І

Інструменти Кремля: ексклюзивний список агентів російського впливу у європейських країнах

“Чорний інтернаціонал” для розколу Європи: Олександр Дугін та Констянтин Малофеєв використовують гроші, православ’я, консервативні цінності та антиамериканські настрої для того, щоб створювати групи "друзів Росії".

Автор: Орест Зог

Нещодавно ми переклали чудову статтю про тактики Росії для знищення Європи зсередини. Кремль навчився перетворювати особливості побудови ліберальної демократії на слабкі місця - наприклад, під прикриттям принципів вільної преси на міжнародному телеканалі «RT» продукується брехня і пропаганда, а офшорні компанії використовуються для фінансування потрібних політиків.

Як це реалізується на практиці, можна побачити за допомогою листування Георгія Гавриша, одного із помічників Олександра Дугіна. Хакери з групи «Шалтай-болтай» оприлюднили частину його архівів 27 листопада 2014 року.

«Друзі Росії». Список

Працюючи з архівом, «Тексти» знайшли дуже цікавий список, який до цього ще ніде не публікувався: у ньому зазначені групи людей в різних країнах Європи, з якими особисто зустрічався або сам Дугін, або працівники апарату його «інтернаціоналу». Зазначені у списку люди дали згоду взяти участь в інформаційній або організаційній роботі «проросійського штибу», тобто де-факто є агентами впливу Росії.

Серед інших, там присутні такі відомі особи, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, екс-прем'єр Туреччини Сулейман Демірель, екс-прем'єр Румунії Йон Ілієску (у списку особливо багато представників цієї країни).

Ознайомтесь з повним списком (звичайно, це лише невелика частина тих, хто формують ставлення до Росії в країнах ЄС)

Як зазначено в документі, початкові контакти з усіма цими людьми зібрали представники телеканалу «Russia Today». Після цього інформація була використана для агентурної роботи.

Вечері в трапезній «Христа Спасителя»

Ключовою людиною у «Чорному інтернаціоналі», крім Олександра Дугіна, є один із спонсорів ДНР-ЛНР, «православний олігарх» Констянтин Малофєєв. Як спонсор - можливо, навіть більш важливий ніж Малофєєв - у листуванні також згадується голова ради директорів «Связьинвеста» Ігорь Щеголєв. РПЦ, а також низка фондів з православними назвами, використовується як ресурсна база.

У Москві діяльність відбувається за допомогою постійних зустрічей так званого «Благородного собранія», - "елітного" клубу, куди входять, крім вказаних, ключові представники РПЦ (такі як духівник Путіна отець Тихон, або речник РПЦ прот. Вс. Чаплін, той що не стидається дорогих годинників і автівок у церкві). Попи тут не випадкові - РПЦ є одним із головних інструментів політичного впливу Росії у світі. Вечері клубу часто відбуваються в одній із трапезних храму Христа Спасителя.

У клубі буває багато іноземців, з якими працюють щоб залучити на свою сторону.

Активну роль в організації «Благородньіх собраний» грає кн. Олександр Трубєцкой, француз з багатим кедебешно-емігрантським минулим. Через нього відбувається робота з представниками французького політичного істеблішменту. За останні декілька років він зміг зібрати чималу групу підтримки із діючих та відставних французьких політиків, журналістів та науковців, які намагаються впливати на політику та інформаційне поле у Франції, в інтересах Росії (список).

Одним із найбільших успіхів Росії за останній час стала історія з фінансуванням ультра-правого «Національного фронту». Дев'ять мільйонів євро - лише початок з лінії російських кредитів, що надаються через банки-посередники. Кремль грає великими ставками у Франції - зараз «Фронт» це найбільш популярна партія (рівень підтримки ~25%). У випадку приходу до влади, вона здатна - принаймні в теорії - розколоти ЄС у питанні Росії. Надмета - розколоти ЄС шляхом виходу з нього Франції. З архіву можна зробити висновок, що «чорний інтернаціонал» налагодив постійне спілкування з Марін Ле Пен, лідеркою «НФ».

Марі Ле Пен зустрічається з представниками РПЦ. 2013

Однак наївно вважати, що діяльність обмежується лише Францією. Гнучка, постмодерна «ідеологія» євразійстіва Дугіна дозволяє кооперуватися будь з ким, хто виступає проти ліберальної демократії - ставку зроблено на маргіналів, від консерваторів що захищають «традиційні сімейні цінності» в США, до грецьких фашистів з партії «Золота Зоря». Однак при потребі, плідна взаємодія відбувається і з лівими силами, що є противниками діючого ладу в своїх країнах

«Традиційні цінності"

Інший напрямок діяльності «чорного інтернаціоналу» - зв'язок і кооперація з консервативними групами з усіх країн світу. 11 вересня у Москві була проведена велика конференція (близько 400 учасників, географія - від США до України) на тему «Велика родина і майбутнє людства». Ключові учасники взяли участь в гала-вечері, (дивіться також детальний список запрошених, хто фінансував поїздку і кого вони представляють). У списку багато цікавого, - з тем заявлених доповідей ви можете дізнатися про майбутні «вектори атак», по яким напрямкам буде відбуватися інформаційна боротьба.

Хто ж все таки приїздить на такі заходи? Учасники вже ведуть або готуються проводити потрібну Росії інформаційну політику у своїх країнах. Як приклад, подивимося на українську делегацію. Три представника УПЦ МП - з цими все зрозуміло (запрошені за рекомендацією прот. Вс. Чапліна) і три керівника організації «Батьківський комітет України».

На сайті останнього - повний квітник: гомофобія, пропаганда проти асоціації з ЄС, і навіть світлини з першої акції «Антимайдану», співорганізатором якої був «Батьківський комітет».

Перша акція Антимайдану - хороводи проти геїв

Причому, для організаторів з Росії не важливо, чи це корисні маргінали, чи це прагматичні партнери, які отримують фінансування - головне, вони допомагають формувати потрібний порядок денний у країні своєї діяльності.

Звичайно, "дугінський інтернаціонал" є лише одним із багатьох елементів війни Росії із Заходом - однак, саме на його прикладі дуже добре видно набір методів і практик, які використовує Кремль проти своїх ворогів.

Матеріал підготовлено за сприяння фонду National Endowment for Democracy (NED)

пропаганда дугін роcія війна

Знак гривні
Знак гривні