Д

Де в Україні знаходяться найкращі університети? (Інтерактивна візуалізація від ТЕКСТИ.org.ua)

Завдяки незалежному зовнішньому оцінюванню (ЗНО) (так, воно все ще діє, не дивлячись на зусилля Табачника) можна об'єктивно визначити, які вищі навчальні заклади - (ВНЗ, або вузи) є найкращими, тобто скласти своєрідний рейтинг вишів. І можливо, вибрати собі той, що підходить по співвідношенню якість/ціна.

Автор: Анатолій Бондаренко

Оновлено, липень 2012 року: новий, більш детальний рейтинг, включно з показниками по кожній спеціальності в кожному ВНЗ, можна подивтися тут: http://chooz-vooz.texty.org.ua/

Подібний вибір - задача не з легких. Необхідно враховувати десяток параметрів: якість освіти, місцезнаходження, ціна навчання, складність вступу, тощо. Нижче знаходиться інтерактивна таблиця, яка допоможе зробити вибір потрібного вузу (у ній представлено більше ніж 500 навчальних закладів).

Також, це доволі потужний інструмент для того щоб швидко ознайомитися із станом справ в українській вищій освіті.

Дані таблиці зібрані завдяки системі "Конкурс", де можна знайти статистику вступної кампанії 2010 року. Ключовим елементом цієї інформації є оцінки з тестів ЗНО. Безумовно, як і всюди у світі подібне тестування не позбавлено своїх слабких сторін, однак з появою у 2008 році ЗНО у нас вперше з"явилася об'єктивна і незлежна оцінка рівня знань учнів (а значить оцінка шкіл, та опосередковано, і університетів).

Як ми розташовували ВНЗ

Пару слів про світові методики створення рейтингів вузів. Як правило, для них використовують соціальні опитування, де студенти розповідають про своє задоволення навчанням в університеті, визначається скільки випускників отримують роботу одразу після навчання, враховуються кількість коштів на одного студента, кількість публікацій, кількість премій тощо.

Тому не варто вважати нашу візуалізацію повноцінним рейтингом - ми враховували для визначення найкращих українських вузів лише один параметер - середній бал ЗНО серед тих, хто подав заяву на вступ до вузу. Однак, він є своєрідною ринковою оцінкою, голосуванням ногами: абітурієнти та їх батьки збирають інформацію про вузи і приймають рішення - йти у той чи інший університет чи ні. Отже, на наше переконання, якщо подивитися на оцінки по ЗНО випускників, що вступають до навчального закладу, то можна визначити місце цього ВНЗ серед інших.

Навскидку, на нашу думку результати вийшли дуже адекватними, ообливо якщо подивитися на перших 20-30 універститетів у таблиці.

З чого складається таблиця

Крім цього, в таблиці міститься середня вартість навчання на рік. Цей важливий параметер підраховувався так - згідно системи Конкурс ми визначали середньозважену (по кількості ліцензованих місць) вартість навчання по всім напрямкам. Також, з табиці можна визначити розмір навчального закладу ("Всього заяв") та гендерне співвідношення (заради економії місця ми вказали лише відсоток дівчат у кожному ВНЗ) - для когось це може стати визначальним критерієм, чому ні?

Також, з таблиці можна оцінити наскільки важко буде пройти по конкурсу (вказана кількість заяв на одне місце для звичайного вступу і по держзамовленню). Увага, з повільним інтернетом таблиця може завантажуватися довго!

Інтерактивність

Зауважте, що по кожному з перерахованих параметрів (всі назви колонок, що містяться у шапці таблиці ) можна зробити сортування. Для цьоготреба клікнути мишою на назву в шапці. Наприклад, клік на "Середній бал ЗНО" розташує всі ВНЗ в порядку збільшення рейтингу, тобто ви побачити хіт-парад "найслабших" навчальних закладів. Так само, можна сортувати по конкурсу, по ціні, по кількості дівчат/хлопців, по містам тощо.

І найголовніше, зверніть увагу на блок з назвою "Панель управління". Цей без перебільшення, магічний інструмент дозволяє робити пошук в таблиці (залишати лише потрібні рядки), виставляючи слайдерами межі для двох важливих параметрів, середньої оцінки ЗНО (який, як ми вже зауважили, відображає рівень ВНЗ) та середньої ціни навчання. Наприклад, якщо виставити мишкою ЗНО більше ніж 170, а ціну 10 000 гривень і меншьше, то можна отримати список відносно дешевих навчальних закладів найвищого в Україні рівня (список дуже цікавий, як виявилося майже всі такі ВНЗ знаходяться у Львові). Примітка - якщо ціна на навчання дорівнює нулю (або немає значення) - це означає що інормація по ВНЗ відсутня.

 

Найкращі ВНЗ України

 

Інструкція: ВНЗ у таблиці можна відсортувати по кожному з критеріїв. Для цього - тисніть мишкою на відповідний напис у шапці таблиці:  "Назва", "Середній бал ЗНО",  "Заяв на 1 місце",  "Заяв на 1 місце (держ.)",  "Середня вартість, гр. на рік", "Всього заяв",  "Жінки, %", "Нас. пункт".

Наприклад, якщо ви один раз клікнете на напис "Середня вартість", то усі вузи розташуються в порядку зростання платні за рік навчання. Якщо клікнете туди ж ще раз, то вузи розташуються в порядку зменшення - від найдорожчого, і далі вниз до найдешевшого.

Також, за допомогою двох слайдерів над таблицею, можна фільтрувати ті ВНЗ, які не вкладаються в діапазони, виставлені на слайдерах (тягніть мишкою двигунці сладерів, поки не отримаєте потрібне вам значення)

Тобто, слайдери задають межі по двом базовим параметрам: по рівню ВНЗ, та по ціні за навчання ( слайдер з написом "Середній бал ЗНО" та "Середня вартість, гр. на рік", відповідно). Вони знаходяться перед таблицею, одразу під назвою "Панель управління". Наприклад, якщо виставити "Середній бал ЗНО" від 171 до 182, а "Вартість навчання" від 0 до 9500 - ви одразу отримаєте список з чотирьох університетів. Саме стільки закладів одночасно мають високий рівень і низьку, менше ніж 10 000 гр, вартість навчання.

ОНОВЛЕНО: Заклади в таблиці можна шукати по окремим словам, що є у назві. Для цього потрібно почати друкувати слово в полі пошуку "Назва". У такий спосіб зручно шукати, серед іншого, ВНЗ по якомусь напрямку, наприклад за словом "банк" ви отримаєте список вищих навчальних закладів, що спеціалізуються на банківській справі.

Наголосимо ще раз, що після кожного такого пошуку по кожній колонці списку, який ви отримали, таблицю можна відсортувати! (клікаючи на назву в шапці таблиці)

Панель управління


 

Додатково: про журналістику даних

Хороша візуалізація допомагає не лише відповідати на питання та вирішувати задачі пошуку серед великої кількості інформації, але й стимулює ставити нові. Насправді, хороша візуалізація може породжувати історії та розпочинати журналістські розслідування.

Які історії породжує ця візуалізація?

- Дуже високе (11 місце) в рейтингу Острозької академії, відносно низька ціна на навчання. Як з'ясувалося потім, в інтернеті є багато гарних відгуків про цей ВНЗ - радимо звернути увагу на нього тим, хто вибирає де вчитися.

- Безперечний лідер по найдешевшому і найякіснішому навчанню - Львів

- Університет розвитку людини "Україна", немов спрут, - має свої представництва у найбільшій кількості міст і містечок країни (наберіть у полі "Назва" слово Україна )

- Хто ця одна єдина дівчина, що вчиться в Феодосійському НКП РВНЗ «Кримський інженерно-педагогічний університет»? Чи не сумно їй там? Чи не варто написати їй листа?

- Чому у відверто слабкому Прилуцькому НКЦ Національного університету водного господарства та природокористування рекордний конкурс по держзамовленню (33 людини на місце)?

- Якщо відсортувати нашу таблицю з ВНЗ по ціні навчання, то дивний заклад під назвою "Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі" є, як виявляється досить дорогим (подібні нерегулярності легко помітити по випадаючим із загальної картини червоним (або зеленим) стовпчикам в колонці з оцінками ЗНО). Так само непропорційно "дорогими" у порівнянні з рівнем вступаючих є міліцейські заклади та морські академії.

- ... І багато, багато іншого

Цукерка для очей (Інтерактивна карта з більшістю ВНЗ України)

Бонус - карта більш ніж 400-х вищих навчальних закладів України. Вона початково позиціонується на Києві, але її можна збільшувати та зменшувати та дивитися інші міста (тягніть мишкою, це звичайна карта Google).

Точки зеленого кольору - ВНЗ, з високим рейтингом в нашій таблиці. Великі зелені відмітки - це найкращі ВНЗ. Червоні точки - ВНЗ з низьким рівнем. Клікніть на точку для того щоб отримати більше інформації про заклад.

Коли масштаб збільшено, і ви дивитеся на карту всієї України, можна припустити що найкращі ВНЗ в Україні - у Києві та на захід від Києва.

Інші візуалізації ТЕКСТІВ зібрані у спеціальному блозі котрий присвячений журналістиці даних

 

 

Величезна подяка усім, хто вже підтримує діяльність сайту грошима!

Якщо вам подобається те, що ми робимо на ТЕКСТах, не соромтесь підтримати нас фінансово - ми цілеспрямовано збираємо гроші на діяльність сайту.

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

datavis інфографіка зно освіта візуалізація дані

Знак гривні
Знак гривні