Н

Найкращі школи міста Києва з математики і англійської мови (ІНФОГРАФІКА)

Найкращі школи за рівнем математики знаходяться на Позняках (ліцеї "Наукова зміна" та "Інтелект" ), на Оболоні (школа №232), в Академмістечку (гімназія "Академія") та гімназія №178 на Солом'янці. У районі Політеху та на Русанівці два найбільших скупчення, або кластери, шкіл з гарними результатами. На Троєщині і на Дарниці (особливо старій ) вибір значно гірше - лише Троєщинська гімназія може позмагатися з лідерами. На основі результатів Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) ТЕКСТИ визначили школи де найкраще учать математику і англійську мову.

Автор: Анатолій Бондаренко

На плакаті нижче найкращі школи Києва з математики

За цим лінком ви можете побачити інфографіку у значно більшому збільшенні, із назвами шкіл

Результати - про що говорить інфографіка?

Фізико-математичний ліцей від університету ім. Шевченка (ближче до Одеської площі, лівий нижній кут), Політехнічний і Технічний ліцеї в районі Політеху показали приблизно однаковий хороший результат (проте, не найвищий).

Зверніть також увагу на те, що досить мало дітей з шкіл у центрі міста зацікавлені у тестах по математиці. Однак це - зовсім інші історії.

Нижче подібна інфографіка по школам, лише для результатів з англійської мови. Із зображення одразу видно, що "центр" обирає англійську - найбільше скупчення шкіл з пристойними результатами тесту знаходиться саме там.

За цим лінком ви можете побачити інфографіку у значно більшому збільшенні, із назвами шкіл

***

А тепер для гурманів розповім про те, як робилася ця інфографіка.

Так само як і у нашій візуалізації рейтингу вузів, для порівняння шкіл я використав єдиний об'єктивний критерій, що є у нашій системі освіті - результати тестів Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО)*. Тож всюди далі діє припущення, що "хороша" школа з того чи іншого предмету, це школа учні якої в середньому здали тести на рівні 160 і більше балів. "Дуже хороша школа" - 170 і більше (тут неявно використовується гіпотеза, що рівень викладання є найбільш серйозним фактором, що впливає на середній результат тестів)

При цьому, ми навмисне використовували результати кампанії 2010 року: новий на той час міністр освіти Дмитро Табачник ще не розпочав руйнувати систему зовнішнього оцінювання, створену під керівництвом його попередника.

Дивіться усі дані з результатами ЗНО для шкіл Києва за 2010 рік.

Головне питання

Перед тим як робити візуалізацію, дуже корисно продумати наперед, на яке питання вона буде відповідати. Що повинен побачити читач на плакаті, який ми створимо?

Насправді ми хочемо, щоб з одного погляду на картинку людина могла отримати відповідь на питання, де в Києві (в якому місці) знаходяться найкращі школи з конкретного предмету.

У якості додаткового бонусу - читач зможе побачити, як рівень викладання відрізняється по районам міста. Якщо читач знайшов школу, що йому подобається по розташуванню і рівню, він може "підійти ближче" і прочитати назву навчального закладу. Ось власне, головне призначення цієї інфографіки.

Розуміючи обмеження друкованого плакату - лист лише один, чорнила не змінюються, а шкіл у Києві багато, більше 400 - прийдеться відкидати усе зайве.

"Місце розташування" найкраще, як не крути, передати за допомогою мапи. Однак, якщо використовувати класичні рішення, виходить занадто багато зайвої інформації (величезна кількість об'єктів з формами і кольорами, що відволікають від нашої головної мети). Наприклад, на цій мапі Google що нижче, дороги, вода і написи відволікають від позначок, що можуть цікавити читача:

На допомогу приходять дуже класний та дуже амбітний проект OpenStreetMap (добровольці успішно створюють карту світу) та сервіси, які використовують дані з нього - а конкретно, Cloud Made. Тут ви можете завантажити собі оброблені карти найбільших міст України, на яких немає кольорів та написів.

Бачите сірий тон на малюнку, що нижче? Він утворюється від багаточисельних будинків міста. У подальшому я використав невелику програму на Ruby, що відфільтрувала більшість з будівель, працюючи з початковим файлом карти (він у форматі svg). У такий саме спосіб на мапу додавалися школи.

Тонкі сірі лінії вулиць та річки дозволяють зорієнтуватися по районам міста, і одночасно не будуть заважати сприймати головну інформацію щодо шкіл.

Для "ручної" роботи з векторною графікою я завжди використовую програму Inkscape - відкритий аналог Adobe Illustrator. Можна додати приємне для ока жовтувате тло, і рухатися далі. Оброблена таким чином мапа Києва буде використана як база для інфографіки.

Додаємо школи

Координати більшості шкіл м. Києва я отримав пошуком у Google та обробляючи сторінки сайтів, що пропонують списки і адреси навчальних закладів **. Для того щоб прив'язати географічні координати до зображення, спочатку мені потрібно було зробити це для двох довільних базових точок з моєї картинки вручну (координати я взяв з сервісу Google Map). Після цього для всіх інших точок-шкіл це можна зробити програмно, лінійним масштабуванням (проекція, в якій зроблена початкова мапа, дозволяє це зробити).

Крім головного параметру для кожної школи, середнього балу ЗНО, є ще один важливий, хоч і вторинний показник - скільки учнів зі школи здавало тести. Якщо це декілька чоловік, то визначити справжній рівень школи стає значно складніше. Наприклад, на результат може сильно вплинути робота репетиторів, а це більше характеристика статку сімей учнів. Отже нам потрібно два "візуальних виміри", наприклад розмір і колір, для того щоб показати і бал ЗНО і кількість учнів. Додатково, я вирішив відкинути всі школи, де кількість протестованих була менше ніж (досить довільне) число десять.

Експеримент, коли кольором вказують рівень школи(середній бал), мені не сподобався:

Дійсно, дослідження із сприйняття зорової інформації говорять, що кількісні дані краще передавати розміром, ніж кольором. Після ряду експериментів я остаточно зупинився на такому варіанті - розмір кожного кола показує середній бал ЗНО(додатково він же показаний числом у колі), а насиченість кольору - кількість учнів на тестах.

От що вийшло в результаті

Тепер залишається лише пару кроків. Відфільтрувати "зайві" школи (середній бал менше ніж 160), та додати легенду з поясненням, про що йдеться в інфографіці і як кодуються дані:

За цим лінком ви можете побачити інфографіку у значно більшому збільшенні, із назвами шкіл

Продовження

Звичайно, логічним продовженням цієї роботи була б розробка інтерактивної веб-програми, яка дозволить батькам обирати "найкращу найближчу школу", згідно визначених ними критеріїв, для будь-якої місцевості України.

Програма також повинна давати можливість обирати декілька найближчих "подібних шкіл", та давати уявлення, на якому рівні ці школи стоять у масштабах района/області/країни.

Більше того, на відміну від статичної інфографіки, така візуалізація дасть можливість подивитися на історію за останні роки - куди рухається школа, і чи є результати сталими?

У зв'язку з цим виникає питання до наших читачів - які ще сервіси, на вашу думку, можна було б запропонувати на основі результатів ЗНО у веб-програмі? Можливо, ми не так формулюємо мету подібного сервісу, і читачу потрібно щось інше?

Якщо ми знайдемо фінасування, то розпочнемо подібний проект у перших місяцях наступного року.

Будь ласка, не соромтеся писати ваші пропозиції у коментарях.

---

* Величезна подяка Ярославу Підстригачу за розробку програми по конвертації даних з оригінальної закритої бази (під MS Access) у значно більш корисніший .xls-формат

** - Просимо повідомити, якщо ви знайшли невірно вказану назву або місце розташування школи, стовідсотково перевірити усі дані у нас немає можливості.

***

Візуалізація підготована за підтримки Фонду "Відродження"

datavis школи

Знак гривні
Знак гривні