О

Обери найкращий університет ІНТЕРАКТИВНА ВІЗУАЛІЗАЦІЯ (спільний проект Текстів та агенції РАМ)

Перший рейтинг українських "вишів", у якому вони порівнюються не у цілому, а по кожній спеціальності.

В минулому році ми зробили рейтинг вищих навчальних закладів, який було вперше побудовано на чіткому та об'єктивному показнику: середньому балу ЗНО серед абітурієнтів, що подали заяви на вступ.

Ідея досить проста: чим більше дітей з високими показниками незалежного зовнішнього оцінювання хочуть потрапити в якийсь університет, тим він краще. Для створення того рейтингу були використані дані вступної кампанії від 2010 року.

В цьому році ми вирішили піти далі. Використовуючи більш свіжі дані по вступу до ВНЗ за 2011 рік, ми порівняли вищі навчальні заклади по будь-якій спеціальності - наприклад, де найкраще вивчати економіку?

Результати ви можете побачити з атакою адресою: http://chooz-vooz.texty.org.ua/

Цей проект - спільна робота рекламної агенції РАМ та Текстів. Необхідно зазначити, що наші партнери самі звернулися з пропозицією по співпраці, після виступу на TEDx Kyiv.

Колеги з РАМ розробили інтерфейс http://chooz-vooz.texty.org.ua. Участь з нашого боку: дані та обговорення, як повинен виглядати кінцевий продукт.

Коротка інструкція з використання

На початку, ви задаєте напрямок та спеціальність у двох списках, що знаходяться у правому верхньому куті першого екрану візуалізації.

Наприклад, так виглядає результат для "Економіка та підприємництво", спеціальність "Маркетинг"

На малюнку всі ВНЗ, що навчають обраній спеціальності, можна порівняти по середньому балу ЗНО вступників (позиція по горизонталі: чим ближче до правого краю, тим краще ВНЗ) , вартістю навчання (кольором), кількістю місць по цій спеціальності (розмір кола). По вертикалі показані міста, в яких знаходяться ВНЗ на графіку.

Якщо обрати той чи інший ВНЗ кліком мишки на відповідне коло на графіку, їх можна порівняти у вигляді таблиці, що з"явиться під графіком після натискання на кнопку "порівняти вибрані" (також можна порівняти всі ВНЗ на графіку). Таблиця інтерактивна, її можна сортувати по кожному показнику, в ній є значно більше параметрів для порівняння (наприклад, для частини ВНЗ - наявність або відсутність військової кафедри)

Сподіваємося, що принаймні частина абітурієнтів встигне скористатися цією веб-програмою для того, щоб обрати собі найкраще ВНЗ під час вступної кампанії 2012 року. З іншого боку, ця візуалізація може бути цікавою для будь-кого, хто бажає дізнатися, де в Україні знаходяться найсильніші навчальні заклади по тій чи іншій спеціальності.

***

Дані, на основі яких зроблено візуалізацію знаходяться тут

datavis рейтинг освіта

Знак гривні
Знак гривні