Я

Як працює соціальна служба Нью-Йорка. За брехню садять до в'язниці

За видані "на соціальну допомогу" гроші людям не дозволяється купувати тютюн і алкоголь - і у випадку, якщо такий факт буде встановлено, людину покарають. Соціальне забезпечення складається з медичної допомоги, грошової допомоги і талонів на харчування. Людей перевіряють по кількох базах даних: кредитна історія, сплачені рахунки, цінні папери, власність, кримінальні злочини, база прокуратури...

Підготували: Павло СОЛОДЬКО, Юрій ПАЛІЙЧУК, Сергій ЛУК'ЯНЧУК

Андрій Григоренко — син відомого правозахисника генерала Петра Григоренка, якого радянська влада вислала за межі СРСР. В сучасній Україні Андрія Петровича знають більше за роботою неприбуткової фундації імені Петра Григоренка, але ZaUA.org зацікавився іншим аспектом його життя — роботою у муніципалітеті Нью-Йорку. Андрій Григоренко працює у Службі соціальної підтримки міста Нью-Йорк, і ми запитали в нього, хто, як і чому отримує (або не отримує) соціальну допомогу у найбільшому місті США.

- Хто може в Нью-Йорку претендувати на соціальну допомогу?

- Штат Нью-Йорк є більш ліберальний в плані соціального забезпечення, ніж будь-який штат.

Якщо в інших штатах для соціального забезпечення потрібно, щоб людина була громадянином США або легальним емігрантом, то в Нью-Йорку нелегальні емігранти також можуть отримати допомогу.

- Xто надає гроші на цю допомогу?

- Соціальна допомога надходить з різних джерел – федеральних, штатних та муніципальних бюджетів. Крім цього, є благодійні організації...

Якщо в Нью-Йорку людина звертається за соціальною допомогою, для її надання використовуються кошти федеральних фондів і фондів штату. Крім того, ще є муніципальні служби, які не залежать від штату, мають свій бюджет і можуть чимось допомогти людям.

Для отримання соціального забезпечення кожна людина за час роботи повинна отримати 40 так званих "соціальних кредитів", а для цього потрібно пропрацювати 10 років.

- Що конкретно отримує людина як соціальне забезпечення?

- Соціальне забезпечення складається з медичної допомоги, грошової допомоги і талонів на харчування (food stamps). В останніх двох випадках люди отримують допомогу на спеціальну банківську картку і цими грошима вони можуть розрахуватися в спеціальних магазинах.

За ці гроші людям не дозволяється купувати тютюн і алкоголь і у випадку, якщо такий факт буде встановлено – людину буде покарано.

До категорії «соціальна допомога» входить також забезпечення охорони здоров’я.

Якщо подивитися на медичне забезпечення, то воно поділяється на дві категорії – medical care ("медичне піклування") для людей, які заробили ці 40 кредитів, та medic aid ("медична допомога") для тих, хто не заробив відповідну кількість кредитів або не мають достатньо доходів, щоб покрити медичну страховку чи витрати на ліки. Для бідних, загалом кажучи.

- Як визначається, яку саме допомогу надати?

- Критерієм для призначення соціальної допомоги є поріг бідності. Якщо сім’я з чотирьох людей на рік заробляє менше $18 тис., то такі люди вважаються бідними і мають право на соціальну допомогу.

Можна отримати разову допомогу — у випадку, якщо помер годувальник, втратили роботу, скінчилася дії допомоги з безробіття тощо. Тоді виплачується разова допомога, поки Служба соціальної підтримки вирішує питання про надання постійної допомоги.

Допомога з безробіття виплачується переважно з федерального бюджету і частково з муніципального. Для прикладу, в Нью-Йорку вона становить близько $450 на тиждень.

Крім того, ця людина має право звернутися до соціальної служби, яка може надати грошову допомогу. Також від служби можна одержати позичку - на відміну від банку, служба не має комерційних інтересів і не виставляє жорстких критеріїв до позичальників. Тільки людина повинна пояснити, для чого їй ця позичка.

- До кого має звертатися і які документи надати особа, що претендує на допомогу?

- Наша агенція має офіси в різних частинах міста. Інформацію про свою діяльність і місцезнаходження ми друкуємо в оголошеннях. Для прикладу, в Нью-Йорку ми друкуємо оголошення більше ніж 20 різними мовами. Українською оголошень немає.

Крім цього, в нашої Служби є веб-сайт.

Для отримання допомоги потрібно зателефонувати або зайти в офіс служби соціального підтримки. Після телефонного дзвінка ми призначаємо людині зустріч у нас в офісі.

Як правило, на зустріч приходить близько 60% тих, хто телефонував і цікавився отриманням допомоги.

Андрій Григоренко

- Перерахуйте всі етапи отримання допомоги на якомусь конкретному прикладі.

- Людина приходить до нас і просить допомогу, наприклад, у зв’язку із смертю когось із членів сім’ї, чи у випадку втрати місця роботи - якщо допомоги по безробіттю їй недостатньо для прожиття.

Її викликають на т.зв. benifit eligibility verification - власне на перевірку права скористатися соціальною допомогою.

Людина під час перевірки пред’являє номер полісу соціального страхування, що є підтвердженням її особи.

Слідчий перевіряє, скільки людині років, чи є у неї неповнолітні діти. Потім він має можливість подивитися архівні записи, котрі стосуються людини, що звертається за допомогою.

- Що це за записи? Стежите за людьми?

- Людей перевіряють в чотирьох базах кредитних історій і чи має вона якийсь бізнес поза межами штату. Кредитні історії ведуться приватними компаніями — там усе дуже детально, ми замовляємо їхні послуги.

Якщо, наприклад, буде встановлено, що людина, яка в штаті Нью-Йорк звернулася за соціальною допомогою, має приватний бізнес в іншому штаті, то в такому випадку наша поліція заарештує таку особу.

У нас працює бюро перевірки шахрайства – це є один із підрозділів нашої соціальної служби. Воно має свою поліцію і може заарештувати нечесних аплікантів, які намагаються незаконно отримати соціальну допомогу.

Були випадки, коли люди користувалися транспортом, призначеним для перевезення пацієнтів до центрів реабілітації від наркотичної і алкогольної залежності.

Насправді ж вони не були наркоманами чи алкоголіками. Просто їздили спеціальним транспортом у тому чи іншому напрямку. Після виявлення цих зловживань винуватці потрапили до в’язниці.

- Які порушення трапляється найчастіше?

- Найбільш поширеними порушеннями серед аплікантів на соціальну допомогу є приховування відомостей про джерела прибутку – наприклад, здавання в оренду нерухомості.

Приблизно в 20% звернень за соціальною допомогою встановлюються випадки шахрайства і з боку тих, хто звертається, і з боку постачальників послуг.

Також у базах даних можна перевірити, чи особа не притягалася до кримінальної відповідальності, чи вона має у власності акції якихось компаній. Але якщо буде встановлено, що аплікант притягався до кримінальної відповідальності – це ще НЕ означає автоматично, що він не отримає соціальної допомоги.

Отже, загалом перевіряються такі бази даних: кредитна історія, сплачені рахунки, цінні папери, власність, кримінальні злочини, база прокуратури. Все комп'ютеризовано.

- Чи зверталися до вашої соціальної служби українці?

- Зверталася жінка близько 50 років, яка майже не знала англійської мови, і мене попросили перекладати її розмову. Вона не відповіла мені, як опинилася в Нью-Йорку, але в неї в Штатах не було ні дітей, ані чоловіка, ані родини.

Вона десь орендувала кімнату, за яку також не могла платити, і потрібне було повне забезпечення.

В результаті вона отримала соціальну допомогу, але я не знаю, в якому обсязі, бо цією справою займався інший фахівець.

- Мер Києва Леонід Чернівецький використовує соціальну допомогу в політичних цілях. В Нью-Йорку бувають такі випадки, що політики використовують соціальну допомогу для отримання підтримки виборців?

- Якщо би людина, яка в Нью-Йорку займає виборну посаду, використовувала бюджетні гроші з метою видати комусь соціальну допомогу для задоволення політичних потреб, то таке вважатиметься кримінальним злочином.

- Звідки фінансується соціальна допомога?

- Із федерального бюджету. Коротко кажучи, гроші надходять з податків. Це — загальних федеральний податок на прибуток, загальний податок штату, загальний муніципальний податок, соціальне страхування (6,2% від зарплати), відсоток на медичне покриття (на випадок старості або інвалідності) з зарплати (1,45%).

Кожен роботодавець теж сплачує по двох останніх статтях відрахувань такі ж відсотки — відповідно, 6,2% і 1,45% від зарплати кожного робітника. Загалом виходить, що з кожного працюючого нью-йоркця бюджет отримує 12,4% на соцстрахування і 2,9% на страхування медичне.

- Як це виглядає на практиці?

- Візьмемо для прикладу мене самого. Щороку я дістаю від головного офісу Служби соціальної підтримки детально розписаний records of your earnings (запис про доходи), де мені оповідають, скільки я заробив з 1977-го — тобто коли я приїхав з України.

У цьому звіті — дві колонки. Перша — taxed social security earnings (доходи, на які нараховується соціальний податок), друга — taxed medical care (доходи, на які нараховується податок на охорону здоров’я).

Дві колонки різні, бо перша є лімітованою. Так, у 1977-ому не могли взяти більше $20 тисяч на рік, а минулого року ліміт сягав $100 тисяч. Цей ліміт щороку може змінюватися. А от у другу колонку беруть без обмежень. Заробили 1 мільйон — візьмуть 15 тисяч.

А коли ти маєш власний бізнес, то відраховуєш по цих відсотках і сам за себе, і за роботодавця. Тобто, фактично виходить, що платиш удвічі більше.

- Як розподіляється бюджет?

- По-різному. Він щороку змінюється у конгресі штату, у федеральному Конгресі. У нас нині в конґресі штату 31 депутат республіканець і 31 — демократ, тому жодних змін цього року не сталося.

Для поповнення бюджету уряд іноді продає облігації населенню.

- Скільки загалом людей у Нью-Йорку отримують соціальну допомогу?

- Приблизно 1,5 млн осіб щодня. Це може бути й тимчасова допомога - близько $500 на тиждень.

інтерв'ю нью-йорк соцстандарти досвід влада

Знак гривні
Знак гривні