В

Вільний інтернет під загрозою: цього разу чума називається АСТА. Талібан копірайту може захопити ЄС

В Україні влада спробувала закрити ExUa, проте погані новини надходять звідусіль. Поки в США громадськість успішно відбивалася від драконівського законопроекту SOPA, лобісти нишком майже проштовхнули ще гіршу міжнародну угоду «проти контрафакції» – ACTA. ЄС вже підписав її, але ще не ратифікував. Про загрози вільному інтернету у матеріалі Wired.co.uk

Автор: Олівія Солон

Скорочений переклад: Артем Чапай

Sopa та Pipa поки що можуть стояти на паузі – але існує більша небезпека. Вона називається Торгова угода з боротьби проти контрафакції – ACTA. Це міжнародна угода, спрямована на встановлення міжнаціональних стандартів з забезпечення прав інтелектуальної власності.

Нещодавно АСТА з’явилася на передовицях, коли онлайн-активісти паралізували деякі з сайтів уряду Польщі для протесту проти планів Варшави підписати цей міжнародний договір про копірайт. Вони бояться, що це призведе до цензури в мережі. Тим часом хакерська група Anonymous огосила у Твітері, що вони планують “невдовзі велетенську операцію” проти АСТА.

Вебсайт Wired.co.uk створив зручний гід по угоді й тому, як вона може вплинути на вас. Для початку варто глянути вступне відео:

Що таке АСТА?

Як зазначено вище, АСТА – міжнародна угода, спрямована на створення міжнародних стандартів з забезпечення прав інтелектуальної власності. Назва договору стверджує, начебто угода має справу з контрафактними товарами – такими як ліки чи предмети розкошу.

Втім, насправді цей договір має значно ширший обсяг і матиме стосунок до інструментів, ціллю яких є поширення інформації в інтернеті та інформаційні технології.

Переговори про нього між різними країнами та ЄС велися, переважно потай, упродовж останніх чотирьох років. Багато держав уже підписалися за АСТА, задовго до інтернет-фурору навколо SOPA. Наразі за АСТА підписалися США, Канада, Японія, Корея, Нова Зеландія, Сингапур. Євросоюз, Мексика та Швейцарія підтримали угоду та виявили бажання підписати її в майбутньому. Зараз Єврокомісія намагається проштовхнути її в обхід голосування Європарламентом.

Чи справді це торгівельна угода?

Переговори про АСТА велися як про торгівельну угоду, що дозволило їй певною мірою уникнути демократичного розгляду.

Критики стверджують, що це закон про копірайт, який проштовхується під маскою торівельної угоди, щоб про нього не велося стільки дебатів. Але, що незвичайно для торгівельної угоди, нею передбачено кримінальні санкції.

Зазвичай у Європі на торгівельні угоди погоджується від імені ЄС Європейська Комісія. Але їй не дозволено було вести переговори про Статтю 23 – суперечливу частину цього договору. Ця стаття наполягає на кримінальному покаранні не тільки за піратство, але й для тих, кого звинувачено в “допомозі та потуранню” порушенню копірайту. Країни-учасники ЄС обговорювали ці нові кримінальні санкції за зачиненими дверима.

АСТА – настільки незвичний звір, що коли Єврокомісія заявила про створення гіду стосовно ратифікації АСТА, на це знадобилися місяці замість тижнів, як то буває зазвичай. Її описали як “змішану угоду”.

Які покарання за порушення цієї торгівельної угоди?

Конкретну кримінальну санкцію залишено на розгляд підписантів – але вона означатиме тюрму та великі штрафи для компаній, яких звинувачено у порушенні копірайту в “комерційних обсягах” (детальніше пояснено нижче).

Це може означати будь-який сайт, на якому виявлено піратський контент, який має велику аудиторію, чи навіть компанії, яких звинувачено у “допомозі та потуранню” порушенню копірайту – що може поширюватися й на інтернет -провайдерів, якщо й не на середньої людини, яка скачує вдома пісню за допомогою торента.

Хто це підтримує?

Підтримують АСТА великі власники копірайтів, включно з фармацевтичними компаніями, кіностудіями та рекординговими лейблами.

Організації лобістів включають: GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi-Aventis, Monsanto Company, Time Warner, Sony, Verizon, The Walt Disney Company, the Motion Picture Association of America, News Corporation, Viacom.

Схоже, що її підтримує Європейська Комісія – проте Європейський Парламент одностайно проти неї.

Які аргументи на користь АСТА?

АСТА – це міжнародний договір, що ставить за мету захистити права інтелектуальної власності на світовому рівні. Власники копірайтів стверджують, що вона позначає визнання цінності прав інтелектуальної власності для світової економічної конкурентоспроможності. Атакуючи контрафактні товари, ліки-дженерики та порушення копірайту в інтернеті, власники ліцензій на інтелектуальну власність сподіваються, що ці цінні галузі буде захищено, а компанії зможуть відновити отримання прибутків, втрачених, наприклад, через контрафактні товари.

(Це перефразовуючи вислів Корі Доктороу, якого цитує книга «Вікіноміка» схоже на сподівання ковалів, що коли вони перекриють залізницю, то люди знову почнуть підковувати коней - ТЕКСТИ )

Хто проти цього?

Проти АСТА виступають інтернет-компанії, групи з цифрових прав – такі як La Quadrature du Net, the Electronic Frontier Foundation, Anonymous, Піратська партія, “Репортери без кордонів”, Oxfam, а також 13 лауреатів премії імені Сахарова. Проти неї також члени Європейського Парламенту.

Яка основна критика АСТА?

1. Вона недемократична.

Переговори про АСТА значною мірою велися за зачиненими дверима – й багатьох учасників змушували підписати угоди про нерозголошення, перш ніж їм дозволили побачити документи власне АСТА. Важко визначити, хто написав її та що сталося під час переговорів.

Дуже незвично, коли кримінальні санкції такого обсягу обговорюють без демократичного процесу. Організації, що намагались отримати більше інформації про використані процеси, не змогли дізнатися всіх деталей. “Навіть якщо ви й за зростання копірайту, ви повинні бути проти АСТА, бо її не створили демократично”, – каже Ендрю Робінсон, речник Піратської Партії).

Європейський Парламент майже одностайно проголосував проти АСТА на цій підставі, прийнявши Письмову Резолюцію №12. Вона містила твердження, що “до впровадження кримінальних санкцій там, де вже існують цивільні засоби, повинні бути оцінені економічні й інноваційні ризики”, та що всі пов’язані з переговорами документи повинні бути оприлюднені.

Це не має особливого значення, бо з членами Європарламенту й не радилися. Переговори навіть ведуться за межами чинних торгівельних установ, таких як СОТ – Світова Організація Торгівлі – та Світова Організація з Інтелектуальної Власності.

2. Вона розмиває різницю між піратством і контафакцією

Так само, як Мері Вайтхаус постійно говорила в новинах про “секс-і-насильство”, наче це те саме – так і АСТА, схоже, говорить про піратство і контрафакцію на одному подиху, наче це те саме. Піратство і контрафакція – не те саме.

Контрафакція загалом вимагає, щоб людина, що отримує скопійовані товари, через обман вважала, що вони справжні. Жеремі Зіммерман із французької групи La Quadrature du Net пояснює:

- Цей елемент мови відомий нам частина словника “талібану копірайту”, як ми це називаємо. Якщо ти ставишся до китайських виробників, які створюють контрафактні DVD чи ліки так само, як до людей, що без вигоди для себе діляться інформацією – зрозуміло, що у тебе проблеми.

- Вони намагаються пропхати багато речей про копірайт, прикидаючись, наче йдеться про контрафакцію, – каже Робінсон із Піратської партії.

3. Вона криміналізує порушення копірайту, коли вже є цивільні санкції

Відповідно до Статті 23, що викликала критику – слід застосовувати кримінальні покарання “у випадках свідомої контрафакції торгових марок або копірайту або піратства пов’язаних прав у комерційних обсягах” – хоча фразу “комерційні обсяги” не визначено чітко, а саме усунуто намір, тобто не має значення, чи має намір компанія отриати прибуток від піратського контенту. Має значення тільки, чи має вона обсяги комерційної операції.

Також повинні бути введені кримінальні санкції для тих, хто “допомагає й потурає” порушенню в комерційних обсягах. Критики стверджують, що це значить, що провайдери інтернету й дата-центри можна притягти за “допомогу й потурання” будь-якому комерційному вебсайту, який містить контент, що порушує копірайт.

- Це ядерна зброя проти будь-якої інтернет-компанії, – каже Жеремі Зіммерман. Він вважає, що кримінальний розділ АСТА буде використано як зброю для забезпечення співпраці інтернет-провайдерів із правовласниками. Як застерігають лауреати премії імені Сахарова: “В ім’я забезпечення копірайту Євросоюз та інші підписанти будуть зобов’язані чинити тиск на інтернет-компанії, змушуючи їх моніторити й будувати поліцейськими мережі”.

4. Вона створює бар’єри для змін національного законодавства

АСТА забирає у демократичних урядів право встановлювати власну політику щодо копірайтів чи патентів. Це значить, що якщо такі організації, як Піратська партія, зможуть переконати уряд Великобританції зменшити термінів копірайту, уряд не зможе внести зміни, не порушуючи міжнародного договору.

Як порівняти АСТА з Sopa та Pipa?

АСТА – ще одне скорочення, що поста з мутного алфавітного супу законодавства про копірайт. Але якщо Sopa та Pipa було розроблено для поширення законодавства США на закордонні сайти, то АСТА пише законодавство на міжнародному рівні й забирає у демократичних урядів владу на прийняття власного законодавства про копірайт.

АСТА обходить власні закони країн-учасниць, змушуючи інтернет-провайдерів по всьому світу приймати ці заходи.

Як вона вплине на країни, що розвиваються?

Критики стверджують, що АСТА може обмежити можливості країн, що розвиваються, обирати політику, яка краще відповідає їхнім пріоритетам. Ймовірно, що підтримка таких економічно потужних утворень, як США, Євросоюз, Канада і Японія змусить країни, що розвиваються, прийняти цей договір.

Особливе занепокоєння викликає напад на дешеві ліки-джернерики, а також патенти на їжу від таких компаній, як Monsanto, яка зараз намагається запатентувати породу свиней.

Індія стверджувала, що рівні примусу, передбачені в АСТА, далеко виходять за межі будь-чого, погодженого в рамках СОТ, і стверджує, що це може “обійти законний процес, завадити легітимній конкуренції та перенести дедалі більші кошти на забезпечення приватних комерційних прав на плечі урядів, споживачів і платників податків”.

На якій стадії ми зараз?

АСТА залежить від голосування Європарламенту, який чекає на наслідки звіту Міжнародної Торгової Асоціації INTA. В наступні кілька місяців угоду обговорюватимуть, а голосуванн заплановано на червень. Договір мають ратифікувати як Європейський Парламент, так і країни-члени ЄС індивідуально. Якщо АСТА не буде ратифіковано, то її буде відкинуто повністю.

Оновлення. 26 січня Євросоюз і 22 його країни-члени в Токіо підписалися за АСТА. Втім, як усі торгові угоди, вона ще має бути представлена на голосування Європарламенту. Ймовірно, це станеться у червні.

Ще є час робити щось із цим. Так, французький член Європарламенту, якого призначили відповідальним за цей договір, подав у відставк з посади на знак протесту проти того, як угода пройшла повз Європарламент. Він назвав цей процес “шарадою” й заявив про брак прозорості.

(Словенський посол у Японії принесла свої найглибші вибачення за підписання угоди і закликала зупинити її акціями протесту - ред.)

інтернет свобода

Знак гривні
Знак гривні