Щ

Що трапилося вчора з угодою про асоціацією з ЄС? Європа вибрала ганьбу, ми також

Путін, за згодою ЄС, отримав владу накладати вето на рішення України про своє майбутнє. У п'ятницю увечері ЄС разом з Україною здалися перед вимогами Росії, і відтермінували початок дії угоди про асоціацію на 15 місяців.

Автор: Анатолій Бондаренко

Наразі українська влада буде переконувати нас, що нічого страшного не трапилося - ми отримали економічні преференції, наші товари у Європу підуть без мита, тощо. Насправді, вчора фактично відбулася відмова від угоди про асоціацію, лише в більш м'якій формі ніж це зробив Янукович - і на цей раз ініціатива про відмову йшла з боку ЄС, а Україна (нова влада якої обіцяла асоціацію в першу чергу), погодилася на такий розвиток подій.

Потрібно розуміти, що головним значенням того, що відбулося стала не затримка виконання угоди в частині вільної торгівлі, а те що ЄС дав Путіну владу вирішувати долю інших країн. ЄС дозволив змінити існуючий правопорядок, надсилаючи сигнал - "Росії можна захоплювати територію інших країн, розв'язувати війни, вчиняти терористичні акти, вбивати людей тисячами, і приймати рішення за ЄС та інші країни про їх майбутню долю".

ЄС продовжила свою політику заспокоювання Путіна, яка вже призвела до незворотніх ушкоджень системи безпеки у світі. І тепер, треба бути надзвичайн наївним, щоб вважати що подібні поступки змусять Путіна зупиниться, особливо після того, як він отримав підтвердження вірності своєї стратегії по підкоренню Європи та відчуття безкарності за брутальне порушення міжнародних законів.

Наш прогноз - відтепер всі перемовини України з ЄС будуть відбуватися в форматі "... плюс Росія як третя сторона" - те, що остання вимагала весь час. ЄС чора формалізувала вето Росії на рішення України щодо самовизначення, значною мірою обмеживши наш суверенітет.

Головна моральна цінність Євромайдану - гідність, також була принесена в жертву заради тимчасової безпеки.

Що буде далі? Подібна стратегія ЄС по заспокоюванню Росії може бути дієвою, тільки якщо поєднувати її із жорсткими і послідовними санкціями, що для ЄС є дуже небажаним. Більше того, існує великий ризик, що санкції буде поступово скасовано взагалі - через те, що начебто почалося "мирне вирішення проблеми". Зауважимо, що навіть передачу "Містраля" ніхто не скасовував, а після вчорашнього - і не буде скасовувати.

В результаті, Україна залишиться без угоди про асоціацію, з окупованою територією, і без права вирішувати свою долю, а Росія - не втратить нічого і досягне своїх цілей.

Більше того, ця перемога Росії над ЄС призведе до того, що вона почне рухатися далі, тому що головна мета поки нею не досягнута. Головна мета - це стовідсоткова гарантія того, що Україна буде в "русском мірє", а не в ЄС. Під час цього "перемир'я" проросійські війська продовжують видавлювати українські збройні сили з територій у Луганській та Донецькій областях. Українське вище керівництво заради старших партнерів з ЄС буде продовждувати робити вигляд, що нічого не відбувається, і не помічати військових дій, навіть коли по нам почне бити військова авіація (ознаки подібного розвитку подій вже є).

Як і на Майдані, нам необхідно розуміти що ми одні у боротьбі із сильним і смертельно небезпечним противником. І ми програємо цю війну, якщо все буде продовжуватися по старому, якщо не почнуться радикальні реформи армії, сектора безпеки та економіки. Шанс на перемогу над Росією буде лише в тому випадку, якщо небезпеку ситуації зрозуміє більшість громадян, і почне діяти, для того щоб змінити свою країну.

Churchill says

війна незалежність

Знак гривні
Знак гривні