Я

Як саме Росія збирається воювати у наступні десять років

Російські військові теоретики, експерти, коментатори і чиновники давно виявляють інтерес до зміни військової доктрини країни на інформаційну та мереживо-центрічну. Після анексії Криму в лютому-березні 2014, яка була здійснена за допомогою суміші жорсткої та м'якої сили та методами "нелінійної війни"; ейфорії, що виникла на цьому грунті в Росії, цей інтерес став ще більшим.

Адаптований переклад статті Роджера МакДермотта, Jamestown Foundation

Нещодавня стаття у російській пресі підтвердила, що російські військові теоретики вважають інформаційну, мереживо-центричну війну новим етапом - замість домінування на полі бою, інформація - як така - сама стає цим полем.

Водночас, вкотре можна побачити вторинність російської військової думки, значною мірою всі “нові” концепції російської армії обговорюються та застосовуються в США вже протягом суттєво довгого часу.

Генерал-майор Василь Буренок, Президент Російської академії ракетних і артилерійських наук, став автором статті у “Промишлєнном Курьєрє“ за 2 липня 2014 року (маловідоме галузеве видання, в якому публікуються найбільші військові теоретики Росії), де він розмірковує про використання інформаційних активів у конфліктах в Югославії, Лівії та Україні. Для нього інформаційні інструменти- це в першу чергу засіб поширення пропаганди, хаосу і дестабілізації.

Водночас, Буренок оцінює шляхи і засоби для маніпулювання індивідуальної свідомості та управління соціальними мережами, беручи за основу доповідь щодо програм Агентства США з перспективних дослідницьких проектів (DARPA) на 2015 рік. Буренок особливо звертає увагу на такі аспекти програми:

- Роль соціальних медіа в стратегічній комунікації, щоб відстежувати формування, розвиток і поширення ідей і концепцій (мемів) в соціальних мережах, які підтримують самі себе та ініціюють кампанії, необхідні для цілей та інтересів США в регіоні.

- Програма виявлення аномалій в різних масштабах, пов'язана з розробкою програмового забезпечення, призначеного для виявлення аномальних процесів, що відбуваються в суспільстві, базуючись на неадекватній поведінці окремих осіб і груп людей.

- Програма стійких хмарних технологій, "для забезпечення безпеки окремих серверних вузлів у хмарі, і збереження стабільної роботи в ситуаціях, коли компоненти хмари захищають від кібер- або фізичних атак."

- Програма Логана, розроблена, щоб дати Департаменту оборони США можливість отримувати попередження про кібер-атаки

- Активний кібер-захист, для запровадження заходів протидії в режимі реального часу, в момент визначення підозрілої активності, з можливими атаками комп'ютерних мереж ворога та активно-реактивні системи захисту, “які дозволяють вузлам мережі активно визначати загрози та відповідати на кібер-атаки”

Буренок пише: у DARPA "добре знають, що "інформація стає джерелом тиску та домінування". Сучасні політологи, озброєні інформаційними засобами, можуть активно формувати громадську думку, щоб маніпулювати розумом.

«У такій війні переможцем буде той, хто володіє кращою мережою, яка дозволяє легкий і безперешкодний обмін інформацією для своїх, водночас з можливістю перетворити її форму та зміст у той вигляд, який найбільше підходить для ворога. Це включає в себе "вмілі маніпуляції сприйняттям подій". (Таким чином, наприклад російські телеканали на кшталт LifeNews та RT є інструментальними засобами ведення війни нового типу - ред.)

Точка зору цього військового скоріш за все є консенсусом серед теоретиків Росії, а значить, вона буде використана для розробки десятирічної програми озброєнь, і значною мірою - разом з прикладами бойових дій в Криму та в Східній Україні - буде визначати, як саме Росія буде змінювати свою армію та воювати у найближчі роки.

наша відповідь: на Тернопольщині добровольці тренуються керувати бойовими дронами

концепція війна росія

Знак гривні
Знак гривні