З

Зброя, технічна допомога і санкції на вибір. Україна отримала сильну карту від США для переговорів з Росією

Детальний аналіз прийнятого Конгресом США законопроекту про підтримку свободи для України (`Ukraine Freedom Support Act of 2014'), який не надає нам статус основного союзника поза НАТО, але може стати дуже корисним

Автор: Семен Огурців

Основні союзники США поза НАТО - не в цей раз

Впродовж дня 12 грудня українці перебували в легкій ейфорії від того, що дві палати Конгресу все-таки прийняли законопроект. Під вечір почала поширюватись інформація про те що "нас злили", і статусу союзника США поза НАТО ми не отримали.

Порівняння першої сторінки законопроекту, попередньої і фінальної версії

Справді, строки про надання статусу основних союзників США поза НАТО для Молдови, Грузії та України з остаточного варіанта закону були прибрані. Вочевидь, це був компроміс для проходження законопроекту в Конгресі та підпису його президентом Бараком Обамою (прогнозуємо, що в такому вигляді він його підпише). Технічно статус основного союзника означає зняття обмежень по постачанню зброї. Однак, як ви побачите нижче, для нас це не має критичного значення.

Це - головна відмінність остаточного варіанту від попереднього тексту законопроекту. Що ми отримаємо від прийнятої редакції "Акту про підтримку свободи для України"?

Зброя

Україна отримає зброю та інші засоби, необхідні для оборони (не наступальну зброю). Серед іншого, це проти-танкові засоби і зброя проти броньованих машин, пускові комплекси, міномети, контр-батарейні радари, системи керування вогнем, дальноміри, обладнання для наведення на цілі, тактичні дрони для персоналу та системи захищеного зв'язку.

Президент США протягом 60 днів після прийняття закону повинен надати звіт, які саме засоби із списку будуть передані Україні. На 2015 рік заплановано 100 мільйонів доларів допомоги, що піде на зброю (і по 125 мільйонів на 2016 і 2017 роки, всього 350 мільйонів. У початковій редакції 350 мільйонів доларів планувалося витратити вже в перший рік ). Для порівняння - 100 млн доларів - це близько 500 пускових установок Javelin разом з ракетами (~200 тис. доларів).

Javelin у дії

Санкції

Санкції проти Газпрому - якщо президент США визначить, що Газпром обмежує постачання газу в країни НАТО або в Україну, Грузію, Молдову, він може накласти санкції проти цієї компанії у вигляді заборони будь-яких інвестицій, та інших фінансових санкцій включно із забороною проводити будь-які банківські транзакції для Газпрому

Окремо, під санкції одразу потрапляють наступні установи оборонного сектору Росії:

- Рособоронекспорт

- Всі російські установи, що пов'язані з постачанням оборонної техніки та зброї в Сирію

- Будь-яка установа, визначена одною з таких країн: Україна, Грузія, Молдова; або країни, що президент США може вибрати як суттєві із такого переліку: Польща, Литва, Латвія, Естонія, країни Середньої Азії

Енергетичний сектор

- під санкції потрапляють міжнародні компанії, що допомагають Росії добувати нафту в Арктиці, або на глибині більше 500 метрів, або видобувати сланцевий газ

- запроваджуються широкі експортні обмеження на обладнання, що може бути використане в енергетичному секторі Росії

Також, під санкції можуть потрапити будь-які російські або іноземні фінансові установи або особи, що пов'язані з російськими компаніями із санкційного списку.

Інша, невійськова допомога Україні

- Допомога тимчасово переміщеним людям

- Допомога в подоланні Україною енергетичної кризи і залежності від Росії (50 млн доларів і величезний список технічної допомоги, що включає наприклад створення антикризової групи у складі уряду або забезпечення реверсу газу з Європи )

- Допомога оборонно-промисловому сектору України найти інші ринки збуту, ніж російські

- Допомога громадянському суспільству (незалежні медія, недержавні організації, боротьба з корупцією, тощо - загалом 20 млн доларів на 2016 рік)

- Збільшення кількості мовлення на країни екс-СРСР

Отже, Україна отримає серйозну допомогу як зброєю, так і можливістю тиснути на Росію під час перемовин - ми вперше отримали можливість "замовляти" санкції. Нерозумно в таких умовах звинувачувати США у зраді, натомість варто використати потужний інструмент, що опинився у нас в руках.

Матеріал підготовлено за підтримки фонду National Endowment for Democracy (NED)

закон сша війна росія

Знак гривні
Знак гривні