Д

Демографія в картинках. Порівняйте різні показники України по регіонах

Для любителів інфографіки і візуалізацій ми зробили флеш-графіку демографічних відмінностей регіонів України. На інфографіці читачі самі можуть легко порівнювати показники, пов'язані з демографічною статистикою. Ці дані зібрав ЖЖ користувачhttp://pollotenchegg.livejournal.com/ і ми вже їх публікували, як ілюстрацію до статті про різницю у демографічних тенденціях Заходу і Сходу України.

Нашу увагу привернув показник кількості членів КПРС на душу населення. Більша кількість комуністів в часи СРСР дивним чином пов’язана із більшою кількістю постраждалих від кримінальних злочинів і засуджених злочинців у вже наш час. Також «щільність» комуністів більша там, де більше вихідців із РСФСР. І хоча мовної карти у нас немає, саме в цих регіонах найбільше виступів за російську як другу державну.

Існує спокуса трактувати дані з таблиць просто, на кшталт: на Сході багато росіян, і тому там висока злочинність. Залишимо таке пояснення Тягнибоку. Факторів може бути безліч - від умов праці на заводі до архітектури східних міст.

Щоб робити якісь висновки, потрібне ґрунтовне наукове дослідження, яке охопить широкий спектр питань від вивчення хвиль міграції в Україну за часів Союзу і ролі та частки приїжджих у владі (тобто в КПРС) до впливу індустріального урбаністичного середовища на сучасного мешканця Сходу.

Подивитися на цю ж інфографіку у великому розмірі, на весь екран

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Не маючи офісу, над цією інфографікою ми працювали близько двох місяців. Перший мейл художнику ми відправили 5 червня. До створення графіки доклало зусилля четверо людей: журналіст, який підбирав початкові карти з даними, художник, два редактори, котрі сперечалися між собою і давали художнику цінні вказівки, що малювати і що з чим порівнювати. Ця четвірка написала один одному 39 листів. Так, якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода.

Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Ви можете підтримати ТЕКСТИ також і тим, що поширите цей матеріал і ці реквізити в соціальних мережах.

Один з робочих ескізів інфографіки

інфографіка datavis статистика

Знак гривні
Знак гривні