2

20 років Незалежності: Лєнін все ніяк не Goodbye! (ІНФОГРАФІКА)

Найпопулярніша назва для вулиць, на яких знаходяться місцеві органи влади, це вулиця Леніна.

Безумовні лідери по кількості таких назв - Вінницька, Кіровоградська та Житомирська області, у яких знаходиться величезна кількість сіл з іменем "вождя світового пролетаріату".

Загалом совкових назв в 20 разів більше, ніж назв, пов'язаних з Незалежністю. Подивіться на загальну картину (тут позначені головні вулиці для двадцяти тисяч населених пунктів):

Попередня версія цієї інфографіки

Як не дивно, але (центральних) вулиць Сталіна в Україні немає. Зате є більше сотні "колгоспних", "кірових", "калінінів", "щорсів". Є навіть одна вулиця Чекістів - в ... Гуляйпільському районі, в селі Новомиколаївка (батько Нестор напевне перевертається у своїй могилі). Це крім "дзержинських", яких теж багато десятків.

З іншого боку, безумовним лідером по "незалежницьким" назвам є Франківщина. Загалом, серед усіх таких назв є навіть вулиці С. Бандери (їх чотирнадцять), Шухевича, Шептицького, Чорновола і Мазепи - проте кожна з останніх зустрічається менше десяти разів.

Варто зауважити, що у довіднику адміністративного устрою на сайті ВР є адреси органів влади лише для 20 тисяч населених пунктів, з повного списку у 30 000. Тому не виключено, що повна картина дещо відрізняється.

Для кращого розуміння, що не вдалося охопити, нижче показані населені пункти, для яких немає адрес вулиць місцевих рад:

І насамкінець, подивіться порівняння мап з трьома "радянськими" і трьома "незалежницькими" назвами:

Ситуація з назвами дуже добре показує, що у свій час ми так і не змогли відмовитися від радянської ідентичності, для побудови іншої, справді незалежної країни - як це зробили наразі більш успішні країни центральної Європи та Прибалтики.

Вацлав Гавел вдало підмітив, що коли людина живе в оточенні пропаганди тоталітарної держави і не помічає її, то пропаганда досягла своїх цілей.

Тоталітарна держава зникла, але ми продовжуємо жити в отруйному тумані її пропаганди. Наслідки зараз очевидні усім - ми щодня бачимо їх по телевізору в якості Президента.

Самий переконаний регіонал-русофіл ні за які гроші не одягне піджак радянського покрою, але ця публіка тримається за радянські назви, як за Отче наш.

Насправді вулиця Леніна це ніяка не шана нашому минулому, це так само смішно, як і штани варьонки чи шапка "півник".

***

Ми хочемо подякувати наступним людям:

Віктору Загребі, який перший звернув нашу увагу на можливість подібної інфографіки,

Наталці Зубар та Олександру Северину, які ще в минулому році підняли цю тему на сайті "Майдан",

Віктору - одному з наших читачів, який дуже сильно допоміг у географічній прив'язці назв населених пунктів. До речі, Віктор веде гугл-групу присвячену інфографіці на українські теми, тому ми рекомендуємо всім, хто цікавиться такими питаннями, підписатися на неї.

Також, звертаємо вашу увагу на свіже дослідження від Фонду Розвитку Криму, у якому за подібною методологією перевірялися назви вулиць для 9000 населених пунктів України.

datavis інфографіка суспільство совок map

Знак гривні
Знак гривні