Д

Дві історії на двох графіках: рейтинг депутатів-прогульників і голосування чужими картками

Наша нова інтерактивна візуалізація присвячується депутатам-прогульникам, які не ходять на роботу на засідання ВР, та депутатам-піаністам, що не покладаючи рук приймають чужими картками законопроекти за себе і за тих, кого немає у залі.

Отже, ми зібрали дані по всім голосуванням і всім реєстраціям депутатів, починаючи з квітня 2011 року. Саме в той період, громадськість почала більш голосно задавати питання - чому так багато депутатів не ходить на свою роботу, і чому за них голосують інші?

Тому у квітні 2011 року керівництво ВР вирішило викладати дані ручної реєстрації в інтернет, чим ми і скористалися.

Спочатку ми взяли всі законопроекти, які були прийняті за цей час (всього було 89 денних засідань та 40 вечірніх), і перевірили скільки насправді "живих" депутатів за них голосувало.

Виявилося, що лише 14% від усіх прийнятих законопроектів були підтримані більше ніж 225 голосами присутніх депутатів (цей результат було вперше озвучено на TEDx Kyiv ). Тобто, лише 14% законопроектів було прийнято згідно конституційних вимог про особисте голосування народного обранця.

На вечірніх засіданнях зазвичай є присутніми настільки мало депутатів, що за весь рік лише 1(один!) законопроект вдалося провести "вживу", тобто голосами присутніх депутатів (єдине коло синього кольору на нижній частині графіку). Зверніть увагу також час, коли були проголосовані картками закон про "пенсійну реформу" та Кримінальний Кодекс. Зауважте, що кількість зареєстрованих вручну депутатів - це максимальна оцінка тих, хто з них присутній в залі (наприклад, можна зареєструватися а потім піти, не чекаючи закінчення засідання). Тобто, в реальності картина з голосуванням чужими картками може бути ще гіршою.

Інтерактивна версія візуалізації знаходиться тут: http://texty.org.ua/mod/datavis/apps/rada2012/index.php

Її можна використовувати також для порівняння, коли за цей рік депутати приймали законопроекти на ту чи іншу тему (введіть для прикладу в строку пошуку "земель" або "закупівлі")

Другий графік - це рейтинг депутатів-прогульників. Депутати у нас прогулюють свою роботу із розмахом. На вечірні засідання ходять значно менше, ніж на денні. Добрий десяток не були на жодному або були на одному, засіданні. Більше 20% (96 обранців) не ходили навіть на половину засідань. В правому верхньому куті скупчені люди, про багатьох з них ніхто ніколи не чув. Це мабуть дуже "поважні" особи, раз вони обрані у ВР і не ходять на роботу. Варто спробувати зробити так, щоб в наступній ВР їх не було.

В якості додаткової розваги, через строку пошуку депутата можна подивитися, як на засідання Ради ходять люди з різними прізвищами:

Відвідуваність Івановичів схоже, одна з найкращих

Таблиця з рейтингом депутатів за прогулами

Тут можна отримати всі дані по прогулам, якщо ви хочете зробити свою візуалізацію на цю ж тему

Прохання поширювати нашу нову візуалізацію якомога інтенсивніше - це гарний посібник, за кого НЕ голосувати у наступну Раду.

Рада datavis депутати піаністи

Знак гривні
Знак гривні