Ц

Це достеменно бульбашка! - наступна фінансова криза почнеться з Інтернет-компаній?

Інвестиції в “технологічні” “старт-апи” – така сама піраміда для лохів, якою була іпотечна бульбашка, що призвела до останньої світової фінансової кризи.

Автор: Дейв Вайнер

Переклад: Артем Чапай

Ми перебуваємо зараз усередині бульбашки – і як з усіма бульбашками, якщо ти не думаєш про неї “правильно”, то ти її не бачиш. Такі вони – бульбашки. Вона б не була бульбашкою, якби її було легко побачити.

Щоб виявити її, слід розглянути наявні власні переконання, та поставити їх під сумнів.

І треба дивитися на те, що раніше змушував себе не помічати. На щось незручне, таке що коли про це думаєш, то одразу почуваєш себе непевно – тож ти намагаєшся такі речі ігнорувати.

Якщо хочеш побачити цю бульбашку – дуже допомагає огляд подібних явищ минулому.

Бульбашка N+1 зазвичай більша, ніж бульбашка N. Тож не шукайте тієї ж величини, що минулого разу. Шукайте більшої. Там, де сміливість припущення – більша.

А також шукайте фінансову піраміду: блискучі бізнес-пропозиції, у яких закінчується пальне, як тільки закінчуються лохи.

Останню велику бульбашку можна було виявити завчасно, якби ви звернули увагу на фінансові інструменти, що склеювали докупи низькоякісну фігню, щоб створити високоякісну фігню: “купи собі непридатних боргових зобов’язань по нерухомості, з яких ми зробили цінні папери з рейтингом ААА!”

Гаразд – а тепер я перейду від усього цього до природи бульбашки, в якій ми перебуваємо зараз. Я не хочу про це сперечатися, бо про це насправді не посперечаєшся. Справа кожного з нас – робити власні висновки та відповідні ставки. Якщо ти маєш рацію – то справи у тебе будуть кращі, ніж якщо ти робиш неправильну ставку.

Фото: Rick Wilking / Reuters-Corbis

Врешті-решт, колись ми луснемо й ту бульбашку, що ґрунтується на вірі у те, що людський рід має майбутнє. На той час, якщо лише твоя ставка не приведе тебе на іншу планету, ти будеш у такій самій сраці, як і всі інші, незалежно від того, скільки у тебе золота чи зброї, або президентом США є Мітт Ромні чи Барак Обама.

1. Поточна бульбашка в тому, що начебто можна створити вартість, зрозумівши купівельні звички людей. Якщо не доводити це до крайнощів – це абсолютна правда: так, на цьому можна створити вартість. Але ми пройшли повз крайнощі і добралися до ейфорії. Ми віримо, що *тут* існує вартість, бо ми хочемо у це вірити.

2. Ми склеюємо молодих людей у штуки, що називаються старт-апи – та продаємо їх інвесторам за дедалі більші суми грошей.

3. У спробі залучити більше лохів, щойно прийняли закон, який узаконює сутенерство щодо цих старт-апів людям, які нічого не знають. Можна буде взяти їхні інвестиції, провівши кредиткою через термінал. Можливо, використавши насадку від Square для Айфона, яку нещодавно оцінили в 4 мільярди доларів.

4. Інкубатори старт-апів відкрили в усіх великих містах на планеті. На жаль, уже кілька років вивчати програмування немодно – тож для найму немає достатньої кількості програмістів. А щоб справді стати майстром цієї справи, потрібно багато років.

5. Навіть якщо знайти достатньо програмістів, то нема аж стільки бізнесів, які можна започаткувати, щоб задовольнити потребу усіх, хто хоче зараз інвестувати в цю галузь. Це дуже схоже на становище з іпотеками в минулій бульбашці. Тож усілякі віце-президенти, "ангели" та, без сумніву, дуже сумнівні чуваки клепають угоди з людьми, які не вміють програмувати, та без справжніх ідей бізнесу. Не турбуйтеся тут про Y Combinator - вони якраз є знаком якості. Але окрім них інкубатори старт-апів є також у кожному місті, від Сантьяго до Бейрута.

6. Навіть університети перетворюють на інкубатори старт-апів. Це відбувається в Університеті Нью-Йорка та в Гарварді – двох універах, з якими я маю певне знайомство. Мабуть, і в інших місцях теж, певною мірою. Але я гадаю, ці два універа – мають досить-таки чільні позиції. Ну і Стенфорд, уже кілька поколінь.

7. Просто-на-просто байдуже, чи є в цих бізнесах хоч щось. Головне – задовільнити бульбашку. Поки приходять нові лохи.

8. Ніхто не може цього зупинити. Бульбашка не зупиниться, поки не лусне. Саме це настільки гнітить у подкасті Джея Розена з Крісом Лайдоном. Станеться так, як він каже, – й він вочевидь має рацію. Ми як суспільство не маємо механізму, щоб сказати: давайте не будемо доводити цю бульбашку до логічного кінця.

***

Дейв Вайнер - відома фігура в світі інтернет-технологій. Серед іншого, в кінці 90-х років він придумав блоги, подкасти, та розробив і запровадив стандарт RSS - для кращого поширення інформації в Мережі. Наразі, на своєму блозі “Scripting News” він постійно пише незручні і часто несподівані спостереження, про те куди рухається світ технологій. До речі, динаміка акцій Groupon’а, одного з флагманів поточної інтернет-бульбашки (з моменту виходу на біржі вони впали в два рази), - це ще одне підтвердження словам Вайнера. Він також пропонує шлях, як боротися з цією проблемою - радикально змінити процес розробки програм для Інтернету.

технології фінанси майбутнє інтернет криза

Знак гривні
Знак гривні