К

Калькулятор справедливої ціни на бензин

У зв'язку з відчутним падінням цін на сиру нафту, український сегмент мережі Інтернет цікавлять лише два питання - коли настане кінець бюджету Росії, і чому так повільно падають ціни на пальне?

Автори: Анатолій Бондаренко, Антон Груй

Нову версію калькулятора можна побачити за цим посиланням

Щоправда, на цьому тижні ціни на бензин також знизилися: середня ціна на бензин марки А-95 складає, станом на 29 жовтня, близько 15.8 гривень.

Однак, автомобілісти все одно вважають, що ціна не знизилася до потрібного рівня, до якого знизилася нафта і долар.

Тут і далі графіки інтерактивні

Подивимося на динаміку ціни бензину А-95 з початку року:

Звичайно, цей графік мало про що нам скаже, в першу чергу через велику зміну курсової вартості долар-гривня, яка сильно вплинула на ціни пального, і через те, що в ньому не враховано змін світових цін на нафту

Отже, нам потрібно співставити динаміку в Україні з двома факторами - ціною долара і ціною нафти. Це можна робити по різному, і один із способів - визначити вартість одного літра пального A-95 не в грошах, а в кількості нафти, яку можна купити за таку ж кількість грошей (таким чином ми прибираємо вплив зміни курсу долара, і зміни ціни на нафту, і залишаємо вплив лише внутрішніх українських факторів):

Як бачимо, за виключенням останнього місяця, ціна коливається навколо значення "приблизно 2 літра сирої нафти за один літр бензину А-95". Для того, щоб отримати це значення, ми просто розділили вартість літра А-95 на вартість літра сирої нафти. Лише в останіній час, ціна бензину в Україні почала сильно зростати по відношенню до ціни нафти.

Однак тут є один цікавий момент - справа в тому, що вартість бензину міняється після зміни вартості нафти не миттєво, а із затримкою. Якою є ця затримка? Її можна визначити, якщо порахувати коефіцієнти автокореляції для вартості нафти і бензину, в залежності від часового лагу(затримки). Затримка, для якої коефіцієнт кореляції максимальний, і буде ти періодом, після якого ціна нафти найбільше впливає на ціну пального.

Як видно з графіка, найбільший коефіцієнт кореляції відповідає значенню -1 тиждень. Тобто, зміни ціни на нафту випереджають зміни на бензин приблизно на один тиждень. Саме тому, для попереднього графіка ціни бензину по відношенню до нафти, ми використовували значення не на одну дату, а ділили поточну вартість бензину на вартість нафти, що була тиждень тому.

Однак ми можемо піти трохи далі, і побудувати найпростішу модель вартості ціни на бензин, в залежності від ціни на нафту тижневої давності - за допомогою старої, доброї лінійної регресії (для любителів статистики: Gasolin_price = 2.6596 + 1.73 * Oil_price, Adjusted R-squared: 0.8008 ). Далі, ми отримали з цієї моделі "справедливу" ціну бензину для кожного тижня з початку року, і порівняли із справжньою вартістю пального:

Як бачите, жовта лінія зараз (станом на жовтень 2014 року) значно - майже на півтори гривні - менше, ніж поточна ціна. Дійсно, за нашою моделлю ціна літра А-95 (станом на цей тиждень ) повинна складати 14.3 гривні.

Цікаво, що на минулому тижні представник Антимонопольного Комітету заявив, що справедливою ціною має бути ціна на рівні 14.1 гривень на літр, що доволі близько до нашої оцінки.

Однак не поспішайте радіти тому, який у нас справедливий Антимонопольний Комітет, і зверніть увагу на ще одну, червонувату лінію на графіку.

Це - перерахунок "справедливої" ціни за умови, що курс долара не декларований, а реальний - такий як на чорному ринку, що утворився на початку жовтня (14.5 гривні за долар). У цьому випадку ми бачимо, що поточна справжня ціна бензину (чорний колір) практично співпадає із перерахованою за нашою моделлю, але з реальним курсом долара, "справедливою" ціною (червоною лінією) і складає 15.7 гривні!

Виходить що бензин зараз коштує якраз стільки, скільки має коштувати виходячи з реального курсу долару, а ринок - як часто буває - виявився сильніше за адміністративні постанови Нацбанку, і справжня економіка відбувається аж ніяк не за його офіційним курсом.

Оновлено 14.01.2015: за останніх 1.5 місяці розрахована ціна на бензин відчутно нижче, ніж ціна на заправках - відбулося це через те, що не дивлячись на стрімке падіння нафти, трейдери не поспішають скорегувати ціни на бензин

Інтерактивний калькулятор "справедливої" ціни для А-95

Для вашої зручності, ми зробили з моделі інтерактивний калькулятор, на якому ви зможете змінювати ціну сирої нафти та курс долара (змінюючи мишкою числа )

Якщо сира нафта тиждень тому коштувала доларів за барель, а курс долара дорівнює гривень і копійок , тоді "справедлива" ціна на бензин A-95 має бути гривень за літр.

Застереження: користуючись калькулятором, пам'ятайте, що модель доволі примітивна, і ми використали дані лише за 2014 рік. Розрахунки знаходяться за цим лінком.

економіка datavis енергетика пальне

Знак гривні
Знак гривні