Т

Тектонічний зсув. Якими були б результати виборів, якби голосував Крим і Донбас? (інтерактивна візуалізація)

Вибори до Верховної Ради, що пройшли в кінці минулого 2014-го року, вперше сформували стійку проєвропейську більшість. Що це, масова зміна настроїв виборців, чи результат того, що два найбільш проросійські регіони не мали можливістьголосувати у повному обсязі?

Автор: Анатолій Бондаренко

За цим лінком ви можете одразу перейти до інтерактивної статті, в якій ми підрахували "альтернативні" результати виборів, за умови повноційної участі у виборах жителів Криму та Донбасу:

Декілька виновків:

1. Результати голосування за партії показує, якщо у 2012 році було чотири основних групи з різним типом голосування, то в 2014 році їх залишилося лише дві (перейдіть до візуалізації, щоб порівняти ці групи на інтерактивній карті)

Клікніть на картинку, щоб побачити усі групи

Більш яскравим помаранчевим відтінком позначені дільниці, де виборці голосували за умовно проєвропейські партії, синім - за про-російські (наприклад, партія Регіонів в 2012 або Опозиційний Блок в 2014 році). Сірий колір - однаковий результат.

2. Через агресію Росії, регіони з найбільшою перевагою "блакитних" – Крим і частина Донбасу, у виборах 2014 року участі не брали. Жителі окупованого Криму та охопленого війною Донбасу складають більшу частину з тих 4.8 мільйонів, що голосували в 2012 але не змогли зробити це в 2014 році.

Росія покращила результати про-європейських партій, розпочав гібридну війну у найбільш про-російських регіонах.

3. Читайте продовження і дивіться результат моделювання з голосами Криму і Донбасу у нашій інтерактивній статті

Клікніть, щоб перейти до інтерактивної статті

вибори-14 datavis

Знак гривні
Знак гривні