У

Українці - нещасні люди, які не дуже люблять демократію та вільний ринок, однак справно платять хабарі (інтерактивні графіки)

В кінці минулого тижня Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) оприлюднив своє масштабне дослідження: яким чином країни регіону долають наслідки кризи, що розпочалася у 2008 році, і більш загально - наскільки люди задоволені своїм життям.

ТЕКСТИ отримали дані дослідження, що стосуються України, і зробили на їх основі ряд графіків - для того щоб краще було видно, як ми себе почуваємо у порівнянні з нашими ближніми і дальніми сусідами.

Загальне дослідження ЄБРР по всім країнам можна знайти за цим лінком. Опитування людей проводилося в країнах Центральної, Східної та Південної Європи, Середньої Азії, Туреччини та Росії. Нижче, коли йдеться про "середнє по регіону", то на увазі маються саме ці країни.

Основні висновки для України

Криза торкнулася нас трохи менше, ніж в середньому всі країни (дивіться таблицю нижче). Рівень довіри до людей вище, ніж середній по регіону. При цьому, задоволення своїм життям - одне з найнижчих серед усіх країн в дослідженні.

До речі, наші співгромадяни до цих пір не дуже підтримують одночасно демократичний устрій та ринкову економіку - за них висловилися всього 26% населення.

 

Давайте подивимося більше детально на дані по рівню задоволення своїм життям - менше ніж третина населення України ним задоволені!. Станом на 2010 рік, "більш нещасними" ніж ми були лише декілька країн: Сербія, Грузія, Вірменія, Угорщина та Румунія.

Найбільше зменшення цього показника з 2006 року відбулося серед молодих людей - майже на 10%. З графіку внизу також видно, що відсоток задоволення від життя у заможніших учасників опитування також сильно впав ( зауважте, що навіть до кризи він не досягав середнього рівня Західної Європи).

Українці досить важко переживають кризу

Хоча кількість людей в Україні, що відчули на собі кризу, трохи менша ніж середня по всім країнам, все одно їх значно більше, ніж у Західній Європі. Найбільше вплив кризи на собі відчули люди у віці 40-59 років. Водночас, на старших людей вплив виявився значно меншим. Меншим виявився вплив і на заможніших - зрозуміло, що із зовсім інших причин.

Для того, щоб впоратися з кризою, наші співгромадяни діють так, що жодного здоров'я не вистачить. Якщо подивитися на наступний графік, то видно - найпопулярнішим в Україні способами пережити кризу є зменшення харчового раціону та значне обмеження витрат на власне здоров'я.

Корупція в Україні - одна з найвищих у Центральній, Південній та Східній Європі та Середній Азії

Дослідження показало, що у нас один із найвищих рівнів хабарництва. Гірше стан справ лише в Азербайджані, Киргизії, Молдові, Албанії і Таджикистані.

Охорона здоров'я - за сприйняттям людей, найбільш корумпована галузь. На другому місці - ДАІ, на третьому - освіта (зауважте зменшення рівня корумпованості з 2006 року - ймовірно наслідок запровадження ЗНО).

Водночас, згідно даних дослідження, лише десять відсотків людей вважають, що давати винагороду у вигляді хабаря - це неправильно. Такі показники означають, що хабарництво у нас є суспільно прийнятним. (Ми ще повернемося до цього питання - потрібно вивчити методику, за якою ЄБРР отримало подібний результат).

В той же час, щоб дійсно зменшити рівень корупції, для початку необхідно хоча б трохи змінити суспільне ставлення до хабарів.

Всі графіки та дані із статті можна скачати собі з цієї таблички Google

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

datavis україна єбрр

Знак гривні
Знак гривні