К

Кабінет Міністрів бреше: зміни у Бюджет, прийняті учора більшістю у Раді, аж ніяк не соціальні (інтерактивна таблиця)

Законопроект по державному Бюджету, поданий Кабміном від 10 червня і в рекордний строк прийнятий "більшістю" учора, 14 червня, називається "Щодо соціальних показників бюджету". Достатньо подивитися на список перших десяти пунктів витрат, які було збільшено, для того щоб зрозуміти, що зміни ці аж ніяк не стосуються покращення життя пересічних громадян.

Автор: Анатолій Бондаренко

Для інформації: на вечірньому засіданні Верховної Ради 14 червня, коли були проголосовані зміни до Бюджету, фізично у залі було присутньо лише 157 депутатів від більшості (див. графік відвідуваності ВР). Зміни були прийняті 239 картками, отже схоже в цей вечір "більшість" поставила черговий міні-рекорд по багатостаночному голосуванню "за себе і за того хлопця".

Натомість, на покращення здоров'я депутатів та вищих посадовців, додано близько 4 млн гривень, а кошти в розмірі більше 1 млрд. гривень, явно з призначенням "розпил", підуть на на шахти Донбасу (детально всі види витрат можна подивитися у цьому документі (файл ексел) з сайту Верховної Ради).

 

Алгоритм роботи з таблицею наступний: для того, щоб отримати швидке уявлення про всі зміни, внесені вчора в Бюджет, сортуйте список в таблиці по кількості доданих коштів або по відсотку змін (для цього, як і весь час в наших таблицях, клікніть на заголовок у відповідній колонці). Якщо вас щось зацікавило, звертайтеся до деталей у файлі, лінк на який ми надали вище. Примітка - скорочення (з.в.) в таблиці означає "загальнодержавні видатки"

 

 

Розглянемо, для прикладу, перших декілька місць в хіт-параді збільшених витрат, якщо брати по абсолютній кількості грошей:

1. Кабмін через Мінфін отримав можливість додатково "розподілити" 4.3 млрд. грошей, завдяки доданим коштам на дотації з державного бюджету місцевим бюджетам, на капітальні видатки, що розподіляються Кабміном та

на субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо "соціально-економічного розвитку окремих територій" - дуже цікаво, що це будуть за території.

2. Мінфін дасть 1.6 млрд. м. Києву, "на здійснення функцій столиці".

3. Більшість з 1.5 млрд, якими приросло МінЕнергетики, буде закопано на покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції та на державну підтримку будівництва об'єктів вугле- і торфодобувних підприємств

4. 400 млн гривень МінЖКГ будуть віддані на реконструкцію та будівництво систем централізованого водовідведення (напевне на тих водоканалах, де є правильні власники водоканали у "правильних" регіонах).

5. МНС витратить свої новенькі, сяючі 300 млн, на Чорнобиль.

...

8. Цей пункт - 256 млн з загальнодержавними витратами для МінЖКГ, приховує 25 млн гривень для 5 районів Житомирщини (як підозрюють депутати від БЮТ, це передвиборчий хабар особисто від Литвина, щоб підготувати для себе мажоритарні округи)

А де ж власне, Міністерство соціальної політики? На 10-му місці по коштам, і ми змушені забрати свої слова назад - все таки майже 2% від загальної кількості змін в Бюджеті (близько 10 млрд доданих витрат), піде на безкоштовне харчування в сім'ях постраждалих від чорнобильскої катастрофи, підтримку пенсіонерів та інвалідів, тощо. Отже, принаймні на два відсотки ці зміни таки дійсно, соціальні!

* * *

Дані знаходяться у цій таблиці Google, їх можна качати собі на комп'ютер

закон datavis зміни Рада бюджет візуалізація

Знак гривні
Знак гривні