С

Свято демократії, онлайн. Огляд інтернет-проектів, створених для допомоги чесним виборам.

Загальна картина - всі подібні онлайн-сервіси можна розбити на два широких класи: проекти, що допомагають дізнатися про кандидатів, та проекти, що займаються моніторингом виборчої кампанії. Є й інші сайти, наприклад спецпроекти від ЗМІ з досьє кандидатів, або з попереднім голосуванням онлайн, однак перші, як правило, неповні, а другі використовують тему виборів для збільшення трафіку на свої сайти.

Моніторив моніторинги: Іван Помідоров

Варто одразу зауважити, ще ні разу в Україні списки кандидатів у депутати не вивчалися настільки детально. І жодного разу не було створено такої кількості сайтів, що дозволяють слідкувати за виборчими порушеннями онлайн - на цих виборах їх, як мінімум, три.

Згадати та відфільтрувати

http://chesno.org

Проект від руху «Чесно» дозволяє знайти кандидата, та дізнатися чи пройшов він перевірку по низці критеріїв доброчесності.

Інструмент вийшов досить якісний, з точки зору дизайну, інтерфейсу користувача та інформаційної графіки. Головний спосіб пошуку - за прізвищем, однак є і додатковий - за областю та округом, з симпатичними векторними картами для усієї мажоритарки.

За результатами декількох місяців роботи, «Чесно» вдалося обробити дані та зробити висновки по 2306 кандидатам - і це найбільша кількість детальної інформації по учасникам виборів, що знаходиться в одному місці, принаймні з усіх нам відомих. По частині персонажів є екскурси в їх автобіографічні дані на п'ять та більше років назад.

Мінуси: проект критикують за критерії, по яким оцінюють кандидатів.

 

Приціл виборця

http://rada2012.texty.org.ua

Спільний проект «R.A.M. 360» та Текстів. Особливість цього проекту, в першу чергу, це використання даних з усіх декларацій кандидатів, що йдуть по мажоритарним округам. Після вибору номера округу, ви бачите список, в якому вказані головні показники податкових декларацій для кожного, хто йде по «мажоритарці» - гроші, нерухомість, земля, машини. А якщо є конкретні числа, то їх завжди можна порівняти.

Другою особливістю проекту є розділ «Прогноз». Це - своєрідний калькулятор результатів - в залежності від явки, та відсотка підтримки для головних партій, програма рахує кількість місць у парламенті від тієї чи іншої політсили.

Третьою особливістю проекту є те, що він повністю волонтерський, і реалізується без залучення стороннього фінансування, лише зусиллями агенції «РАМ 360»

Мінуси: частина користувачів критикує інтерфейс за надмірну складність у використанні.

 

Тепер трохи про три сервіси моніторингу виборів, які можна порівняти між собою, тому що вони дуже схожі за своїм призначенням.

Мапа від Опори

http://map.oporaua.org/

«Опора» вже декілька років займається спостереженням на виборах, тому їх рішення запустити проект з картами не здається несподіваним http://map.oporaua.org/. Легкість у користуванні мапами (де можна побачити не лише порушення, але і дільниці та межі округів), все ж таки залишає бажати кращого.

Кластеризація (показ на карті великої кількості міток на малому масштабі) не оптимізована, та графічно виконана у досить невдалий спосіб.

Розділи сайта не дороблені. Мапа містить лише частину анонсованої інформації (наприклад, на ній присутні не всі дільниці, а лише приблизно 2/3 з наявних)

Не видно загальної статистики, наприклад скільки всього порушень зафіксовано, тощо.

Проте, стрічка повідомлень про порушень заслуговує на добрі слова, а інколи там зустрічаються справжні шедеври, що дозволяють добре відчути смак цих виборів. Тут проявляється сильна сторона проекту - декілька тисячна мережа спостерігачів, що працюють під координацією «Опори»

 

Проект ElectUA.org

http://electua.org/

Непогана мапа, хоча і не без недоліків (кластеризація міток взагалі відсутня), та статистика одразу на першій сторінці - це власне і є головними сильними сторонами проекту від Інтерньюз. Однак, схоже що головний недолік - це відсутність великої групи помічників, що додавали б більше порушень. Якщо в Опори є своя сітка спостерігачів, а у «Майдану» (див. нижче) є свої активісти, то складно сказати, яким чином буде збиратися інформація про порушення - можливо, більша частина буде надходити від партнерів, тої ж таки Опори, або КВУ.

Оновлено 23.10.2012, на прохання команди проекту ElectUA.org:

Окрім співпраці з ГМ "Опора" та КВУ у проекту є власна мережа журналістів, яка відстежує порушення виборчого законодавства у всіх регіонах України. Також, частина повідомлень надходить безпосередньо від громадян.

 

Проект Майдан-моніторинг: Вибори-2012

http://www.maidanua.org/vybory2012

Інструмент від сайту Майдан - піонерів онлайн-активізму в Україні, на нашу думку, найкраще виконує задекларовані задачі, тобто фіксує та показує порушення.

Не в останню чергу, завдяки вибору перевіреного інструмента - відкритої платформи Ushahidi, що використовувалася для спостереженням за низкою виборів в інших країнах (або в повідомленнях про перебіг війни у Лівії). Наприклад, зображення даних на карті реалізоване значно краще ніж в інших проектах - спосіб, яким Ushahidi кластеризує місця порушень, є найбільш оптимальним.

Також, на відміну від інших, Майдан-моніторинг - це не просто фіксація порушень, але й заклик до дії, з відповідними інструкціями та онлайн-матеріалами для тих, хто збирається робити це сам.

Мінуси: недоліки дизайну, в тому числі занадто обмежене за розмірами початкове вікно для мапи.

інтернет самоорганізація вибори-12 спротив

Знак гривні
Знак гривні