь руками за обличчя, постійно витирайтеся дезинфікуючими серветками. Обмежте контакти руками. Жодних ліків для профілактики грипу не існує. Продукти з ринку варто вживати лише після термічної обробки в домашніх умовах. Не лікуйтеся антибіотиками - вони знищують бактерії, а не віруси.

П: Якщо обирати лише один спосіб захиститися від грипу, який би ви порадили?

В: Уникайте інших людей.  

 

П: А якщо серйозно?

В: Мийте руки, весь час, усюди. Не торкайтесь руками за обличчя, постійно витирайтеся дезинфікуючими серветками. Обмежте контакти руками. 

 

П: Наскільки ефективна маска?

В: Маска корисна, однак не універсальна. Приблизно одна п'ята людей в масках все одно захворіють. Однак маска на хворому - обов'язкова. Вірус вона не затримає, однак зупинить краплі слюни, особливо багаті на вірус.

П: Чи варто носити маску на вулиці?

В: Ні. Це помилка, на повітрі вона може навіть зашкодити. Маску потрібно надягати лише у скупченні людей та в приміщеннях - наприклад у транспорті. Взагалі, гуляти на відкритому повітрі - дуже корисно, а ризик заразитися при цьому - практично дорівнює нулю.

  

П: Чи правда, що з настанням морозів вірус вмирає?

В: Ні, це не так. Це лише ще одна поширена легенда. Чим менше температура, тим довше може зберігатися вірус. Вірус починає гинути лише при тимпературі, вищій ніж 70 градусів тепла. Вірус також гине від ультрафіолетового світла.

 

Схема будови вірусу грипу та його знімок, зроблений за допомогою електронного мікроскопа

П: Який фізичний показник найбільше впливає на поширення вірусу?

В: Як з’ясувалося у самих останніх дослідженнях, температура на поширення вірусу впливає незначно. Швидкість поширення вірусу грипу головним чином залежить від абсолютної вологості повітря. Абсолютна вологість - це скільки грам води(пару) міститься в кубічному метрі повітря. Чим менше вологість, тим швидше передається вірус грипу. У сухому повітрі загроза епідемії набагато більше.  Навпаки, у дуже вологій атмосфері швидкість поширення вірусу грипу дуже низька.(http://www.enotalone.com/article/19327.html)   

П: Як вірус почувається у різних фізичних умовах?

В: Зразки вірусу можуть зберігатися 1-2 доби на твердих поверхнях без пор - таких як пластик, скло або сталь. Водночас на пористих поверхнях, таких як одяг, папір, продукти -   8-12 годин. Переноситись значна кількість вірусу з твердих поверхонь на руки може протягом  24 годин, з пористих поверхонь - десятки хвилин. В середньому вірус, що вийшов з організму хворого, може інфікувати іншу людину протягом 2-8 годин. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6282993 

 

П: Чи безпечно харчуватися у фаст-фудах - де їжа лежить на прилавках - і купувати продукти на базарах?

В: Це не дуже безпечно (див. вище). Продукти з ринку варто вживати лише після термічної обробки в домашніх умовах. 

 

П: Виходячи з цього, які умови найкращі, для того щоб запобігти грипу?

В: Температура близько 20 °С, вологість 50-70%. Обов'язково наскрізь провітрювати кімнати. Контролюйте вологість. Мийте підлогу, вмикайте зволожувачі повітря. До речі, все це треба робити, якщо навіть ви захворіли.

П: Як ліки існують для профілактики (запобігання) грипу? В: Жодних, що діють на 100%. Всі засоби, які останнім часом вимели з аптек, всі "противірусні", стимулятори імунітету - в основному діють за рахунок ефекту плацебо (через те, що ви себе психологічно переконали - ці ліки мають допомогти). Анаферони, афлубіни, інтерферони - усі не мають доведеного противірусного ефекту. 

 

Джерело Інфокорн

П: Чи варто зараз починати пити імуностимулятори, в тому числі рослинні?

В: Прямо зараз - не варто. Щодо способу їх застосування - обов'язково консультуйтеся з лікарем. До речі, китайська медицина стверджує, що незашлакований шлунково-кишечний тракт гарантія сильного імунітету.

П: Чи варто загартовувати свій організм холодом?

В: Це варто робити завжди, однак робити це потрібно обережно і поступово. 

 

П: Які ліки існують для лікування грипу?

В: Є лише два препарати, що здатні зруйнувати вірус грипу штаму А(H1N1). Це озельтамівір (комерційна назва - Таміфлю). Та занамівір (комерційна назва - Реленза). Останній у нас не зустрічається. Таміфлю і релензу можна приймати лише ПІСЛЯ того, як ви захворіли. Вживати їх можна лише після припису лікаря: ці ліки застосовують для груп ризику, або при важкому перебігу хвороби. Ковтати такі ліки при першій нагоді - може бути небезпечно - у них є багато побічних явищ. Зокрема зафіксовані випадки коли Таміфлю призводив до психічних розладів.

 

П: Коли ти захворів - що треба робити, крім того, що приймати ліки?

В: Пити, пити і ще раз пити! Температура рідини ~ 37-38 градусів. Узвари, чай, морс. Можна купити в аптеці, розвести за інструкцією і пити: регідрон, хумана електроліт, гастроліт. Капайте в ніс сольові розчини, щоб зволожити слизову. Відхаркуючі засоби не потрібні, якщо у вас враження верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань). Якщо вражені нижні шляхи (бронхіти, пневмонії) - самолікуванням займатися не можна.

  

П: Чи варто боротися з температурою? 

В: Якщо більше 38.5 - використовуйте парацетамол або ібупрофен. Можна використовувати компреси з ганчірок з слабеньким оцетовим розчином. 

 

П: Чи можна використовувати під час грипу аспірин?

В: Категорично - НІ!  Згідно з клінічними дослідженнями, аспірин аж ніяк не сприяє опору організму грипові.

 

П: Чи можна лікувати грип антибіотиками? 

В: Віруси - жодні з них! - не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.  Антибіотики знищують бактерії, а не віруси.

П: Чому хворіють на грип, а вмирають від пневмонії?

В: Смерті від грипу - це не прямий ефект від дії віруса, а ускладнення - загострення хронічних хвороб, пневмонія тощо. От коли ви підхопите внаслідок грипу пневмонію, тоді й настане час антибіотиків... Варто пам'ятати, що правильно підібрати антибіотики може тільки лікар.

П: Яка смертність від звичайного грипу і A/Н1N1?

В: Показники смертності від звичайного грипу дуже відрізняються з року і рік і для різних країн, і складають приблизно від 0.1 до 0.2% від тих хто захворів. Смертність від A/Н1N1 - більша, до 1% від тих хто захворів.

Взагалі, МОЗ зобов'язане надати статистику смертності з інших років, потижнево. Лише тоді можна буде скласти повну картину.

П: Наскільки серйозна епідемія свинячого грипу в Україні? Чим  ситуація з грипом зараз відрізняється від ситуації річної (двохрічної, трьохрічної) давності?

В: Ситуація відрізняється незначно. Однак крім звичайного (сезонного грипу) в цьому році є "каліфорнійський", або "свинячий" грип штаму A/Н1N1. Жодного особливо важкого (не такого, як в інших країнах) вірусного захворювання в Україні немає. За даними на ранок 4 листопада, офційно захворіло ~200 тис., померло – близько 70. Якщо навіть взяти найгірший варіант, що всі наші співгромадяни загинули від “свинячого грипу” - навіть у цьому випадку смертність не вище, ніж від сезонного грипу.

(див. попереднє питання)

  

П: Чи варто вакцинуватися від грипу?

В: Від "свинячого" грипу вакцини в Україні поки що немає. Щепитися можна лише від сезонного (звичайного) грипу. Якщо є можливість вакцинуватися (вакцинувати дитину) - вакцинуйтеся.

В першу чергу вакцина корисна для груп ризику: вагітні, діабетики, діти від 6 місяців до 1.5 року, особи старші 50 років, особи з хронічними хворобами, які підвищують дихальної і сердечної недостатності при грипі, медики.

Однак необхідно пам'ятати, що вакцинуватися можна лише, якщо ви ще не хворієте грипом, і по-друге, необхідно дуже берегтися, щоб не заразитися грипом одразу після вакцинації. Останнє робить її фактично непотрібною. (http://botalex.livejournal.com/44828.html)

Шановні читачі! Якщо у вас є зауваження чи пропозиції щодо питань для цього F.A.Q.у, пишіть у коментарях. Документ буде доповнено.

паніка грип медицина епідемія

Знак гривні
Знак гривні